Gazdaság

2006.09.07. 02:29

Madáreleségnek is megéri

Zalaegerszeg (hp) - A száraz meleg segít a mezőgazdaságnak, a búzaaratás után szinte mindenhol végeztek a tarlóhántással, és megkezdődött a következő betakarítás, a napraforgó aratása.

nincs nev

Mint Németh Zoltán, a megyei földművelési hivatal vezetője elmondta, augusztus végéig teljes mértékben megtörtént a tarlóhántás és a szalma betakarítása, a területeket előkészítették az őszi vetések alá, sokfelé pedig folyamatban van az őszi káposztarepce vetése. A repce az olajosok között sikernövény, jól fizet, így a hivatalvezető szerint a tavalyi 10 ezer hektáros vetésterületet 1500-2000 hektárral meghaladja majd az idei termelői szándék. A megyében közel 5500 hektáron érik a napraforgó, s miután a deszikálás, a termést egyöntetűen beszárító, vegyszeres permetezés megtette a hatását, kezdődik a napraforgó aratása. Van ahol már meg is kezdődött, a zalaszentgróti Zal-Agro ZRt.-ben a hét elején indultak a kombájnok.

- Ez az év napraforgó szempontjából nálunk próbaévnek számít. Tavaly visszaesett az olajnapraforgó ára, az olajosok között a repce lett a favorit. Ezért idén más értékesítési lehetőség után néztünk. Egy osztrák partneren keresztül értékesítjük a napraforgót, madáreleség alapanyagának - mondta Tahin Dezső, a zalaszentgróti részvénytársaság vezérigazgatója.

Elmondta, a célnak megfelelő, csíkos fajtát vetettek, azt aratják most 177 hektárról. Ehhez jön még további 100 hektárról a termés, amit integrátorként termeltettek más gazdálkodókkal. A vezérigazgató árakat ugyan nem említett, de mint mondta, a pillanatnyi, olajnapraforgó árnál kedvezőbb bevételre számítanak a madáreleségtől. Annak ellenére, hogy ez a fajta mérsékeltebb termésátlagra képes, és az aratása nagyobb precizitást igényel. A termést Ausztriában csomagolják és onnan értékesíti a vevő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!