Gazdaság

2013.11.12. 19:50

Az élelmiszerek az átlagnál jobban drágultak

Októberben a fogyasztói árak 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A háztartási energia árak, valamint a tartós fogyasztási cikkek, a járműüzemanyagok és a ruházkodási cikkek ára csökkent, a szeszes italok, dohány-áruk drágultak.

Szente Ottó

Egy év alatt, 2012. októberéhez viszonyítva, az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt a sajt (8,9 százalék), a tej (5,0 százalék) és a sertéshús (4,4 százalék) ára. Árcsökkenés következett be egyebek között a liszt (13,1 százalék), a tojás (12,9 százalék), a cukor (10,3 százalék), valamint a csokoládé, kakaó (5,3 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,8 százalék), ezen belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. A ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4, az egyéb cikkekért 1,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 5,5 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (8,9 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért, a távfűtésért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. októberhez viszonyítva.

Az EU 28 tagországában szeptemberben a fogyasztói árak az úgynevezett harmonizált előzetes fogyasztóiár-index szerint átlagosan 1,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, Magyarországon pedig 1,6 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!