Gazdaság

2011.02.17. 18:27

Az évezred pénze az arany?

Nem tudni, vége van-e a gazdasági válságnak, s a szakértők által "W"-ként emlegetett válságformátum második része nem csap-e még le a gazdaságra. Érdemes-e egy rendkívül bizonytalan gazdasági légkörben befektetni, s ha igen, mibe?

Hajdu Péter

Erről a kérdésről tartottak szakértők előadást a napokban a Magyar Közgazdasági Társaság helyi szervezete, valamint a zalaegerszegi számviteli főiskola meghívására. A hallgatókból és gazdasági szakemberekből álló plénum előtt Lámpi Ferenc bróker-közgazdász áttekintése vázolta fel a 2007-2008-tól már jól ismert gazdasági folyamatokat.

A 2008 előtti időszakra kétségkívül jellemző volt a vedd meg most, fizess később elv. Az elmúlt évek alaposan megváltoztatták ezt a trendet, egyrészt tanultak az emberek, kevesen és óvatosan nyúlnak a hitelhez, másrészt a pénzintézetek is nehezen és drágán adják.

Az egész világon és nálunk is, a 2010-ben megindult folyamatok folytatódnak, amelyek nem a hitelről, hanem a befektetésekről szólnak. Nem a hitelezés, hanem a felhalmozás időszaka következik - így a szakértő, hangsúlyozva egyúttal a laikus számára is magától értetődő igazságot, hogy a kockázatokat megfelelően kezelő befektetéseket érdemes keresni. A kérdés csak az, ma vannak-e ilyenek, és ha igen, melyek ezek.


- A '90-es évek elején ez nem volt kérdés, az akkori, 20 százalék feletti MNB alapkamat minden pénzt besöpört a bankokba. A Bokros-csomag újabb trendet hozott, a kamatokat az infláció szintje alá süllyesztve. A bankszektor azonnal váltott, megjelentek a befektetési alapok, a biztosításba ágyazott, unit linked típusú megtakarítások. Az ügyfélkör 80 százaléka kockázati portfóliót, részvényalapokat vásárolt, mert mindenki biztonságban érezte magát, senki sem volt tisztában azzal, hogy a piac bedőlhet. A részvénypiacok globálisak, és a hangulat vezérli őket. Ezért ma nem tartom alkalmasnak a részvénypiacot arra, hogy kis összegekkel, évtizedekig részvényt vásároljak. A részvények szerintem, mivel nagy árfolyamingadozásokkal kell számolni, az éven belüli, rövid távú spekulációs befektetésre alkalmasak - osztotta meg stratégiáját a bróker, aki előadótársával, Nagy Tiborral az évezred pénzének nevezte az aranyat, pontosabban a befektetési-aranyat, s annak tulajdonságait, vásárláskori ismérveit ismertették.

Utóbbit négykilences aranynak is nevezik, mivel 999,9 százalékos tisztaságú. Számos értékesítő cég működik, s érdemes odafigyelni, a London good delivery minősítésű aranyat, illetve az ennek megfelelően auditált cégtől érdemes vásárolni, mert ezek a termékek az egész világon forgalomképesek, gyorsan pénzzé tehetők.


- Két olyan dolog van a világon, ami hosszú távon is értéknövekedést mutat. Az ingatlan és az arany, mindkettőnek ott a helye a befektetési portfóliókban - adott tanácsot Nagy Tibor, aki néhány érdekes dolgot ismertetett az aranyról.
Ki gondolná, hogy egy 30 centiméteres élhosszúságú arany kocka éppen egy tonna súlyú? Vagy, hogy a világon eddig bányászott összes arany beleférne egy 20-szor 20 méteres élű kockába, s már állítólag csak 50 ezer tonnára becsülik a még bányászható mennyiségét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!