Soha még ekkora.... - Több milliós adomány a kórháznak

Zalaegerszeg - Civil szervezet még soha nem kopogtatott a Zala Megyei Kórháznál akkora adománnyal, mint amit hétfőn adott át a Gyermekrák Alapítvány.

Gyuricza Ferenc

Dr. Csidei Irén, a kórház főigazgatója érzékeltette  a fenti ténnyel a  műszerátadás jelentőségét, melynek keretében 68,2 millió forint értékű video-endoszkópos rendszert kapott a kórház  a Gyermekrák Alapítvány  által gyűjtött adományokból.  Az ünnepségen a zalai társintézmények, önkormányzatok ugyancsak képviseltették magukat

A közel 70 milliós berendezés  a tápcsatorna daganatos elváltozásainak korai   felismerését teszi lehetővé csecsemőknél és gyerekeknél, s a pontos diagnózis mellett a kezelés megtervezéséhez is nagy segítséget nyújt. Az endoszkópos ultrahang, ami egy új  eljárás,    az elváltozások mélységi terjedését is megmutatja, a berendezés  egy másik része pedig a normál fényben láthatatlan elváltozásokat is érzékelhetővé teszi.

A  fenntartó megyei önkormányzat színeiben dr. Halász Gabriella kiemelte, különösen örömteli az adományozás ma,  amikor égbekiáltó gondokkal küzd az egészségügy. Balogh István, a 12 éve működő  Gyermekrák Alapítvány elnöke céljukként azt fogalmazta meg, hogy Magyarország a gyermekkori rákbeteségek gyakoriságát tekintve a jövőben már ne számítson világelsőnek. 



A műszer átadása 
Fotó: Ohr Tibor



Hazánkban a rákos gyerekek gyógyulása alatta marad az uniós  átlagnak, aminek egyik oka a korai diagnózis hiányosságaiban keresendő. Ezen kívánnak ők változtatni, s ennek érdekében az elmúlt négy évben összesen 1,5 milliárd forint értékű műszerrel segítették a kórházakat. Pillanatnyilag 38 zalai gyermeket támogat az alapítvány, köztük nyolc zalaegerszegit. Balogh István felhívta a figyelmet arra is, hogy hazánkban az adózóknak mindössze 33 százaléka ajánlja fel az szja 1 százalékát, s ennek következtében a civilek 40 milliárd forinttól esnek el. 

Dr. Sólyom Enikő, a gyermekgyógyászok szakmai kollégiumának tagja az új eljárások bevezetésének fontosságát emelte ki, majd dr. Gasztonyi Beáta  a belgyógyászat, továbbá dr. Gárdos László, a gyermekosztály vezetője bemutatta a műszereket, amelyek évente mintegy 50-100 gyermek pontosabb és kíméletesebb vizsgálatát teszik lehetővé.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!