Foci

2012.10.03. 18:54

Kvartam trükkjei - Alsópáhoki színt vitt a nagyvilágba

Alsópáhok - A szabadstílusú labdarúgásban "utazó" Kvárta Mátyásról tavasszal már írtunk, aki azóta megjárt egy vb-t és egy Európa-bajnokságot is. Utóbbiról egy bronzérmet is hazahozott.

Kerkai Attila

Nehéz "körülírni", mert inkább látni kell a freestyle-osok mutatványait, s így vagyunk Kvárta Mátyás esetében is. Aki bármikor, bárhol képes trükközni a labdával, szerencsére ezt már több versenyen is megmutatta. Augusztusban a Prágában rendezett világbajnokságon (nem keverendő össze a nemrég véget ért, szintén vb-nek hívott leccei viadallal), majd kicsivel később a Szentpéterváron lezajlott Európa-bajnokságon is ott lehetett. Előbbi viadalon a legjobb 16 közé jutott, míg az oroszországin a routin kategóriában a harmadik helyezést szerezte meg.

- A két viadalról tudni kell, hogy Prágában közel kétszáz induló között versenyezhettem, míg Szentpéretvárra csak az a tizenhat meghívott utazott, akit a szervezők kiválasztottak - szól a részletekről is "Kvartam", ahogy a freestyle világában hivatalosan jegyezve van. - Ez volt az első alkalom, hogy meghívtak, ami azt jelentette: az utazás és a szállás költségeit is ők állták, ami valljuk meg, nagy előny. A csehországi viadalra visszatérve, az, hogy a tizenhat közé jutottam nagy szó, hiszen csak árnyalatnyi különbségek vannak a produkciók között. Az Európa-bajnokság más volt, oda már csak a kiválasztottak jutottak el, s ez önmagában is nagy szó. Itt a trükkök alapján, egyéb kategóriákban is értékelték az indulók mutatványait. Nekem a routinban sikerült a dobogóra állnom, ami nagyjából annyit tesz: hozol egy zenét és leginkább annak a ritmusát kell elkapni, s közben a labdával trükközni, hogy ne essen le. A fő versenyen a legjobb nyolc közé jutottam, de ezt is értékelem: sokkal erősebb a mezőny, mint itthon, ráadásul nem ismered az ellenfeleidet, így ott kell rögtönözni, hogy legyőzd az éppen aktuális riválist.

Kvárta Mátyás most azt reméli, hogy minél több helyre hívják majd, ami egyenes arányban áll az elismertséggel. S nem is feltétlen a versenyzők között. Szerinte az, ha valakit mondjuk egy élő verseny zsűrijébe invitálnak, ugyanolyan rang, mint kiállni és a legjobbak között vagy éppen ellenük versenyezni.

Volt már része ebben is, de inkább a "dolgos" hétköznapokban hisz. Holtidőben Alsópáhokon gyakorol, hiszen a freestyle-ozáshoz nem kell pálya, csak a szél ne fújjon...

- Télen persze jobb a fedett hely, ugyanis a szél a legnagyobb ellenség. A laikusok nem érzékelik, de ilyenkor máshogyan pattan a labda, ami persze az egyensúlyozásnál is gondot okoz - említette a nehezítő körülményeket is.

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon mit érez magában, meddig juthat ebben a műfajban. A válasz egyértelmű: egyre jobb és jobb akar lenni, s akkor kiszélesednek a lehetőségei is. Egyébként - jegyezte meg - a közelben akad már két követője, egyikük Zalacsányban, másikuk Pápán trükközik, velük szokott néha találkozni, együtt gyakorolni. Az mégis más...

- A versenyre általában stabilra gyúrom a tudásom, mert két dologra kapják fel az emberek a fejüket: vagy nagyon jól csinálsz valamit, vagy valami teljesen újat. Hozzám ez utóbbi áll közelebb, részben ennek is köszönhetem például a szentpétervári meghívást. Van egy elem, amit mi gólyatartásnak hívunk. Nos, az az enyém - említette Kvartam.

Mi pedig várjuk az újabb trükköket...

 

Akadnak különbségek

Vb és vb között is van különbség. A nemrég Leccében zárult Red Bull Street Style világdöntőjét például szintén világbajnokságnak nevezik. Ráadásul a nők között magyar siker született Szász Kitti révén, ám erre a  sorozat magyarországi finálé győztesei jutottak ki. A Kvárta Mátyás által is említett prágai vb a Super Ball elnevezést kapta, ahová  szintén az egész világból érkeztek versenyzők. A leglényegesebb különbség az volt: szabadon lehetett nevezni, s nem volt előzetes "szűrés".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!