Gazdaság

2014.05.18. 09:35

Szerény volt az élénkülés

Címkék#sertések

A Vidékfejlesztési Minisztérium a napokban arról adott hírt, hogy az idei év első négy hónapjában nőtt a hazai sertések értékesített mennyisége, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pedig arról tájékoztatott, hogy 10,1 százalékkal esett vissza a sertés behozatal az előző év hasonló időszakához képest.

Hajdu Péter

A tárca és a felügyelete mellett működő NÉBIH mindezt azzal hozta összefüggésbe, hogy a hasított félsertés áfáját tavaly 27-ről 5 százalékra csökkentették, s így már nem éri meg behozni külföldről. Ennek köszönhetően 4,9 százalékkal élénkült a hízósertés iránti belső kereslet.

Doszpoth Sándor: Az biztos, hogy eladási gondunk nem volt az első negyedévben. A forgalom, a sertéshús fogyasztás élénkülésére számítunk. Fotó: Archív

– Az biztos, hogy eladási gondunk nem volt az első negyedévben, tehát valószínűsíthető, hogy kevesebb hús jöhetett be az országba, mivel az 5 százalékos áfával nem éri meg feketézni. Azonban az afrikai sertéspestisre hivatkozva Oroszország a sertésimport leállításával nyomást gyakorolt az európai piacra, ahol most sertésből felesleg van, és azonnal árcsökkenés következett be. Ez is érint bennünket. Magyarország a 3 millió sertésével a piacon nem ármeghatározó tényező. Január elsején 395 forintért adtuk még az élő sertés kilóját. Az orosz bejelentésre március első hetében már 375 forintra esett vissza a felvásárlási ár. Most igyekszünk visszakapaszkodni az év eleji árszintre – mondta Doszpoth Sándor, az évente 25 ezer hízót értékesítő ormándlaki Göcsej-Pig Kft. ügyvezetője. Vagyis a kereslet kisebb élénkülése nem jár a jövedelmezőség javulásával. Sőt, mint hozzátette, az élő és félsertés áfa-csökkentése óta nőttek a költségeik. A hízlaláshoz szükséges input anyagok zömét 27 százalékos forgalmi adóval terhelten vásárolják, ők viszont csak 5 százalékot érvényesíthetnek. Áfa visszaigénylővé váltak, s a visszatérülés hónapjaira áthidaló bankhitelt kell igénybe venniük. Mint hozzátette, ezzel együtt bíznak a forgalom további élénkülésében, megfigyeléseik szerint a nyári időszakban növekszik a fogyasztók sertéshús iránti igénye.

Szakács Zoltán, a körmendi Babati és Társa húsfeldolgozó kereskedelmi igazgatója érdeklődésünkre azt közölte, a hasított félsertés áfájának 5 százalékra csökkentése az intézkedés utáni hetekben valóban hozott forgalomélénkülést.

– A falvakban összefogott néhány család, és az áruházakban valóban vásároltak félsertést a kisebb áfa hatására. Például mi beszállítunk a Metro-nak, az áruházlánc a félsertés áfacsökkentése után az első alkalommal kért tőlünk hatvan fél disznót, a következő szállításnál már csak negyvenet, aztán tizet. Tehát korántsem volt az intézkedésnek túl nagy hatása. A lakossági vásárlók nem tudnak betárolni maguknak félsertéseket, mivel az áfakedvezménye miatt az olcsóbb. Jelenleg a sertéstermelők áremelésre törekednek, de hiába élénkült valamelyest a forgalom, a piac nem ismerne ma el egy áremelést. Az áfacsökkentés eleinte lendített a forgalmon, de a beáramló importot még nem sikerült megakadályozni vele. Folytatni kellene a hústermékek áfacsökkentését is az igazi eredmény érdekében – mondta a kereskedelmi vezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!