Izmos kiállítás - Megnyílt a Testedzés és életöröm című tárlat (fotókkal)

Zalaegerszeg - A restaurált, s eredeti helyére visszakerült Szent Flórián szobor körül gyűlt pénteken a publikum a Göcseji Múzeum előtti téren, a Testedzés és életöröm című tárlat megnyitására.

Gyuricza Ferenc

A megszépült kis parkban nem csak a szokásos múzeumbarát kör tette tiszteletét. Az intézmény és Megyeri Anna ugyanis rendhagyó témát választott az új kiállításhoz, arra vállalkozott, hogy a zalai sport történetéből villantson fel fejezeteket. A megnyitót megelőzően is sportos akciók kínáltak látványosságot és elfoglaltságot a környéken, versenyek, bemutatók hangolták a mozgás örömének felfedezésére  az arra járókat. 



Dr. Vándor László megyei múzeumigazgató örömét fejezte ki, hogy Zala megye első írásos említésének ezeréves ünnepén rukkolhattak elő átfogó sporttörténeti tárlattal. Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében a '70-es évek beli megyevezetést dicsérte, amiért felkarolta  a ZTE csapatát, hiszen  a futballsikerek   országos figyelmet vívtak  ki Zalának. Velkey Péter, az egerszegi önkormányzat művelődési és sportosztályának vezetője a vidéki sportélet  fontosságát méltatta, amit nem tükröz eléggé az országos sajtó.   



Panácz Antal, a város sportbizottságának elnökhelyettese azt emelte ki, hogy a tárlat a versenysport mellett kellő teret szentel a falvak, iskolák, üzemek sportéletének is. Az ifjabb generációk figyelmét arra hívta fel, nézzék meg a tárlaton, milyen körülmények között, milyen felszereléssel sportoltak az elődök. A kosárlabda szerelmeseként elmondta, az ő idejében még nem zsákoltak a sportolók, hiszen rugós gyűrű hiányában leszakadt volna az egész szerkezet. Felidézte,  az egyesület alapító kedv Zalában 1890 táján vett lendületet. Egerszegen például a köszörűsök egyesületébe tömörültek a mozgásra vágyók, Kanizsán pedig a jég-  és kerékpársport hódított.



A  relikviákat, dokumentumokat egyaránt felvonultató kiállítás november 29-ig látogatható.


ZH fotók: Ohr Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!