Egyéb

2010.10.12. 08:27

Fogyókúrás mazsolás kalács és a bekéredzkedő kövirózsák - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Jóna Andrástól - aki szegről, végről földim , ő háshágyi, én pedig velencei gyökerekkel bírok - és nejétől, Györgyitől - akivel együtt dolgoztunk a Zalaegerszegi Ruhagyárban - kedves levelet kaptam a múlt héten.

Fincza Zsuzsa

 

Egy másik levélben mazsolás süti receptje felől tudakozódtak. Hát, nem vagyok egy híres sütőasszony, de van egy olyan kakaós, mazsolás kalács recept, ami nekem is elsőre sikerült - nem csoda, hiszen szomszédom, Nusi vetett papírra. Szóval 60 deka lisztben 15 deka margarint elmorzsolunk. 4 deci tejet elfelezünk, 2 decit meglangyosítunk és 1 evőkanál kristálycukrral felfuttatunk benne 5 deka élesztőt, a másik 2 decit felforrósítjuk és feloldunk benne 25 darab (fogyózók figyelem!) édesítő tablettát, 1 evőkanál kristálycukrot és kevés sót. Kicsit hűtjük a tejet, majd az élesztőssel együtt a lisztbe öntjük. Dagasztjuk, eleinte reménytelennek tűnik a dolog, mintha nagyon híg lenne a massza és meg mernél esküdni rá, hogy soha az életben nem lesz belőle tészta. De ne ne adjuk fel! Ha végre összeállt a matéria, két cipót készítünk belőle, az egyikbe 2-3 evőkanál kakaót - 1 evőkanál kristálycukorral és pici tejjel kikeverve - hozzágyúrunk. Két sárga és két kakaós cipót készítünk. Rögvest kisodrunk egy sárga cipót, meghintjük mazsolával. Kisodorjuk a barnát is, ráterítjük a mazsolás sárgára, jól rányomkodjuk, és szorosan feltekerjük. Másik két cipó dettó. Kikent tepsibe egymástól kicsit távolabb rakjuk a két tekervényt, a tetejét tojássárgájával lekenjük, egy kicsit kelesztjük, majd forró sütőben, de lassan, 25-30 percig sütjük.

 

A napsütötte hét végén végre sikerült kellemesen elfáradnom a kerti munkákban. Belekezdtem kedvenc őszi elfoglaltságomba, az ásásba, elültettem az őszi fokhagymát, előkészítettem a saláta helyét. Vasárnap délután pihenésképpen kilakoltattam a gyomot a sziklakertből és szedtem egy marék porcsinrózsa-(kukacvirág) magot. Az Echeveriakból, mifelénk kövirózsának, ecsevériának nevezik, néhány gyökeres hajtást cserépbe ültettem, hogy védett helyen majd átteleltetem.


BIOKERTÉSZET HÓKUSZPÓKUSZ NÉLKÜL - Olvassa el rovatunk cikkeit! KLIKK IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!