Kétnapos kanizsai jazz-ünnep (képgalériával)

A Hevesi Sándor Művelődési Központban péntek estétől vasárnap hajnalig szólt a jazz, a hosszú hagyományokra visszatekintő Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztiválnak köszönhetően.

Kelemen Valéria

Az országhatáron túl is népszerű fesztiválok jóvoltából immár 37 éve a jazz muzsikáról szól minden évben egy októberi hétvége Nagykanizsán, s a szervezők - manapság a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai - ezúttal is igyekeztek olyan programot összeállítani, amely átöleli a jazz és világzene széles spektrumát, sokféle műfaj kedvelőinek örömet nyújtva.

Péntek este - egy órás késéssel - a Kozma Orsi Quartet lépett elsőként színpadra, ám előtte módunk nyílt szólt váltani Kozma Orsival, akinek hangját legtöbben a Jazz+Az és a Cotton Club Singers lemezeiről is merték meg.

- Együttesemben a legkiválóbb zenészek - Cseke Gábor (zongora), Hárs Viktor (bőgő), Pusztai Csaba (dobok) - kísérnek, s úgy érzem, megtaláltam ezzel a zenekarral a saját hangomat, azt a hangzásvilágot, amelyben leginkább ki tudom magamat fejezni - mondta a büfében Orsi, akinek szólókarrierje 2008-ban vezetett vissza a jazzhez.

- Hazai és külföldi fellépéseken csiszolódtunk össze, ismerjük egymás gondolatait, rezgéseit, ami a jazzben különösen fontos. A legújabb lemezünk, az Embrace sokkal érettebb és kiforrottabb, mint a formációnk első, Hide and Seek albuma, amit egyébként már a 2008-as megjelenésekor Fonogram-díjra jelöltek. Még nem jártam a nívós kanizsai jazzfesztiválon, s természetes, hogy most is izgulok egy kicsit, mint minden fellépésem előtt. 

Kozma Orsiék után Magyarország első számú jazzworld fusion zenekara, a 15 éves Djabe együttes, majd az ifjú kanizsai bőgőssel, Farkas Norberttel felálló, nagy sikert arató Stjepko Gut és a Tuomo Uusitalo Quartet, s éjfél után a Behs o Drom szórakoztatta a műfaj kedvelőit, akik ezúttal is vevők voltak a színvonalas muzsikára. 

A szombati folytatásban 19 órától a Balázs Elemér Group, majd a Tátrai Trend, aztán az amerikai sztárvendég Amina Claudine Myers és triója koncertezett, s a hagyományoknak megfelelően, helyi jazz-muzsikusokkal jam session zárta a kétnapos jazz-fiestát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!