Középiskolák rangsora: Zalai intézmények a TOP 10-ben

Időről időre megjelennek a Köznevelés című periodikában a hazai középiskolák eredményességi mutatói. A mostani összesítésben számos zalai iskola is szerepel.

Sinkovics Eta

Ezúttal a legsikeresebb középiskolák eredményességi mutatóinál a felvételi vizsgákon résztvevők érettségi átlagpontszámait, a  nyelvvizsgaarányokat és az országos középiskolai tanulmányi versenyeken (OKTV) elért eredményeket vették figyelembe, a 2005-2009 közötti időszak alapján. A táblázatban a legkiválóbb eredményeket elért iskolák szerepelnek, összesen 157 intézmény. Külön tartalmazza a gimnáziumokat, a szakközépiskolákat és a vegyes iskolákat. 

A legjobb tíz gimnázium között a nyolcadik helyet foglalja el a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium, a szakközépiskolák sorában ugyancsak a nyolcadik helyen található  a megyeszékhelyi Csány, a  vegyes középiskolák rangsorában  a nagykanizsai Batthyány-gimnázium a második. 

Örvendetes ugyanakkor, hogy megtalálható a listán a nagykanizsai Cserháti-szakközépiskola, a Dr. Mező Ferenc-gimnázium és szakközépiskola, valamint a zalaegerszegi Páterdombi szakközépiskola.

Nem találtuk a listán viszont a megyeszékhelyi Kölcsey-gimnáziumot, ahol a két tanítási nyelvű gimnáziumi osztályok diákjai közül szinte mindenki nyelvvizsgát tesz, méghozzá emelt szinten. Szűcs Gergely igazgató sem érti a kimaradás okát, úgy véli, ha a gimnáziumok közül az első 10-15 százalékban nincsenek is bent, azért jó lett volna, ha rákerülnek a listára, hiszen eredményeik ezt indokolnák.

Fontos tudni, hogy a  táblázat összeállítója óvja az olvasókat attól, hogy az iskolákat csak e  három mutató alapján ítéljék meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!