H1N1: újabb súlyos betegek lélegeztetőgépen Nagykanizsán

Még mindig kritikus az állapota annak a nagykanizsai pedagógusnak, akit az új típusú influenza szövődményei miatt 20 napja kezelnek lélegeztetőgépre kapcsolva a város kórházában; az intézményben még két, hasonlóan súlyos állapotú beteg fekszik - közölte szerdán a kórház intenzív osztályának főorvosa.

zaol.hu

Brünner Szilveszter azt mondta: az 53 éves tanárnő állapota nem javult. A hosszan tartó kezelés miatt, a további szövődmények megelőzése érdekében nagyon erős antibiotikumos terápiát alkalmaznak.
   
Bátorfy József, az intézmény főigazgatója korábban azt közölte: amikor a pedagógus az intenzív osztályra került, ismert volt krónikus légzőszervi megbetegedése, állapotát azonban kétoldali tüdőgyulladás súlyosbította. Tudomása szerint az asszony nem kapott védőoltást az új típusú influenza ellen.
   
Két héttel ezelőtt bizonyosodott be, hogy a tanárnő szervezetét a H1N1 vírus is megtámadta. Keringési és légzőrendszerét többnapos ápolás után sikerült stabilizálni, de az asszonyt váratlan állapotromlása miatt két hete átszállították a szombathelyi Markusovszky kórházba. Miután a vizsgálatok alapján ott úgy ítélték meg, hogy még sincs szükség műtéti beavatkozásra, a beteget Nagykanizsára vitték vissza.
   
A nagykanizsai intenzív osztály főorvosa szerdán arról is beszámolt, hogy csaknem két hete két másik beteget is ápolnak, ők hasonlóan súlyos állapotban vannak. Egy 48 éves férfinél a mintavétellel igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, egy 38 éves férfinél azonban az első virológiai vizsgálat még nem mutatta ki a fertőzést, ezért most vérszerológiai módszerekkel próbálják igazolni a vírus fertőzésének gyanúját.
   
Brünner Szilveszter hozzátette: mindkét beteg lélegeztetőgépen van, súlyos, kritikus az állapotuk. Védőoltást egyikük sem kapott az új típusú influenza ellen.

 Nőtt a betegek száma

Kisebb mértékben, de tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma: az elmúlt héten 42.900-an fordultak orvoshoz - közölte az egészségügyi miniszter a legfrissebb adatokat ismertetve szerdán az Országgyűlés szakbizottsága előtt.

Székely Tamás elmondta, hogy ez a szám 6 százalékos növekedést jelent a két héttel ezelőtti adatokhoz képest.
    
Megjegyezte ugyanakkor, hogy a megbetegedések számának elmúlt hetekben tapasztalt meredek emelkedése megtört, és csökkent a közép-magyarországi régióban megbetegedett emberek száma is. A járvány kezdete óta ebben a régióban lettek a legtöbben betegek.
    
A miniszter közölte, hogy mostanáig 25 olyan haláleset történt Magyarországon, ami összefüggésbe hozható az új típusú influenzával, s eddig a lakosság 22-23 százaléka kapta meg a vírus elleni védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!