Gazdaság

2011.04.20. 06:49

Állatpark őshonos és egzotikus lakókkal

Törpe zebu, felföldi skót marha, láma, négyszarvú juh. A felsorolás korántsem teljes, a Zalaköveskúton hamarosan nyíló állatpark őshonos és egzotikus lakóinak száma meghaladja a százat.

Sámel József

 - Állattenyésztési kiállításon történt, hogy egy fiatal házaspár kislánya szerette volna megsimogatni a ketrecben lévő kisbárányt, amikor az apuka ráförmedt: meg ne tegye, mert a bárány tövestől letépi a kezét. A kislány persze végigbőgte a kiállítást, én pedig rettentő mérges lettem - idézte az okokat. - Hamarosan egy újabb történet erősített meg, hogy valamit lépnem kell. Amikor televízióban azt kérdezték az ovisoktól, hogy mi fedi a csirke testét, s azt válaszolták: alufólia, hát, bizony felment a pumpa. Ott és akkor azonnal eldöntöttem, hogy állatfarmot alakítok ki a birtokomon.

Tolnai István - aki egyébként a település polgármestere is - korábban is állattenyésztéssel foglalkozott, így leginkább meglévő állományának kibővítésére kellett koncentrálnia. Saját erőből, családi támogatással.

- Az őshonos állatok (bivalyok, szürkemarhák) mellett több különlegességet szereztem be külföldről. A felföldi skót marhák, a lámák, a törpe zebuk, s a négyszarvú birkák egyaránt ritkának számítanak hazánkban. Kialakítottunk csacsiparkot is. Az apró állatokat is beleszámítva, összesen több, mint száz darabos az állomány. A szürkemarhák kivételével mind szelíd, vagyis simogatható.

 

A szinte érintetlen környezetben kétkörös parkot alakítanak ki, az első már elkészült. Ezt kényelmesen másfél óra alatt lehet körbejárni. A második - mely jelenleg épül - már nagyobb erőnlétet igényel, a séta ideje 3-4 óra lesz, de megéri.

- Azonkívül, hogy az állatokat megnézhetik a látogatók, ősfüzesben vezet az útjuk, 5-700 éves fák között. Beindítjuk a sétakocsikázást is, s 14 méter magas kilátót építünk, melyről az osztrák hegyek is látszanak majd.

Tolnai István úgy véli, az állatpark ismertté, kedveltté teheti Zalaköveskutat, s a csodálatos természeti környezetnek, háborítatlan nyugalomnak köszönhetően talán akadnak majd, akik letelepednek a faluban.

- Természetesen a fejlesztések nem állnak meg, további állafajokat szeretnénk beszerezni, bemutatni, szerencsére a terület és a lehetőségek adottak. A tapasztalataim alapján úgy gondolom, szükség van arra, hogy az emberek visszatérjenek a természetbe, s újra felfedezzék az állatvilágot. Zalaköveskúton megtehetik...

 Zalaköveskút Hévíz és Zalaszentgrót között félúton, festői környezetben helyezkedik el. A faluban – melynek első említése 1400-ból való, s melynek az 1700-as években 180 lakója is volt – jelenleg 29-en élnek, leginkább idős emberek. Sokan úgy vélik, az állatpark a település jövőjét jelentheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!