Gazdaság

2013.07.11. 10:07

Piaci körkép: sárgabarack, lekvárnak is

Zalaegerszeg - Ismét körülnéztünk a piacon. Javában tart a sárgabarack szezonja, és már a csemege kukorica is megjelent.

Szabó Judit

A sárgabarack jó közepes termést hozott idén, tudtuk meg a piacon az egyik termelőtől, a Lengyeltótiban gazdálkodó Ivánczi Ferenctől.

– Sokféle sárgabarack kapható. A ceglédi óriás és a szegedi mamut például jó nagy ra megnőtt. A barack nagysága azonban nem csak a fajta függvénye, attól is függ, hogy mennyire lett ritkítva – válaszolta érdeklődésünkre.

Már lekvárnak való barackot is lehet kapni, a termelő szerint általában 350-400 forint az ára, de ennél olcsóbban és drágábban is láttunk. Ivánczi Ferenc úgy véli,  280 forint alá semmiképpen nem fog menni a kajszibarack ára, így már nem érdemes sokat várni a lekvárfőzéssel. Az áru egyébként fogy: amit eddig elhoztak, el is tudták adni.

Újdonság, hogy megjelent a csemege kukorica, amit jellemzően 120-150 forintért kínálnak darabonként. Az egyik őstermelőtől azt hallottam, elég jelentős befektetés kell a csemege kukorica termeléséhez, a magját darabonként 3-5 forintért vette. Ráadásul most már kamarai tagdíjat is fizetniük kell az őstermelőknek, ez pedig nem az árak lefelé menetelének irányába mutat.

A piacon még tart a málna szezonja. A gyümölcs kicsit  olcsóbb, mint egy hete, ezerkétszáz  forintért már nem láttunk málnát, inkább ezret kérnek kilójáért. Akik most ültetnének virágokat vagy fűszernövényeket a kertbe, azoknak is érdemes körülnézni a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!