Járványos a gyanakvás: kevesen kérik a H1N1 elleni oltást

Még csak az influenzajárvány előszobájában járunk, de a bizalmatlanság már most fertőzőbb minden vírusnál. Dr. Batka Jenő gyermekháziorvos az oltások kapkodó bevezetését tartja felelősnek a védekezés körül kialakult rossz közhangulatért, sok bizonytalanságért.

Varga Andor

– Az új influenza körüli felhajtás már tavasz óta tart, ehhez képest a szakma csak néhány hete kapott korrekt tájékoztatást az oltóanyagról. S azóta is jobbára politikusok nyilatkoznak a médiában, a valóban kompetens szakemberek jóval kevesebb teret kapnak. Csoda-e, hogy rengeteg butaság kap lábra? Még itt sincs a járvány, de a közvélemény máris belefáradt a követhetetlen vitákba. Ilyenkor az emberek inkább bezárkóznak és kivárnak...

Most elsősorban a gyerekek oltásának biztonságáról kérdeztük, hiszen az elkövetkező heteknek ez volna a fő feladata. Annál is inkább, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy leggyakrabban a gyerekeket és a fiatal felnőtteket támadja a H1N1. A 3 év alattiak korcsoportjában eddig nem láttak napvilágot vizsgálati eredmények az oltás esetleges következményeiről. Javasolható- e ennek ellenére a vakcina?

 – Az oltás lehet, hogy jó a 6–36 hónapos gyerekeknek is, de kifejezett javaslattal nem élek a szülők felé – mondja dr. Batka Jenő. – Nem azért, mert attól tartok, hogy árthat, hanem mert nincs kipróbálva, s úgy vélem, a jelenlegi jogszabályok értelmében így járok el helyesen. Ha kéri a szülő, természetesen beadom ezeknek a gyerekeknek is, mert nem gondolom, hogy komolyabb problémát okozna. A mai oltások már megbízható technológiával készülnek, s a H1N1 elleni vakcina sem tartalmaz több szennyező anyagot, mint bármelyik eddig alkalmazott kötelező védőoltás.

Az elbizonytalanító hírek közt az oltás higany-, valamint antibiotikum-tartalma szerepelt.
– A higanytartalom igen csekély, s mivel vízben oldódó, két nap alatt kiürül a szervezetből. Az antibiotikumokkal az elölt vírust fertőtlenítik, s eleve csak nyomokban lehetnek jelen, hiszen a technológia során kivonják az oltásból. Egyébként is olyan antibiotikumokról van szó, amelyeket nap mint nap alkalmazunk. Allergiásoknál persze jobban meg kell gondolni az oltást, de kellő odafigyeléssel ez sem jelenthet problémát. A saját gyakorlatomban még nem is találkoztam oltást követő anafilaxiás reakcióval, kicsit túl van lihegve az egész...

Az, hogy részt veszünk a mindennapi közlekedésben, sokkal nagyobb valószínűséggel veszélyezteti az életünket, mint a védőoltás mellékhatásai. Mint mondja, számára az infektológiai szakmai kollégium állásfoglalása az irányadó, ami nem emel kifogást az oltás ellen. Viszont a néhány hete megjelent szakmai anyagban is szerepel, hogy 3 éves kor alatt nem történtek klinikai vizsgálatok. Információink szerint azonban időközben mégis zajlottak ilyenek, az eredmények kiértékelése most van folyamatban.

 – Ami a háromévesnél idősebb gyerekeket illeti, minden további nélkül adható a vakcina, oltunk is, itt van a rendelőben a készlet – tér át a nagyobbakra dr. Batka Jenő. – Nem csak a krónikus betegeknek ajánlott az oltás, hanem a közösségbe járó egészségeseknek is. Az oltást követően helyi reakciókra persze lehet számítani, egy kis duzzanat, bőrpír, enyhe láz előfordulhat. De ezek az apró kellemetlenségek elenyésznek az influenza szövődményei mellett. Az oltás eleve edzésben tartja, stimulálja a gyerek immunrendszerét, ami jó dolog.

– Milyen az érdeklődés a szülők körében? – Semmivel sem nagyobb, mint az elmúlt években. Ugyanazok jönnek, akik eddig is kérték a szezonális influenza elleni oltást. E csoporton belül is kisebb azonban az igény a pandémiás oltás iránt, pedig az egészséges gyerekeknek is ingyen jár a H1N1 vakcina. A tartózkodást egyfelől az oltás körül kialakult mizéria indokolhatja, másfelől az, hogy általában minden új oltóanyag vagy gyógyszer bizalmatlanságot vált ki az emberekből. Ugyanezt tapasztaltuk korábban is, amikor bevezették például az inzulint vagy az egyéb védőoltásokat.

És beváltak? Igen. Eltűnt a himlő, nincs szamárköhögés, diftéria, tetanusz, sorolhatnám... Hát akkor ma, sokkal jobb technikai feltételek között, felkészültebb tudományos háttérrel ne tudnának megbízható oltóanyagot előállítani? Szerintem ez nem is lehet kérdés. Csak éppen időközben odáig jutottunk, hogy mondhatunk már bármit, az emberek kétkedve fogadják. Nem csak a háziorvosoknál juthatnak vakcinához a gyerekek, információink szerint folyamatban van az iskolai kampányoltások megszervezése is. Ennek értelmében szervezett keretek között, a szülők írásos beleegyezésének birtokában az iskolaorvos ugyancsak beadhatja a védőanyagot.

A tervek szerint az őszi szünetet követően kezdődik majd meg a családok értesítése a lehetőségről, s még novemberben sort is kerítenének az oltásra. Akinek nem jár ingyenes vakcina, recepttel felfegyverkezve a patikákban keresheti. A gyér érdeklődés és a 20 darabos kiszerelés miatt azonban a gyógyszertárak óvatosan rendelnek, az általunk felhívott három patika közül még egyikben sem volt raktáron a pandémiás oltóanyagból. 

 
Alacsony aktivitás

Zalában pillanatnyilag igen alacsony az influenzavírus aktivitása – mondta el dr. Menyhárt Ildikó, az ÁNTSZ regionális intézete zalaegerszegi kirendeltségvezetője. Az influenzaszerű megbetegedések terjedése a megyében működő figyelőszolgálat jelentései révén kísérhető nyomon. A 39 kijelölt háziorvos által közölt adatokból következtetni lehet az egész megyében zajló folyamatokra, tendenciákra. A legfrissebb hírek szerint viszonylag kevesen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a betegek száma egyelőre jóval a járványos szint alatt marad. Ugyanez állapítható meg a nyugat-dunántúli régióról is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!