Gazdaság

2014.06.05. 17:10

Anyagilag is nehéz a búcsú - Gyakoriak a köztemetések

Zalaegerszeg - Több mint két és fél havi nyugdíj összegébe kerül hazánkban átlagosan a temetkezés, de jelentősek az eltérések a temetés módjától és helyszínétől függően.

Hajdu Péter

A hozzátartozókat nemcsak lelkileg, hanem egyre inkább anyagilag is jelentősen megviseli a temetkezés derül ki a Pannónia Biztosító kegyeleti indexéből. A biztosítótársaság ezer személy megkérdezésével végzett kutatása szerint a lakosság négyötödének okozna anyagi problémát a búcsúztatás költségeinek teljes körű finanszírozása. A válaszadók 12 százaléka egyáltalán nem tudna pénzt fordítani erre a célra. Főként a falun élők számára jelentene nagy terhet, akik az országos átlagnál nagyobb arányban gondolják úgy, hogy a temetkezés költségeiről mindenkinek saját magának kéne gondoskodni.

Az idei kegyeleti index értéke 2,6 ami azt fejezi ki, hogy egy magyarországi temetkezés átlagos költsége 2,6-szorosa az öregségi nyugdíj valamivel 100 ezer forint alatt levő átlagának. Az index a temetkezés módjától függően nagy változatosságot mutat: koporsós temetés esetén az országos értéke 3,2, hamvasztásos temetésnél pedig 2,1. Az elemzés szerint régiónkban, a Nyugat-Dunántúlon koporsós temetés esetén 3,1, hamvasztásnál pedig 1,8 a kegyeleti index.

Konkoly József és Elek András az egerszegi új temetőben köztemetésre kijelölt parcellákat gondoz (Fotó: Pezzetta Umberto)

Mint Herczegh Andrástól, a zalaegerszegi Városgazdálkodási Kft. kegyeleti ágazatvezetőjétől megtudtuk, hasonlók az arányok Zalában is.

- Azt látjuk a napi gyakorlatunkban, hogy anyagilag is megviseli a családokat egy-egy haláleset. Ha százezer forint körüli átlagnyugdíjat veszünk alapul, akkor ennek mintegy két és félszerese a koporsós temetés, persze a kellékektől függően óriásiak a különbségek, százezer forintos nagyságrendű differenciák vannak a költségeket illetően. A mi árainkhoz még hozzájárulnak egyéb járulékos költségek, például a búcsúztatásé, legyen az egyházi vagy polgári - közölte többek között a részlegvezető.

A kegyeleti indexhez kapcsolódóan a CIG Pannónia kutatást is készíttetett, amely szerint a lakosság többsége tisztában van azzal, hogy milyen nagyságrendű kiadással jár a temetkezés. A megkérdezettek közel kétharmada gondolja, hogy annak költsége meghaladja a 250 ezer forintot. A válaszadók 80 százalékának okozna anyagi problémát, ha egy közeli hozzátartozója gyászszertartásáról neki kéne gondoskodni.

Megoszlanak arról a vélemények, hogy kinek kell a búcsúztatáshoz szükséges anyagi feltételeket biztosítania. Bár a legtöbb válaszadó (62 százalék) a közeli hozzátartozók felelősségének tartja, 46 százalék szerint erről mindenkinek saját magának (is) kellene gondoskodni, hogy a rokonoknak ne okozzon anyagi problémát.

A magyarok 12 százalékának azonban nem lenne pénze arra, hogy hozzátartozója temetkezéséről gondoskodjon. Ilyen esetek valóban előfordulnak, ekkor az önkormányzatnak köztemetéssel kell gondoskodnia az elhunytról. Hardubé Judittól, az egerszegi polgármesteri hivatal szociális és igazgatási osztályvezetőjétől érdeklődtünk az előforduló köztemetések száma iránt. A város azokról a Zalaegerszegen elhunytakról (lakhelyüktől függetlenül) gondoskodik, akiknek a hozzátartozói nem képesek fedezni a költségeket.

Emelkedik a köztemetések száma. Míg 2008-ban összesen 19 köztemetés volt a városban, addig 2012-ben és 2013-ban mindkét évben 35-35 ilyen eset fordult elő. A köztemetések során a lehető legkisebb, mintegy 150 ezer forint értékű temetést biztosítjuk mondta e szomorú tendenciáról érdeklődésünkre az osztályvezető.

A válaszadók közel 70 százaléka az anyagi lehetőségének megfelelő, ésszerű árakra törekedne ebben az estben. Csupán 5 százalék válaszolta azt, hogy a lehető legolcsóbb megoldásokat választaná. Csekély azoknak az aránya is, akik akár anyagi lehetőségeiknél is nagyobb terhet vállalnának. Utóbbi csoportban fe-lülreprezentáltak a falun és vidéki városokban élők, valamint a 30 és 49 év közöttiek.

- Bár a lakosság többsége tisztában van azzal, hogy problémát okoz a temetkezés költsége, az ezzel kapcsolatos aggodalmakat sokáig igyekeznek elhessegetni. Az 50 feletti korosztály esetében már határozott igényt látunk arra, hogy a szeretteiket megkímélve az anyagi terhektől, még életükben gondoskodjanak a temetés költségeiről -mondta el Rittinger Tamás, a CIG Pannónia igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!