Micsoda nő! Férfiak ostromolták, nők csodálták, de pletykálták: kommunista

Egykori nyaralóhelyén az a hír járja, Fedák Sári bizony, "olyan" nő volt. Azt is csiripelik a verebek, itteni birtokát ellenszolgáltatás gyanánt kapta valakitől. Ám akár így van, akár nem, az semmiképp sem kérdőjelezhető meg, hogy korának legnagyobb hatású, lenyűgöző művésze volt - véli Kolman Árpád.

MTI


A tótszerdahelyi férfi önkormányzati képviselő, papír-írószerkereskedést működtet a közeli határ menti városban, Letenyén, s nem mellesleg Fedák Sári kései csodálója, kutatója, a hozzá kapcsolódó relikviák, könyvek lelkes gyűjtője. Egy éve, a faluban található egykori Fedák-kúria felújítása óta hódol e különleges hobbinak, melyben oly eredményes, hogy a közelmúltban egy kiállítás is nyílt az általa összegyűjtött anyagból. Az ezt megtekintő érdeklődő a nagyméretű, életrajzi adatokat bemutató, korabeli fotográfiákkal illusztrált tablók, s a korhoz kötődő használati eszközök, ruházat révén - bármely laikus légyen is- közel kerülhet a századelő híres és népszerű primadonnájához.

Fedák Sári 1879-ben született Beregszászon, húsz évvel később pedig elvégezte a színiiskolát. Hangja nem volt túl erős, mégis, amikor megjelent a színpadon, közönsége rögtön megfeledkezett az esetleges hiányosságokról, s az összes addigi primadonnáról. Új színt hozott az operett műfajába, nőként eljátszotta az első férfiszerepeket is. Hat nyelven beszélt, Párizsban, Bécsben, Berlinben és Londonban lépett fel. Erotikus kisugárzása elbűvölte a férfiakat, a nők pedig az öltözködését utánozták.

Imádta a szép autókat, Prágája volt, Mercedese, az 1900-as évek elején ő rendelkezett először kocsival a gyengébbik nem képviselői közül. A kiállításon is látható egy korabeli fotográfia, amely azt ábrázolja, ahogy a falusi emberek megpróbálják kiemelni az árokba dőlt autót.

Fedák Sári 1904-től kezdve 12 éven át birtokolta a központi épületből, gazdasági egységekből és a környező földterületekből álló zalai kúriát. Nyáron, a színházi évadok közti holtidőben gyakran töltötte szabadságát a horvát ajkú dél-zalai településen.

Kolman Árpád elmondta: sajnos, már nem él olyan ember a faluban, aki látta még a dívát, a többségnek csak a szülők, nagyszülők, azaz, a szájhagyomány útján vannak információi a vidékszerető életmódja miatt "agrárius primadonnának" hívott operett-színésznő életviteléről.
Merthogy számos pletyka terjeng róla manapság is.

- Vannak, akik állítják, él a faluban egy leszármazottja - magyarázta a férfi. - Azt mondják, megszülte, majd egyszerűen itt hagyta gyermekét, aki azóta, természetesen, felnőtt. Akad olyan pletyka is, mi szerint a primadonna nem éppen erkölcsösségéről volt híres, s birtokát is ellenszolgáltatásként kapta. Szerintem mindennek a fele sem igaz - habár, nem tagadom, én elfogult vagyok vele szemben.

 

Fedák Sári változatos ember volt, sőt, helyesebb tán, ha azt mondom, hogy a szélsőségek jellemezték. Katonákat toborzott a Tanácsköztársaság idején, a második világháború alatt pedig többször is hitet tett a fasiszta Németország mellett. De én ezt egyfajta korai sztárságnak tudom be, mert gondoljunk csak bele, a mai celebek vajon mivel népszerűsítik magukat? Természetesen a botránnyal. Feltételezem, nem volt ez másként abban az időben sem. És a primadonna tisztában volt azzal, neve hogyan ivódhat bele a köztudatba. A pletykák sorában az is járja: egyszer lerobbant az autója, mire a markos tótszerdahelyi legények maguk álltak a kocsi elé, s puszta erővel vontatták be azt a városba.

Hozzátette: kutatásai során az is kiderült, hogy Fedák Sáritt sokan illették igaztalan vádakkal, például kommunizmussal, vagy nácizmussal, sőt, zsidóellenességgel is vádolták - holott bizonyítható, hogy több zsidó embert is megmentett.

Hogy honnan ez a széles ismeretanyag? Nos, Árpád minden lehetséges eszközt megragad arra, hogy különleges hobbijának hódoljon. Rendszeresen járja az antikváriumokat, könyvesboltokat, továbbá figyeli az internetes árverési portálokat, ahonnét Fedák Sárit ábrázoló korabeli képeslapokat, s más, hozzá kapcsolódó dokumentumokat gyűjt.

-A tulajdonomban lévő 39 képeslap valamennyi darabján őt láthatjuk valamelyik szerepében- mutatta büszkeségeit. - A teljes, forgalomban lévő készlet úgy 170 darab körüli lehet, úgy hogy, még van mire vadászni... Hogy a meglévők közül melyikre vagyok a legbüszkébb? Talán erre, amelyiken nő létére férfiruhát öltve, Kukorica Jancsit, illetve János vitézt alakította Petőfi örökbecsű művében - mutatta Fedák Sárit, aki testhez simuló nadrágot, csizmát, laza köpenyt és csákót viselve mosolygott a képről.

Kolman Árpád végül azt is közölte, gyűjteményét tovább bővítené, s az önkormányzattal együttműködve még hangsúlyosabban formálná a lassan-lassan kibontakozó Fedák-kultuszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!