nem véletlen

2021.01.20. 14:39

Dinoszauruszcsontok lehetnek a Holdon

Ha a becsapódó égitest mérete és tömege elég nagy, jelentős mennyiségű földi anyagot lökhet ki a világűrbe.

Forrás: Shutterstock

Könnyen elképzelhető, hogy dinoszauruszcsontok lehetnek a Holdon – írja az IFL Science tudományos portál alapján az Origo egy most megjelent könyvre hivatkozva.

A maradványokat a 65 millió éve Földbe csapódó aszteroida repíthette át Földünk égi kísérőjének felszínére.

Amikor bolygónkba különféle objektumok csapódnak, rendszerint csak kráterek maradnak utánuk. Ám ha a becsapódó égitest mérete és tömege elég nagy, jelentős mennyiségű földi anyagot lökhet ki a világűrbe. Ennek egy része visszahullik a bolygónkra, másik része viszont az űrben marad, és a Naprendszer más égitesteinek ütközhet.

Erre a legjobb példa az a Földön azonosított 289 meteorit, amelyek anyaga a Marsról származik.

A Naprendszer több holdja is óriási becsapódások eredményeként született. Szintén nem kizárható az a forgatókönyv sem, hogy a becsapódáskor felröpülő törmelékkel együtt mikroorganizmusok is eljussanak más égitestekre.

Peter Brannen A világvégék (The Ends of the World) című könyvében arról ír, hogy a Földet hatalmas sebességgel eltaláló aszteroida a kőzettörmelékkel együtt vélhetően dinoszauruszcsontokat is az űrbe lökhetett, ezek pedig könnyen eljuthattak a Holdra és más naprendszerbeli objektumokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!