Festetics korának huszárhagyományait keltették életre

A lovas sport a múltjával és a jelenével egyaránt szorosan kötődik a gyenesdiási térséghez, ennek jegyében a hagyományok ápolása és a turisztikai kínálat szélesítése céljával hívták életre a Festetics Futam címmel tartott pünkösdi programot.

Horányi Árpád

A község a keszthelyi Helikon Kastélymúzeummal közösen rendezte meg a szombaton és vasárnap zajlott lovas napokat, melyben számos kategória verseny és kísérőprogram között a legnagyobb izgalmat a Nemzeti Vágtára jutásért való küzdelem jelentette.

- Ez a rendezvény szép példája az összefogásnak - mondta házigazdaként Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. - A Festetics szellemiség itt él velünk, a 21. században is, amikor a régiónk turizmusában a reneszánszát éli a lovas sport. Partnerre leltünk a Festetics örökséget reprezentáló Kastélymúzeum vezetésében, a térségbeli lovardák tulajdonosaiban, így kapcsolódhatunk a jövő héten sorra kerülő budapesti Nemzeti Vágtához, annak hivatalos előfutamaként rendezhetjük a versenyt.

A Faludi sík hajdan a Festetics lovászat edző- és versenypályája volt, a kastély épületét a tereprésszel ugyanolyan fenyves fasor kötötte össze ami Fenékpusztára is vezet, ezek darabjaiból a Csapás úton látható még néhány.

A hajdani huszártiszti versenyek helyszínén alakították ki a Nemzeti Vágta lovaspálya hasonmását, amit Gál Lajos polgármester, dr. Czoma László Múzeumigazgató és Varga Zoltán, a verseny szakmai lebonyolítója avatott fel szombaton parádés hintós felvonulással.

A felvezető rendezvények közt bemutatót tartott a helyi Asbóth Sándor Huszárbandérium, fogatok akadályhajtása, lovas-íjászok, ostoros-csikósók, galopposok, ügetők gondoskodtak a látványról, hangulatteremtő zenés-táncos folklórműsorok mellett.

A verseny vasárnap zajlott, 3 kategóriában tehették a futamokat a nevezők. Koradélelőtt a pónilovas gyermek versenyzők szálltak nyeregbe több fordulós körben mérettetve meg, majd a pünkösdi király címért ment a versengés.
A Festetics Futamban délután került sor a döntő körök megtételére. A végső megmérettetésen 4  versenyző rajtolt a pályán. Rendkívül éles mezőnyben, óriási izgalmak közepette született meg az eredmény: a versenyt a Szigliget színeiben indult Benkő Pál nyerte. 

 -A lovamban és önmagamban bízva nyerni jöttem. Nyilvánvaló, hogy a versenyeken mindenkinek ez a szándéka, nekem most sikerült - mondta a győztes.
A díjakat Gál Lajos házigazda polgármesterrel együtt Geszti Péter, a Nemzeti Vágta rendezője adta át.
 
A főúri család és a lóverseny

Festetics György 1799-ben telepítette át ménesét Fenékpusztára, a somogyi Szentáról

Az 1797-ben alapított Georgikonban 1807-től működött ménesmester- és lovásziskola, az uradalomhoz képezték a szakembereket 

A tenyésztésbe 1817-ben vontak be arab méneket, ami évtizedeken át meghatározta a lovas szakmát és -sportot.  György gróf 1819-ben bekövetkezett halála után fia, László folytatta a tenyésztést 

Az első pesti lóversenyt 1827 júniusában rendezték, az 1828 május 27-i lóversenynapon Festetics László által készíttetett, 100 aranyat érő serleget kaphatta a győztes 

A Keszthelyi Hírlap egy 1899-beli száma a Festetics féle lóversenyek 100 éves évfordulójáról emlékezik meg


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!