Kanizsai pedagógus vehette át a Wiesenthal-díjat

Göncz Ferenc nagykanizsai Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskola iskolaigazgatója és Winkler Barnabás építész vehette át az idei Simon Wiesenthal-díjakat a holokauszt emléknapja alkalmából a fővárosban

zaol.hu

A 2005-ben elhunyt Simon Wiesenthal osztrák származású zsidó építészmérnök 1908-ban született, a második világháború során 13 különböző koncentrációs táborban (főleg gettóban), és köztük öt haláltáborban járt már, mikor 1945. május 5-én az amerikai hadsereg felszabadította. Ezután életének legnagyobb részét a szökésben lévő náci katonai vezetők és háborús bűnösök felkutatásának és bíróság elé állításának szentelte.

1977-ben az egyik legnagyobb zsidó, cionista emberjogi szervezetet az ő tiszteletére Simon Wiesenthal Center névre keresztelték, s a róla elnevezett díjat először 2008-ban adták át, s olyan személyek kaphatják, akik elősegítik a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését.

A Simon Wiesenthal-díjat idén Göncz Ferenc a nagykanizsai Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskola igazgatója és Winkler Barnabás építész kapta. Göncz Ferenc több előadást tartott a holokauszt történetéről. Egyik előadásának rövidített változata egy történelempedagógiai füzetben is megjelent. Ezen kívül kutatta a náci eutanázia-programot is.

A második világháborúban kivégzett magyarországi zsidó áldozatokra 9 éve emlékezik Magyarország. Április 16-át az Orbán-kormány idején nyilvánította nemzeti emléknappá az Országgyűlés. Az 1944. évi márciusi német megszállást követően ezen a napon állították fel az első gettót Kárpátalján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!