Egyéb

2011.10.24. 06:33

Úgy tűnik, képtelenek vagyunk a lazításra...

Tizenkét évig volt a PVSK profi kosárlabdázója, majd amikor a klub tulajdonosi körébe került, létrehozott egy rehabilitációs központot a csapat számára. Innen indult természetgyógyász karrierje. Ő Onhausz Péter, akit kanizsai előadása előtt a testi és lelki harmóniáról faggattunk.

Steyer Edina

- A mai rohanó, stresszel teli világunkban létezik egyáltalán testi és lelki harmónia?

- Természetesen létezik - válaszolta a természetgyógyász. - Ám ezt nem egyszerű elérni vagy megtartani. Ha már hiányzik, szervezetünk azonnal jelez. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy egészségi állapotunk romlása, a különböző fizikai betegségek általában lelki eredetűek.

A természetgyógyász úgy látja, évtizedekkel ezelőtt jóval kevesebb egészségügyi probléma volt, mint ma.

- Hogy most nem így van, annak egyik fő oka: az ember már nem alkalmazkodik a természet életritmusához - magyarázta. - Például a buddhizmus szerint is a legnagyobb hiba, hogy próbálunk mindent a végsőkig fejleszteni, és közben nem vagyunk képesek az igényeinkből visszavenni. Nézzük például a génmanipulációt: nem az számít, hogy az alma, amit megeszünk, milyen ízű, hanem hogy kívül szép és hibátlan legyen, sokat el tudjunk adni belőle.

- Miként mérsékelhetjük a hétköznapi problémákat?

- Aki félelemben él, bizonytalan a jövőképe, napi stressz (hiteltörlesztés, benzin ár, stb.) terheli az életét, annak nem egyszerű változtatni. A legtöbben egyszerűen képtelenek kikapcsolni, saját magukra figyelni. A feszes tempó miatt szervi problémákat tapasztalhatnak. Ilyenkor általánban elmennek az orvoshoz vagy természetgyógyászhoz, aki ugyan mindent megtesz, hogy segítsen, de a tüneti kezelés kevés. Minden rossz élmény és tapasztalat ellenére is lazítani kell, ha néha csak rövid időre sikerül is. Ebben segíthet a jóga, a meditáció, a mozgás, de néha egy séta szintén.

A természetgyógyász úgy fogalmazott: nyugvópontra kell helyezni az embereket. A gyógyászat egy speciális területe, amikor - akár az orvos vagy a természetgyógyász - tudást ad át a betegnek, s ő maga dönti el, melyik úton indul el. A testi és lelki harmónia elérésében, fenntartásában a táplálkozás is óriási szerepet játszik. A szakember nem javasol konkrét ételeket, úgy véli az a legfontosabb: tudjuk, hogy amit eszünk, honnan származik.

 Életmód rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!