A szultánok ajándéka

2018.04.16. 19:30

Tulipánhistória képgalériával fűszerezve

Az egyik legkedveltebb tavaszi virágunk a tulipán. Szinte nincs olyan kiskert, ahol ne pompáznának ezek a gyönyörű virágok napjainkban.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Azt még sokan tudják, hogy a törökök terjesztették el Európában a tulipánt, de hogy milyen utat járt be élete során már kevesebben, ezért a tulipánokról készült képeinkhez a számos történeti feldolgozásból egy kis tulipánhistóriát is összeállítottunk.

Növényi meghatározása, a liliomfélék családjába tartozik, mintegy száz faja létezik, s több ezer nemesített fajtája ismert.

A tulipán fajok Közép-Ázsiában vadon is megtalálhatók, őshonosak azonban Észak-Afrikában, Közel- és Távol-Keleten, s természetesen Európában is. A leírások szerint Tien-san és Pamír-Altaj környékén kezdték termeszteni, itt, mintegy ezer kilométeres sugarú körben 51 faja él.

Fotós: Győrffy István

A tulipánok legszebb példányit valóban a törökök tenyésztették ki, s becses ajándékként a szultánok a királyi udvarokba küldtek belőlük hagymákat. Egészen pontosan, a 16. század elején a törökök a Kárpát-medence jelentős részét meghódították, s az európaiak ekkor ismerték meg ezt a növényt.

Fotós: Győrffy István

A tulipánt 1555-ben a bécsi udvar isztambuli nagykövete Ogier Ghiselin de Busbecq hozta az Oszmán Birodalomból Nyugat-Európába. III. Ahmed szultánnak szokása volt, hogy a fontos és előkelő vendégeinek tulipánhagymát ajándékozott.

Az európai botanikusok 1629-ben már legalább ezer fajtát tartottak nyilván. Voltak olyan tulipánhagymák, amelyekért akkor, mai értéken számolva, legalább százezer forintot is adtak.

Mára mintegy 3–4000 különböző termetű és virágú faját nemesítették ki. Érdekessége, hogy a tulipán virága bármilyen színű és változatos mintájú lehet,még a feketét is közelítik egyes változatot, kivéve a kéket, amit eddig nem sikerült kifejleszteni.

Fotós: Győrffy István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!