Magic the Gathering: világszerte milliókat ejtett rabul

Egy kicsit lutraalbum, egy kicsit szerepjáték. Egy kicsit klasszikus sakk, egy kicsit modern kor és internet. A Magic the Gathering kártyajáték varázslatos, titokzatos és elsőre kicsit talán bonyolult világában sok minden keveredik.Egerszegen is játsszák.

zaol.hu

A fantasy-világra épülő gyűjtögetős kártyajáték esti összejövetelére, az egerszegi Sárkánytűz névre hallgató klubba már jóval a kitűzött időpont előtt gyülekeztek a fiatalok, hogy az előkészületekhez lássanak. Mindenki rengeteg kártyalappal érkezett, s megkezdődött a játék egyik leglényegesebb része, a bősz üzletelés.

Hivatalosan internetes regisztrációval válhat valaki játékossá. Az illető akkor kap egy alap kártyacsomagot (zöld sárkányt, fehér varázskardot és más hasonló fantasy-elemeket ábrázoló lapok találhatók ebben), majd elkezdheti bővíteni a pakliját  avagy felépíteni a saját személyiségét, karakterét, amit a további harcokba visel. Fontos a színválasztás (fekete, vörös: támadó jellegű; kék: irányítja a játékot; fehér: védekező; zöld: sokoldalú), a srácok ezeket is kombinálják, illetve hosszú idő alatt igyekeznek egyre értékesebb, az egymás elleni csatákban mind nagyobb haszonnal forgatható lapokat beszerezni. Ennek fóruma a csere-bere, bár igazán ütős laphoz leginkább pénzért lehet jutni, akár az internet segítségével.

- Érdemes körülnézni a világhálón, mert előfordulhat, hogy egy számodra értéktelen lapért valaki szinte bármit hajlandó lenne megadni - fogalmaz Baksa Péter, a Sárkánytűz eladója, aki hétvégente játékvezetőként is szerepel. A srácok elmondták: volt már társuk, aki egy-egy ügyes magic-fórumos bedobással ötvenezer forintot is keresni tudott. Ő egyébként ma már nincs köztük, úgy mesélik, Hollandiába került, s profi kártyások közt kamatoztatja tudását.
- A Magic the Gathering egyébként világszinten elterjedt - tudom meg Pétertől. A földgolyón legalább hatmillióan játsszák (pedig relatíve fiatal, 1993-ban vezette be egy Richard Garfield nevű matematika-professzor), a helyi viadalok mellett nemzeti, sőt, nemzetközi bajnokságok is vannak.

De térjünk vissza a Sárkánytűzbe, ahol a cserélgetés után elkezdődik a meccs. A párokba sorsolt játékosok egymással szemben foglalnak helyet, a partiban mindenki 20 életponttal indul, s az a vesztes (avagy az hal meg a párviadalban), aki előbb elveszíti az összeset. A második körben győztes a győztessel, vesztes a vesztessel küzd, és így tovább, míg csak ki nem derül, aznap ki volt a legjobb.

- Vannak változatok, koppintások, de az eredeti túlélte mindet. Én is kiróbáltam a magyarosított változatot, a hatalomkártyát, de az kevésbé tetszett. A Magic-nek szebbek a rajzai, és az angol szöveg is sokkal közelebb áll ehhez a műfajhoz, mint a magyar - fejtegette az egyik játékos, Salamon Dániel.

A 14 éves Zrínyis diák, Lovonyák Adrián még a kezdők közé tartozik, pedig már egy éve forgatja a lapokat.
 
- Néha nem is állok be játszani, csak az asztalok közt járkálva figyelem a rutinosabb versenyzőket - mesélt arról, hogyan próbál felkészülni a jövendő nagy csatákra. Ilyenek pedig vélhetően lesznek, hiszen a mezőnyben bőven volt példa arra is, hogy ha egyszer valaki rákap a varázs-ízre, nehezen szabadulhat tőle:
 
- Már 8-9 éve játszom - mesélte, a 21 éves Sáfrány Péter. - Először nyári napközistáborban hallottam a dologról, pár srác tartott bemutatót, ez keltette fel az érdeklődésemet. Az első klubunk sajnos megszűnt, egy ideig nem is volt lehetőség játszani, ezért örülök, hogy másfél éve megint összejárhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!