Gazdaság

2014.11.16. 16:06

Segítik az álláskeresőt - Közel 3 milliárdot fordítanak a munkaerőpiaci esélyek javítására

Az elmúlt három évben, 2011. májustól mostanáig 2053 munkanélküli képzési támogatását biztosította a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

Hajdu Péter

Mint lapunkat a munkaügyi központ tájékoztatta, erre A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása elnevezésű program részeként nyílt lehetőség. A program a hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci beilleszkedését segíti elő különböző szolgáltatások, támogatások nyújtásával. A projekt végrehajtása európai uniós támogatás segítségével történik.

A program végrehajtására, és e lehetőségek megvalósítására 2 milliárd 930 millió forint áll rendelkezésre Zala megyében. A tervek szerint az indításától, 2011. május 1-től 2015. április 30-ig 3741 álláskereső programba vonása történik meg.

Mint a munkaügyi központ tájékoztatott, az elmúlt több mint hároméves időintervallumban Zala megyében 2053 munkanélküli képzési támogatását biztosították, ami magában foglalta a keresetpótló juttatást, a tanfolyam díjat és a 100 százalékos útiköltségtérítést. Az álláskeresők az európai uniós támogatás segítségével régi, elavult szakmájuk helyett piacképes képesítést szerezhettek, illetve 384, nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező személy számára nyílt lehetőség szakma megszerzésére, amivel nagy mértékben tudták javítani az elhelyezkedési esélyeiket.

A legpreferáltabb képzések közé tartozott a CNC forgácsoló, gyógymasszőr, szociális gondozó, szakács, földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő tanfolyam. A projekt indulásától kezdve jelentős mértékben hozzájárult a Zala megyei munkanélküliség csökkentéséhez. Az európai uniós támogatás segítségével ez év októberéig összesen 1985 munkavállaló esetében járultak hozzá az álláskeresők munkagyakorlat szerzéséhez, illetve tartós elhelyezkedéséhez a különféle foglalkoztatási támogatások révén.

Ezek közül az 50 év felettiek bérköltség-támogatásában 507-en részesültek, 84 álláskereső elhelyezkedését az EMG (pályakezdő fiatalok) támogatása segítette. Munkatapasztalat-szerzés céljából 504 fő után fizettek támogatást, és 739 dolgozó alkalmazásához társult bértámogatás. Vállalkozóvá válási támogatást 151-en kaptak, utazási költségtámogatásban 38-an részesültek, 1 munkavállalót pedig lakhatási támogatással segítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!