Gazdaság

2011.08.03. 13:46

Konzultáció a fogyasztókkal - Ön is véleményt mondhat!

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra hozta a fogyasztóvédelmi stratégiát, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig fogyasztóvédelmi konzultációt indít.

Hajdu Péter


E két témakörben tartott t sajtótájékoztatót Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint dr. Molnár Sándor, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének vezetője.

Rigó Csaba felhívta a figyelmet, hogy a nemzetgazdasági tárca által megalkotott új fogyasztóvédelmi stratégiához minden állampolgár hozzászólhat augusztus 10-ig. Ez elektronikusan lehetséges a minisztérium honlapján, ahol az említett dokumentum is megtalálható. A kormánymegbízott hozzátette, ez is azt mutatja, hogy a kormányzat komolyan veszi a nemzeti konzultációt. Bejelentette továbbá, hogy a stratégia véleményezésével párhuzamosan megkezdődött a fogyasztóvédelmi konzultáció is. Ez utóbbi legfontosabb momentuma egy tizenegy kérdésből álló kérdőív, amelyet három lehetséges válasz valamelyikének a bejelölésével lehet kitölteni. A kérdéseket négy főbb témacsoportba  termékforgalmazás, hatóságok és ellenőrzések, szavatosság és jótállás, valamint szolgáltatás  sorolták, amelyek lefedik  a fogyasztóvédelem eddigi neuralgikus pontjait is, illetve az újabb, aktuális törekvéseit.

Molnár Sándor felügyelőségvezető közölte, a fogyasztóvédelmi konzultációs kérdőívet szeptember 30-ig lehet kitölteni és leadni. A kérdőívet elektronikusan is le lehet tölteni, de hozzá lehet jutni a kormányablakban, a szakigazgatási szerveknél, és minden szerdán 8-14 óra között a kormányhivatalban (Megyeházán), ahol a kitöltőknek fogyasztóvédelmi kiadványokat is adnak segítségül. Néhány fontosabb kérdéskör: a magyar termékek aránya a kereskedelemben, a hazai beszállítók védelme, a termékek minősége külföldön és Magyarországon, s nem maradt ki a termékbemutatókkal egybekötött kirándulások szabályozásának kérdése sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!