Gazdaság

2009.06.24. 02:29

Nagykanizsán nem fogták vissza magukat

Nagykanizsa - A gazdasági válság közepette a vállalatok többsége a beruházások visszafogásában látja a túlélés zálogát. A Kanizsa Trend Kft. nem visszafogta, hanem elindította a projekteket.

Sámel József

A hatékonyság növelésével párhuzamosan a vállalat egy újabb szakmai elismerést is begyűjtött.

Mint arról már beszámoltunk: a kanizsai bútorgyár több mint 400 millió forintos hatékonyságnövelő beruházást indított el az elmúlt év végén. Az átalakítások lassan a végéhez közelednek, mint ahogy a cégcsoporton belül az üzleti év zárása is. Mint azt Miklós Zsolt ügyvezető elmondta: elégedett a számokkal, hiszen tavalyhoz képest mind árbevételben, mind eredményességben jobb évet zárnak.

- Külső szemlélőként sokan azt hihetik, hogy minket egyáltalán nem érintett negatívan a gazdasági válság, ám ez nem így van - kezdte az ügyvezető. - Ahhoz, hogy növelni tudjuk a versenyképességet, maximális takarékosságra, a belső tartalékok átcsoportosítására, illetve új piacok keresésére volt szükség. Arról nem is beszélve, hogy az idén kétszer annyi új modellt fejlesztettünk ki, mint korábban, hiszen köztudott, hogy az újdonságok iránt mindig nagyobb a kereslet. Mi ennek a folyamatnak már hónapokkal a gazdasági válság kirobbanása előtt nekiláttunk, így minálunk bevezetésre került mindaz, amin a többiek egyelőre gondolkodnak.

De milyen beruházások, átalakítások történtek, történnek a Trendnél?

- Elsőként a kárpitos csarnokban alakítottunk ki új szállítórendszert, mely a belső anyagmozgatást gyorsította fel - így Miklós Zsolt. - Aztán ugyanebbe a csarnokba költöztettük a vázösszeállító és alapozó részleget is. A varroda székhelyét is új helyre tettük át, ahol lényegesen jobb munkakörülményeket tudunk biztosítani a dolgozóknak. A bőrszabászat - mely szintén új helyre költözött - egynagy teljesítményű, modern szabászgéppel gyarapodott, melynek eredményeként nemcsak gyorsabb lett a munka, de az anyagfelhasználás is javult, lényegesen kevesebb hulladékkal terheljük a környezetet. Rövidesen a vázalkatrészeket gyártó részleg is beköltözik a Csengery utcai telephelyről a gyár területére, a csarnok kialakítása jelenleg is zajlik. Befejezésül a habalkatrész szabászatot is tovább gépesítjük, július végén egy CNC-vezérlésű gép érkezik a részlegre.

Mint megtudtuk: a válság és a kormányzati megszorítások a hazai piacot is megfogták , míg korábban a termékek 40 százalékát itthon értékesítette a gyár, mára ez a szám 30 százalékra zsugorodott.

- Szerencsénk van, hiszen az új piacok felkutatásával, s az export növelésével ellensúlyozni tudjuk ezt a kiesést, az elmúlt időszakban Ausztriában, Svájcban, Hollandiában erősödött a piaci pozíciónk - folytatta az ügyvezető.

A minőségi bőrbútorok gyártására szakosodott cég nemrég újabb szakmai elismerést kapott. Ezúttal a világ legnagyobb független márkaelismerésével, a Superbrands díjjal jutalmazták az Andante nevet, s persze mindazt, amit megtestesít a márka.

- Ez a díj hatalmas elismerés a számunkra, hiszen a zsűri nemcsak a minőséget, hanem a vevőközpontúságot is vizsgálta - tette hozzá a gyár vezetője, aki azt is elárulta: a szokásos nyári leállást - mely július 20-tól augusztus 7-ig tart - már mindenki várja a gyárban, az utóbbi hónapok rengeteg túlórája után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!