Csörnyeföld

2015.09.16. 15:38

Síremlék a soha haza nem tért hősöknek

Csörnyeföld - Felújíttatta az első világháborús hősi halottai síremlékeit a dél-zalai település önkormányzata. A község 45 lakosa vesztette életét a frontokon.

Gyuricza Ferenc

Simon Zoltán, a település polgármestere többször is kihangsúlyozta: nem sírhelyekről van szó, a helyi közösség azoknak állított emléket, akik sosem tértek haza, és akiknek a holttesteit sem szállították vissza Csörnyeföldre. Az eredeti síremlékek fából készültek, az elesett katonák neveit pedig kis fémlapokon olvashattuk.

– Az I. világháborút követő években szinte valamennyi településen állítottak ilyen síremlékeket, így Csörnyeföldön is – mondta a polgármester. – A fa azonban elkorhadt, ezért több évtizeddel ezelőtt azokat betonoszlopokra cserélték, de egy idő után ezeket is kikezdte az idő vasfoga. Akárcsak a hősi halottak neveit tartalmazó fémlapokat.

Simon Zoltán polgármester az új síremlékeknél. Kezében egy olyan régi névtábla, amelyről már teljesen lepattogott a felirat. Fotó: Gyuricza Ferenc

Simon Zoltán azt mondja: részben a száz éves évforduló miatt gondoltak arra, hogy fel kellene újítaniuk a síremlékeket, ugyanakkor az is a tényekhez tartozik, hogy a közmunkaprogramnak köszönhetően erre most nyílt lehetőségük. A betonoszlopokat műkő síremlékekkel váltották ki, és új névtáblák kerültek rájuk.

– Sajnos azt már nem sikerült minden esetben kiderítenünk, hogy kinek az emlékére állították az oszlopot, így néhány esetben az „ismeretlen honvéd” felirat szerepel a táblán – folytatta polgármester. – Az is előfordult, hogy csak a vezeték- vagy keresztnév volt olvasható. Folyamatosan próbáljuk a névsort pontosítani, s ebben számítunk a leszármazottakra is, hiszen több síremléknél rendszeresen gyújtanak gyertyát a rokonok. Az is segítségünkre volt, hogy annak idején névsor szerint helyezték rá a névtáblákat az oszlopokra. Sajnos, pontos kimutatásunk nincs a falu hősi halottairól, pedig az még könnyebbé tenné az azonosítást.

Simon Zoltán szólt arról is, hogy a munkálatokat nem fejezték be, minden oszlop elé szeretnének egy kis halmot is emelni, amire virágokat ültetnének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!