Bolhapiac

2017.09.26. 13:00

Ilyen bizarr cuccokat is szerezhet a bolhapiacon

Érezte már úgy, hogy megkötötte az évszázad üzletét? Vett már 80 ezer forintos mosógépet potom pénzért?

Rákos Bianka

Látott már annyira röhejes tárgyat, aminél úgy érezte meg kell szereznie? Ilyen és ezekhez hasonló „élményekkel” gazdagodhat, ha ellátogat a zalaegerszegi bolhapiacra!

Szombatonként a lebontott zalaegerszegi vastelep ad otthont Magyarország egyik legnagyobb bolhapiacának. Az árusok kora reggel kirakodnak, néhányan poros dobozokban, szakadt zacskókban kínálják a portékát, mások vadonatúj, bontatlan csomagolásban pakolják ki az árut az asztalra, vagy a lepedőre. A bazár a régiségek kedvelőinek, és az indokolatlan giccs rajongóinak maga a paradicsom!

Furcsa tárgyak, óriás szentképek, klasszikus magazinok – a televízió újságtól kezdve az étlapon át a pornó újságokig – minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere. Gyakran remek dolgokat is eladásra kínálnak, például ritkán talál az ember szinte új robotporszívót fél áron, vagy hibátlan állapotú Barbie-babát pár száz forintért. Az alkudozás lehetővé teszi, hogy nevetségesen olcsón jussunk hozzá olyan tárgyakhoz, amelyeket már a boltok sem árulnak, arról nem is beszélve, mennyit nevethetünk néhány furcsa tárgyon.

- Már a bolhapiac sem a régi – panaszkodott az egyik eladó, akinek asztalán a gondosan letisztított tányéroktól kezdve a használt, de működő retro mobiltelefonokig, szinte minden csecsebecse megtalálható volt.

- A bolhapiac eredeti funkciója az volt, hogy kihoztad a megunt tárgyaidat, majd olcsón eladtad a másiknak. Manapság ez igen ritka, sokan inkább kimennek Ausztriába, aukciókon, vagy hagyaték felvásárlásokon szerzik meg a portékát. Az a legrosszabb, amikor fogják a külföldi szemetet, majd igénytelen, koszos dobozokban – pontosan, úgy ahogyan találták – kínálják a vevőnek – mondta a férfi, aki nevét ugyan nem árulta el, de portékáit alaposan bemutatta.

Elefántcsontból készült dobozka Fotó: Rákos Bianka

- A munkám miatt sokat járok külföldre, így onnan is vannak dolgaim, de inkább itthonról szerzett termékeket árusítok. Szeretem a ritkaságokat is, van nálam például igazi elefántcsontból készült dobozka, és az első amerikai Superbowl emlékére készült labda is. Utóbbiból például egyetlen egy volt az interneten.

Amerikai focilabda a Superbowl emlékére Fotó: Rákos Bianka

A sok lim-lom és ritkaság mellé a termelők is szívesen ülnek ki, mivel mindig nagy a tömeg. Méz, zöldség, gyümölcs is megtalálható, hogy biztosan ne maradjon éhen a látogató.

Tóthné Fekete Hajnalka és fia Tóth Martin, a bolhapiac termelői részét képviselik. Gyümölcsöket, főleg körtét árusítanak, ami láthatóan jól fogy.

Tóthné Fekete Hajnalka és fia, Martin körtét adnak el a vásárlónak Fotó: Rákos Bianka

- Mindent magunk termesztünk – szólalt meg az asszony két hatalmas zacskó finomság eladása között – Ugyan mi nem vagyunk helyiek, gyakran eljövünk, mivel igen nagy a forgalom – tette hozzá.

Végezetül álljon itt négy meglehetősen bizarr tárgy, amibe sikeresen belebotlottunk a szombati piacon.

Vége az uncsi kerti törpéknek: itt van a szatír, aki távol tartja az embereket a veteményestől!
A közel 150 cm-es házi oltár jól jön, ha már unja a falra akasztható kereszteket és szentképeket.
Ha valami egyedire vágyik, ez a lófejes lámpa jól fog mutatni a nappaliban. A keszthelyi Giccsmúzeumban nem lát szebbet!
Közeleg a Halloween: ideje beszerezni valami igazán félelmeteset! Ez a csontváz nemcsak ijesztő, de ha elemet teszünk bele, mozog és a szeme is vörössen izzik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!