Gazdaság

2012.05.30. 16:53

Vissza az őshonos tyúkot!

Zalaegerszeg - Idén feltehetően csökken az országban a pulykatermelés, hosszú határidőre fizetnek a vágóhidak, megyénkben idén megkezdik az őshonos magyar sárga fajta tyúk tenyésztését.

Hajdu Péter

A Baromfiértékesítő és Termeltető Termelői Csoportok Országos Szövetségének szerdai zalaegerszegi gyűlésén a szakterület minden területéről hangzottak el információk. A szövetség csoportjai évente 30 milliárd forintot meghaladó értékű árut előállító termelőt tömörítenek. Tóth József, a Magyar Baromfitermelők Alföldi Egyesületének elnöke a pulykaneveléssel kapcsolatos tavalyi tapasztalatokat ismertetve elmondta, nem volt értékesítési gondja a termelőknek, elfogadható jövedelmet hozott a pulyka, viszont egyes takarmányelőállítók emelték az áraikat. A felvásárlási árak megtorpanása miatt azonban idén nehéz helyzetbe kerülnek a termelők, a nagy vágóhidak felvásárlási áraiból már nem tudnak kijönni. Elmondta azt is, fogy és öregedik a pulykatartók köre, a fiatalok között nincs utánpótlás, egyre szűkül a kistermelők köre. A pulyka- és a brojlercsirketartók számára egyaránt gondot okoz a nagy vágóhidak késedelmes fiztetése. A csirketartásról Kovács Ferenc nagykanizsai termelő, a brojlerszövetség tagja beszélt, és megemlítette, egyes vágók az átvételtől 60, sőt 100 napra fizetnek a termelőnek. A termelés mennyiségét illetően a pulykával ellentétben idén csirkéből felfutás várható, a terméktanács idei becslése 280 ezer tonnáról szól.

Szép Imre, az Újházi Tyúk Kft. ügyvezetője elsőként a tojásárak idei felfutásáról szólt, amit nem a kereslet-kínálat, hanem az unió által megszabott nagyobb ketrectípus bevezetése, illetve e kényszer hatására a tojótyúkok kivágása generált. Érdekes kezdeményezésről számolt be lapunk számára dr. Tolvaj Győző, az országos szövetség és a Zalatárnoki Brojlercsirke Termelő Csoport elnöke. Vissza szeretnék honosítani a falusi baromfiudvarokba az ősi sárga magyar tyúkfajtát. Ennek első lépéseit megkezdték, júniusban négy településen, Zalatárnokon, Pusztaedericsen, Tófejen és Baktüttösön egy-egy családhoz térítésmentesen 1012 tojót és 3-4 kakast telepítenek. A családok szerződésben vállalják, hogy a tenyészállatokat a többi baromfitól elkülönítve tartják, és jövőre családonként 60 tojást adnak vissza a csoportnak. Ott a tenyésztojásokat kikeltetik, s a magyar fajta csirkéit ismét kihelyezve, növelik az állományt. A kettős hasznú (tojás és hús) magyar fajta terjedését majd az dönti el, mennyire kedvelik meg ismét a gazdák. Jövőre már kóstoló tartását is ígérik belőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!