A mundér becsülete (kommentár)

Jól sejthető, mi lehet az elképzelés mögött, amely korlátozná a hivatásosok leszerelés utáni közéleti szerepvállalását. Általános európai mérce semmiképp, hiszen elvileg senkinek nem lehet megtiltani, hogy fegyveres szolgálat után, nyugdíjba vonuláskor még közéleti szerepet vállaljon.

Peltzer Géza

Merthogy Európában elvileg az illető pártfüggetlenül szolgálta hazáját posztján, ebből következően – ha van még benne ambíció – a folytatáshoz sem férhet kétség ebből a szempontból. De hát mi Magyarországon vagyunk, a volt szocialista tagállamok egyikében, ahol a rendszerváltást megelőző cirka negyvenöt évben a fegyveres testületek tagjai egyértelműen az egypártrendszert védelmezték – és ebből következően a régi nómenklatúra szereplői voltak –, így, ha leszereltek és közéleti szerepet vállaltak, sem igen tudtak, akartak váltani. Így a fegyveres testületek dolgozóira – akik az előző rendszerben is aktívak voltak – elvileg bármikor rásüthető a bélyeg, miszerint a közéleti szerepvállalás során elfogultak lesznek, és az egykori uralkodó párt érdekében fejtik majd ki tevékenységüket. De még ezzel a szándékkal sem lehet baj egy jól működő demokráciában, hiszen nemcsak saját döntésükön múlik, hogy politikai pályára lépnek-e, hanem azon is, hogy lesznek- e szavazók, akik bejuttatják őket a grémiumokba. Vagyis ugyanúgy meg kell majd küzdeniük azért, hogy bejussanak a testületekbe, a parlamentbe, mint bárki másnak. Ráadásul meg kell küzdeniük egy súlyos előítélettel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!