Gazdaság

2014.11.02. 15:45

Nyilatkozni kell a közeli rokonságról

Zalaegerszeg - Zala megyében ezekben a napokban közel hétezer ember kapott levelet a földhivataltól, hogy igazolják a földekre bejegyzett haszonélvezet rokoni hátterét.

Hajdu Péter

Dr. Matus Pétertől, a Zala Megyei Kormányhivatal Földhivatalának vezetőjétől érdeklődtünk. – Májusban lépett hatályba az a tavaly decemberi törvény, amely a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekre vonatkozóan megszüntet minden olyan haszonélvezeti jogot, ami nem közeli hozzátartozók között létrejött szerződésen alapul. A törvénynek volt előzménye, 1994 óta Magyarországon nem vásárolhat termőföldet külföldi magánszemély. Ez a tilalom 2002-től már az új haszonélvezeti szerződések kötésére is kiterjedt. A két időpont között megnövekedett a haszonélvezeti szerződések száma. Az ügyben érdekeltek ezzel a módszerrel váltották meg a föld használatát. Feltehetőleg számos, közismert néven zsebszerződést kötöttek, hogy a földmoratórium lejártát követően tulajdonjogot szerezzenek. Az új törvény vonatkozó része úgy szól, hogy mező és erdőgazdasági földek szerződéssel alapított 2014. április 30-án fennálló, határozatlan időre szóló, vagy 2014. április 30. után lejáró határozott időtartamra szóló, nem közeli hozzátartozók között létesített haszonélvezeti jog 2014. május 1-jével megszűnik – idézte a földhivatal vezetője a jogszabály lényegét.

Dr. Matus Péter: Várható, hogy ugrásszerűen megnő a földhivatalok ügyfélforgalma, a formanyomtatványok kitöltése kapcsán felmerülő kérdések miatt. A válaszadásban, segítségnyújtásban rendelkezésre áll minden járási földhivatal.Fotó: archív/Szakony, Hajdu

Október végéig a földhivatalok levélben szólították fel nyilatkozattételre a mező és erdőgazdasági földekre bejegyzett haszonélvezeti jogok természetes személy jogosultjait, a közeli hozzátartozói jogviszony fennállásáról. A megyében összesen mintegy 7 ezer embert érint a haszonélvezet jogosságát igazoló nyilatkozattétel. Az ilyen szerződésekben érintett földrészletek száma jóval nagyobb, ugyanis egy-egy személy több földterület haszonélvezeti jogosultja is lehet. A felszólítást 12.266 földrészlet esetében magyar állampolgároknak, 2106 földrészlettel kapcsolatosan pedig külföldieknek postázták.

– A kézbesítéstől számított 15 napon belül kell nyilatkozniuk a címzetteknek. Ha ezt a határidőt elmulasztják, igazolási kérelemmel élhetnek még december 31-ig. Ha az sem történik meg, akkor a földhivatal a rendelkezésre álló adatok alapján hivatalból dönt, a haszonélvezeti jog törlésre kerül. A beérkező nyilatkozatok valóságtartalmát anyakönyvvezetők segítségével ellenőrzi a földhivatal – közölte megyei vezetője.

Várható, hogy e folyamat alatt ugrásszerűen megnő a földhivatalok ügyfélforgalma, a formanyomtatványok kitöltése kapcsán felmerülő kérdések miatt. A válaszadásban, segítségnyújtásban rendelkezésre áll minden járási földhivatal, telefonon vagy személyesen, ha szükséges, meghosszabbított ügyfélfogadási idővel.

Dr. Matus Péter néhány hete került jelenlegi beosztásába. Korábban is a közigazgatásban dolgozott, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv Munkaügyi Felügyelőségének vezetője volt igazgatóhelyettesként. Arról kérdeztük, mit tart legfontosabb fel-adatának a földhivatal élén.

– Az elkövetkezendő hetek, hónapok egyik legfontosabb feladata a megyei földhivatal és a járási földhivatalok működésének áttekintése az egységes eljárásrend érvényesülése és a racionális feladatmegosztás érdekében. Kiemelt célnak tartom a hatékony és gyors ügyintézés elérését – válaszolta dr. Matus Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!