Gazdaság

2009.09.04. 05:45

Túl gyorsan telik a hulladéklerakó

Nagykanizsa - Szinte megtelt a bagolai hulladéklerakó, ezért szükségessé vált a bővítése, melyet saját költségvetéséből finanszírozott az üzemeltető NSP Kft. Ez azonban csak félmegoldás.

zaol.hu

Bár csak 2004-ben adták át az új, uniós forrásból, 509 millió forintból kialakított hulladékdepóniát a város határában, máris majdnem megtelt - annak ellenére, hogy átadásakor elhangzott: a fejlesztés révén 20-25 évre megoldódik a térségben keletkező hulladék elhelyezése. Az üzemeltetéssel megbízott NSP Kft. saját költségvetéséből most bővítette a lerakót, ami azonban csak pár évre oldja meg a helyszűkét.


Orsós László segédmunkás éppen a hulladékot válogatja, mögötte az új, most készült depóniarész
Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Az öt éve átadott depó 32 ezer négyzetméteres, s elméletileg 320 ezer köbméternyi hulladék befogadására képes - mondta Kozma Péter, az NSP ügyvezetője. - Engedélyezett magassága 28 méter, most körülbelül 20-21 méternél járunk. Évente 40-42 ezer köbméternyi hulladékot hoznak be, s tavaly év végéig több mint 220 ezer tonna érkezett. Tehát lényegében elérkeztünk az ésszerűség határáig. Hogy tudjuk hová tenni a beszállított lakossági szemetet, 60 millió forintból (saját forrásból és bankhitelből) körülbelül 10 ezer négyzetméterrel bővítettük a lerakó területét. Ezzel hozzávetőleg 3-4 évig tudjuk még itt elhelyezni a hulladékot. Tervezünk egy harmadik ütemű bővítést is, ami után viszont már el kell gondolkodni azon, hogy merre terjeszkedhetünk tovább, ugyanis 5-8 éven belül a bagolai lerakó teljesen megtelik.

Kozma Péter elmondta: sokat javítana a helyzeten, ha a lakosság az eddiginél sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne a szelektív gyűjtésre, s a térségben végre megépülne az építési törmeléket befogadó inert-lerakó. A depónia 20 százalékát ugyanis az építésből származó maradványok teszik ki.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!