Gazdaság

2014.11.25. 19:10

A munkaerőpiacon októberben nőtt az álláskeresők száma

Zalaegerszeg - Október végén 11.264 álláskeresőt regisztrált a Zala megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

Hajdu Péter

Ez a szeptemberben mért munkanélküli létszámnál közel 600 fővel, 5,4 százalékkal magasabb. Az egy évvel korábbinál viszont 4300 ezer fővel, 28 százalékkal kevesebb a nyilvántartott álláskereső.

A munkaerő-piaci elemzők szerint októberben általában megszokott dolog, hogy néhány százalékkal emelkedik a nyilvántartottak száma az előző havi adathoz képest.

Ebben a tendenciában általában az ilyenkor már érzékelhető szezonális hatás a fő tényező. Ezúttal is ebből adódott az álláskeresők számának növekedése.

Az erre legérzékenyebb keszthelyi térségben jóval átlag feletti ebben ilyenkor a munkanélküliek számának emelkedése, a Balaton-parti városban októberben 14,4 százalékkal, az előző hónaphoz képest 194-gyel nőtt a regisztrált álláskeresők száma. Megyén belül Lenti kivételével, ahol jelenleg legkevesebb az álláskereső valamennyi területen emelkedett a nyilvántartottak száma az előző havihoz képest Nagykanizsán a 3941 álláskereső 5, Zalaegerszegen (3681) 2, Zalaszentgróton (617) 6,9, Letenyén (882) 15,7 százalékos a munkanélküliek számának növekedése. Az egy évvel korábbinál viszont mindenütt alacsonyabb az álláskeresők száma, a legtöbb térségben 30 százalék körüli, vagy annál is magasabb a mérséklődés.

A nyilvántartott álláskeresők aránya (munkanélküliségi ráta) október végén 8,6 százalékos volt a megyében, ami a szeptemberinél 0,4 százalékponttal magasabb, de az egy évvel korábbinál 3,2 százalékponttal alacsonyabb. Lenti, Zalaegerszeg és Keszthely térségében 7 százalék körüli, a megyei átlagtól 1-2 százalékponttal elmaradó a mutató értéke. Ezeken a területeken tartósan alacsonyabb az arány a megyei átlagnál.

A munkáltatók októberben 3300 új munkahelyet jelentettek be, kétharmadára támogatást kértek. Az 1100 nem támogatott új állás is magasnak számít, az elmúlt fél évben egyik hónapban sem volt ilyen nagyságrendű kereslet.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú segédmunkás, alkalmi munkás, egyéb egyszerű foglalkozású mellett az eddiginél is jóval nagyobb számban kerestek összeszerelőket. Rajtuk kívül még bolti eladókat, irodai adminisztrátorokat, lakatosokat, forgácsolókat, tehergépkocsi-vezetőket, gépkezelőket, valamint kőműveseket kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók.

Októberben 2400-an kerültek az álláskeresők nyilvántartásába, míg a regisztrációból ennél közel 600-zal kevesebben léptek ki. A belépők száma kicsit magasabb volt, mint általában a korábbi évek októberében. Októberben a kilépők közül közel 600-an helyezkedtek el nem támogatott állásra, csaknem annyian, mint az előző hónapban. 2014 első 10 hónapjában összességében 15 ezer fő volt az elhelyezkedők száma a megyében: 8100 támogatott, illetve 6900 támogatás nélküli.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül 1300 volt a pályakezdők száma, az összes álláskereső 12 százaléka. Az előző havinál 20-szal többen, a tavaly októberinél 400-zal kevesebben vannak. Az elmúlt 5 hónap során 640-en voltak az először jelentkező pályakezdők a megyében, 180-nal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!