Gazdaság

2011.07.05. 15:37

Kardeván Endre: rugalmasabb szabályozás a kicsiknek

Egyszerűsödnek és rugalmasabbá válnak a kisebb vendéglátó-ipari egységekre vonatkozó előírások, ezzel együtt vállalkozásbarát lesz a szabályozás - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

MTI

  
Az új szabályokról tartott keddi budapesti tájékoztatón Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arról szólt, hogy a szabályok egyszerűsítése növeli a hazai vendéglátó-ipari vállalkozások versenyképességét, miközben a szabályozás az "európai minimum" előírások betartatását célozza. Lényegesen csökken majd a kis vendéglátó-ipari egységek adminisztrációja - fűzte hozzá.
   
A fagylalt előállítására és tárolására vonatkozó előírások alapján a fogyasztó részére történő átadásig a fagylalt hőmérséklete nem emelkedhet mínusz 8 Celsius fok fölé, nyers tojás a fagylalthoz közvetlenül a pasztőrözés előtt adható.
   
A tojások felhasználására vonatkozó szabályok szerint felhasználni kizárólag ép héjú tojást szabad, és amennyiben ennek fertőtlenítése szükséges, azt külön erre a célra kijelölt, mosó vagy mosogató medencével ellátott, és kézmosási lehetőséget adó helyiségben kell elvégezni.
   
Kardeván Endre kiemelte, hogy elejtett vadak kizárólag hatósági állatorvos által kiállított húsvizsgálati igazolással együtt vehetők át. Szatmáry Kristóf elmondta: a vendéglátó létesítményben előállított élelmiszer a vendég ellátása mellett más, a vendéglátó egységtől légvonalban számított 40 kilométeres körzetben lévő kiskereskedelmi hely részére is eladható.
   
A VM a tájékoztatóról kiadott közleményében tudatja, hogy eddig a HACCP rendszer teljesítése is nagy terhet rótt a vállalkozókra, ezután azonban mindenkinek csak annyi pontot kell teljesítenie, amennyit ténylegesen meg tud valósítani. (A HACCP egy nemzetközileg elfogadott, az élelmiszerek biztonságát megteremtő, ellenőrző rendszer, ami különösen ügyel az elkészítési folyamat kimondottan veszélyes pontjaira, kockázataira a veszélyek értékelése révén.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!