A hattyú mindenhol nagy sikert arat

Molnár Ferenc egyik legvarázslatosabb művét, A hattyú című vígjátékot láthatta a nagykanizsa HSMK közönsége. A három felvonásos művet a budapesti Új Színház társulata mutatta be, Eperjes Károly és Bánsági Ildikó főszereplésével.

Benedek Bálint

„Az elérhetetlen a hercegkisasszony, aki, hogy a fenséggel észrevétesse magát, rámosolyog valakire, aki a közelben férfi, s mert legközelebb van, a nevelőre. A tanártól egy éjszakára meggyúl a tűzzel játszó herceglány is: a hattyú, aki kijött az ezüstös tóból a szárazföldre. De csak a partra, ameddig az éjszaka kalandja ér...Íme, mese a hattyúról, akinek a szárazon elvész a varázsa, és kiderül rokonsága a libával. Élet, és mégis mese.” Így írt 1921-ben a Nyugat Molnár Ferenc remekművéről.

A történet szerint egy nemesi család minden áron férjhez akarja adni lányát, Alexandrát (Nemes Wanda) egy Európában kalandozó trónörököshöz, Albert herceghez (Almási Sándor), aki azonban nem veszi a lapot, sőt kezdetben úgy tűnik, saját neméhez vonzódik. A família özvegy hercegnéje, Beatrix (Bánsági Ildikó) tervének megvalósításában segítőkre talál: bátyja, a szerzetes Jácint (Eperjes Károly) és húga, Symphorosa (Sztárek Andrea) különféle  humorral gazdagon átszőtt  taktikák sorával igyekeznek összehozni a párt.

A kieszelt ötlet, miszerint az udvar tanítóját, az Albert hercegnek is gyanúsan szimpatikus briliáns csillagász professzort, Ági Miklóst (Száraz Dénes) mutatják be Alexandrának, majdnem balul sül el. Beatrix arra kéri Miklóst, hogy a lányát hívja el az Albert hercegnek rendezett búcsúestéjre. Ezen kiderül, hogy Miklós fülig szerelmes a kisasszonyba, s ezt harsány stílusban az asztaltársaság tudtára adja.

Jácint valamint Beatrix próbálják menteni a helyzetet, ám a fiatalok szerelme ellen tehetetlenek. A vallomásoktól hangos éjszaka eltelik, de az új nap reggelén az ifjak kijózanodnak és átgondolják a történteket. Időközben megérkezik Albert herceg édesanyja, Mária Dominika (Takács Katalin), aki semmit nem tud a kialakult helyzetről. Jácint kissé elferdítve adja elő az előző este történteket. Szó szót követ, majd a nézők számára egy szinte sokkoló csavarral Alexandra mégis Albertet választja. Mielőtt a miérte választ kapna a publikum összezárul a függöny...

Kitűnő darab, Szinetár Miklós tanár úr rendezése izgalmasabbá tette, mindenhol nagy sikert arat - fogalmazott még az előadás előtt Eperjes Károly, a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója. - A közönség fontos, s bár a gazdasági helyzet nehéz, nálunk, a 60 ezres Veszprémben tavaly 108 ezren jöttek el, melyre büszkék lehetünk. Olyan darabokat kínálunk, amire az emberek nem sajnálják a pénzt. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!