Egyéb

2009.07.10. 09:06

Figyelem! Hétfőtől megváltozik a gépjárművizsgáztatás

Zalaegerszeg - Zárt adatátvitel küszöböli ki az estleges emberi hibákat a gépjárművek műszaki vizsgáztatásában július 13-tól. A változásról a közúti hatóság régiós igazgatóságán Bánki Tibor adott tájékoztatást.

MTI

- Hétfőtől a közlekedési hatóság lecseréli a műszaki vizsgáztatás informatikai rendszerét, kezdte Bánki Tibor a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága közúti jármű főosztály vezetője.

- A mainál korszerűbb és biztonságosabb, a KÖKIR-ként is emlegetett közúti közlekedési információs rendszer nagyobb pontosságot és adatbiztonságot garantál. Ez csökkenti a visszaélések lehetőségét, illetve segít kiszűrni az ilyen próbálkozásokat - fogalmazott. 


Mátyás István az Autóklub egerszegi vizsgabázisán
Fotó: Katona Tibor

Az on-line rendszeren ugyanis a mérésekkel azonos időben lehet nyomon követni, hogy melyik vizsgahelyen éppen mi történik, emelte ki egyik fontos jellemzőjét.

- Mint minden új alkalmazás bevezetése, ez is járhat kisebb zökkenőkkel, hiszen több ezer felhasználó veszi majd igénybe. Mindazok csatlakozhattak a KÖKIR-hez, akik eddig is tagjai voltak a vizsgahálózatnak, és mindenki élt a lehetőséggel - árulta el. - Zalában jelenleg 28 kijelölt vizsgaállomás működik, ezek száma az autóipart sújtó recesszió miatt némileg változhat - tette hozzá.

Mint a főosztályvezető elmondta, az átállás az ügyfelek számára nem jelentenek pluszköltséget, mert a hatósági eljárás díjai nem változtak meg. A vizsgálóállomások többsége azonnal képes alkalmazni az új rendszert, néhány helyen azonban, ahol az informatikai háttér nem elég korszerű, kisebb beruházásra volt szükség, ismerte el.

- A KÖKIR eszközigénye nem magasabb, mint a most is használt vizsgáztató berendezéseké. Aki ennek megfelelő színvonalú eszközöket használt, annak nem kell most fejlesztenie - magyarázta.

A legfontosabb változás, hogy hétfőtől az NKH műszaki állomásain a fék, lengéscsillapító, emisszió és füstölés mérésének eredményei emberi beavatkozás nélkül, on-line kerülnek a vizsgajegyzőkönyvbe. Kizárva ezzel az emberi tévedés lehetőségét. A külső vizsgaállomásoknak ezt jövő évtől kötelező biztosítani.

Bánki Tibor elmondta, a külső vizsgahelyek számára a hét négy napján reggel 6-tól este 10-ig lesz elérhető a KÖKIR, míg pénteken 16, szombaton 14 óráig csatlakozhatnak, ami azt jelenti ez idő alatt bármikor vizsgáztathatnak. Ez a jelenlegi kapacitás kétszeresét jelenti, így valószínűleg a legtöbb helyen mindenféle várakozás nélkül kerülhetnek sorra az autók.

A kötelezően csak az NKH műszaki állomásain vizsgáztatható járművek esetében a bejelentkezést követően legfeljebb tíznapos átfutási időt biztosítanak, de itt is várható a gyorsabb ügyintézés. A nem kötelezően itt vizsgázó járműveknél az első hónapokban még nem várható rövidebb terminus, ismerte el.

Tavaly több mint 1,7 millió műszaki vizsgára került sor hazánkban, ennek 22 százaléka zajlott az NKH állomásain. Úgy prognosztizálják, hogy ez az arány csökkeni fog, és ezt mutatják már az idei számok is. Ez azonban nem jelent komoly bevételkiesést a hatóság számára, hiszen a műszaki vizsgadíj 80 százalékát a külső állomástól is megkapja.

- A külső vizsgahelyek számos olyan szolgáltatást nyújtanak, amit a hatóság nem biztosíthat. Ha mi műszaki hibát találunk, az bukást eredményez, míg a külső vizsgahelyen kijavítják. Ez mindenképpen előnyös az autósnak. Sok vizsgaállomás kölcsönautót ad a vizsga idejére és ezzel komoly bevételkieséstől kímélheti meg ügyfelét. Az új rendszer felerősíti a vizsgahelyek közötti versenyt, aminek előnyeit az autósok fogják élvezni - összegezte.


Barangoljon LÓERŐ rovatunk cikkei között! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!