Egyéb

2010.07.05. 06:09

Mennyi idő kell, hogy csökkeni kezdjen a testzsírszázalék?

Kezdetben vala a mázsa, amire felállt az ember lánya, ha meg akarta magát sokkolni a testsúlyával. Azóta azonban sokat finomodtak a módszerek...

Magyar Hajnalka


- A mérőberendezés klinikailag tesztelt, s a fitnesstermek mellett különböző szűréseken is gyakorta használatos - kezdi a testnevelő tanári végzettséggel is rendelkező fiatalember. - A működési elve azon alapszik, hogy a testünkben található zsírnak és az egyéb szöveteknek más az elektromos ellenállása. A készülék, ahogy megmarkoljuk a rajta lévő fém szenzorokat, elektromos jeleket küld a szervezetünkbe, amelyek az említett elv alapján feltérképezik a testünket. Az eredmény pillanatok alatt megjelenik a kijelzőn.

Mint megtudjuk, a kalkulátornál pontosabb mérőeszközök is léteznek, az egyik például két irányból vetít röntgensugarakat a testre. Ez a módszer századpontosságú eredményt ad, ám hétköznapi célokra aligha alkalmazható.

S hogy miért lényeges, hogy tisztában legyünk testünk zsírtartalmával?

- Mert ezt figyelve korrektebb képet kapunk egészségi állapotunkról. Vegyünk példának két 120 kilós embert. Egyikük csupa izom, minimális a testzsírszázaléka, egészséges, sportos és fitt. A másik azonban, akire mindez nem igaz, kórosan elhízottnak számít. Pedig a súlyuk egyforma.

Az sem mindegy, hogy milyen körülmények között mérjük a testzsírszázalékot. Az összehasonlítás akkor lesz mérvadó, ha lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban és ugyanolyan ciklusokban (hetente vagy havonta) végezzük el a mérést. Nem lesz korrekt a mérés, ha edzés után, felhevült, dehidratált állapotban végezzük, de az is torzíthat rajta, ha túlzottan sok folyadékot fogyasztunk előtte. Szaunázás után vagy lázas állapotban ugyancsak fals eredményt kapunk, s megzavarhatja a kalkulátort a hölgyek menstruációs ciklusa is.

De ne kerülgessük tovább a forró kását, lássuk, melyek a kívánatos százalékok hölgyeknél és uraknál. Előbbieknél a testfelépítésből fakadóan megengedőbbek a határok, az igazán szálkás, izmos karakter a férfiak sajátja.

Nagy általánosságban tehát a férfiaknál 15 és 20 százalék közötti az ideális érték, 25 százalékos felső plafonnal, míg a nőknél 20 és 30 százalék között lehetünk igazán elégedettek magunkkal, 35 százalék felett azonban már itt az ideje az önvizsgálatnak. A fenti adatok természetesen csak a nagy átlagot jelölik, az optimális tartományt befolyásolja a nem, a testmagasság, az életkor és a testsúly. A készülékbe mindezen információkat be is táplálják mérés előtt, így a masina már a mi, személyre szabott skálánkon értékeli az eredményt. A mérés persze objektív, csak a minősítést (magas, normál, alacsony) befolyásolják az egyéni paraméterek.


HETENTE LEGALÁBB HÁROMSZOR
De vajon mennyi idő és edzés szükséges ahhoz, hogy csökkenni kezdjen a testzsírszázalék? A rendszeres mozgás megkezdésétől számítva körülbelül 1,5-2 hónap múlva jelentkezik az eredmény, az izomszövet ugyanis 6–8 hét alatt épül be. A folyamat azonban egyéni, közrejátszik az alkat, a korábbi edzettségi szint (izommemória) és az életkor. Aki valódi eredményre vágyik, minimum heti három alkalommal szánjon időt az intenzív mozgásra, legalább fél óra időtartamban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!