Gazdaság

2009.04.22. 02:29

Alakul a Pálinka Nemzeti Tanács

Zalaegerszeg - A tervek szerint csütörtökön alakul meg a Pálinka Nemzeti Tanács. A testület létrehozásának egyik kezdeményezőjével, a tanács Dunántúlt képviselő tagjával, Barabás Attilával, a Győri Likőr Zrt. vezérigazgatójával beszéltünk a testület céljairól.

Hajdu Péter

A parlament által 2008-ban elfogadott pálinka törvény rendelkezik a Pálinka Nemzeti Tanács felállításáról. Mint a szeszipari vezetőtől megtudtuk, a tanács létrehozása mintegy 10 éve merült fel szakmai körökben.

- Elsősorban azért, mert a Skót Whisky Szövetség pozitív példaként hatott a magyar pálinkatermelőkre. Ma a világon egy-két ilyen nemzeti tanács jelleggel funkcionáló szakmai szervezet működik, mint például a Grappa Szövetség is.

- Mi a szervezet feladata?

- A tanács létrejöttét a szakma javasolta, elsősorban mert a pálinka törvény kimondja, hogy a magyar pálinka nemzeti kincs, ami felett őrködni kell. A Pálinka Nemzeti Tanács feladata a nemzeti pálinka stratégia kialakítása, és a pálinka marketing kidolgozásának koordinálása, valamint a gyártásra, forgalmazásra, minőségre vonatkozó ajánlások megfogalmazása. Feladatai közé sorolandó a kulturált pálinkafogyasztás terjesztése, illetve a pálinka minőség- és eredetvédelem felügyelete - mondja Barabás Attila. A Pálinka Nemzeti Tanács 13 tagból alakul, két személyt az agrárminiszter, egyet a pénzügyminiszter, és tíz főt szakmai szervezetek delegáltak. A Dunántúlt a Szeszipari Szövetség és Terméktanács jelölésére képviseli a győri szakember.

A tanács hatósági jogkörökkel nem rendelkezik ugyan, de a közigazgatási szervekkel és hatóságokkal együttműködik. Tulajdonképpen egy szakmán felülálló szakmai szervezet.

- Melyik kategória, a bérfőzetett, vagy a kereskedelmi főzésben készült italok útját egyengetik?

- A törvény nem tesz különbséget a kereskedelmi és a bérfőzés között, mindkettő a nemzeti tanács hatásköre lesz. A kereskedelmi főzésű pálinkákon belül azonban a földrajzi árujelzővel ellátott pálinkák menedzselése kiemelt feladat. Ezekből ma hét létezik, a szatmári szilva, szabolcsi alma, békési szilva, gönci barack, kecskeméti barack, az újfehértói meggy, a göcseji körte, és folyamatban van a nyolcadik eredetvédelmi eljárás, a pannonhalmi körtepálinkáról - válaszolta a szakember.

- Hogyan jellemezné ma Magyarországon a pálinkafogyasztás alakulását?

- A pálinka ma az egyetlen dinamikusan fejlődő élelmiszeripari iparág. Nagyon intenzíven fejlődik az árukibocsátás. A kereskedelmi forgalomba került pálinkák a tavalyi évben, az előző időszakhoz képest 23-25 százalékkal növekedtek. Tehát nemcsak divat az eredeti pálinka, hanem üzleti siker is - válaszolta a Pálinka Nemzeti Tanács tagja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!