Esély a munkára átképzéssel

ZH - Rövidesen kétezerötszáz munkanélküli átképzését kezdik meg a Nyugat-dunántúli régióban. Zalában egyebek között parkgondozó, bérügyintéző, sütőipari munkás, pénzügyi és számviteli ügyintéző, irodai asszisztens, valamint takarító szakmában indulnak képzések.

zaol.hu

A képzések a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében zajlanak, s a tanfolyamok szeptemberben és októberben indulnak a munkaügyi központokban - közölte Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója hétfőn Szombathelyen  sajtótájékoztatón.

A 2008-2011 közötti időszakban a TÁMOP 1.1.2 programra több mint 53 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből a Nyugat-dunántúli régióban 4,4 milliárd forint támogatás használható fel. A program első szakasza lezárult, a második szakaszban 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre - ismertette.

A világméretű gazdasági válság miatt a TÁMOP program négy célcsoportja - alacsony iskolai végzettségűek, pályakezdők, 50 évnél idősebb munkanélküliek és a gyermekgondozási, ápolási támogatásról a munkaerőpiacra visszatérők mellett - a recesszió miatt állásukat vesztők kötelező megsegítésével is kibővült - hangoztatta.

A következő négy hétben a régió munkaügyi központjaiban hetven olyan tanfolyam indul vagy indult, amely az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit kívánja növelni. Az induló képzéseknél - amely a tervek szerint 2500 embert érint majd - elsősorban az úgynevezett hiányszakmákra összpontosítottak, de vannak olyanok is a kínálatban, például a nyelvi képzések, amelyekkel a már meglévő munkaerőpiaci értékek megőrzése, karbantartása, az álláskeresők versenyképességének növelése a cél.

A program keretében indul például Győrben kéz- és lábápoló, könnyűgépkezelő, szoftverüzemeltető, hegesztő, ruházati eladó, közterület-felügyelő, szerkezetlakatos, szakács, élelmiszer-eladó, szociális gondozó és pincér képzés, de német és angol alapfokú nyelvtanfolyam is.

Zalában egyebek között parkgondozó, bérügyintéző, sütőipari munkás, pénzügyi és számviteli ügyintéző, irodai asszisztens, valamint takarító szakmában indulnak képzések.

Vas megyében fakitermelő, hegesztő, ügyviteli gyakorló, villanyszerelő, vendéglátó eladó, tb-ügyintéző, biztonsági őr, pincér, ápoló, gyógymasszőr, ács, állványozó, és ruházati eladó tanfolyam indul.

Kiss Ambrus elmondta: terveik között szerepel, hogy ha pótlólagos forráshoz jutnak - például a TÁMOP programban országosan rendelkezésre álló összegek átcsoportosításával, újabb 2500 ember számára tudnak majd hasonló képzéseket, tanfolyamokat hirdetni, illetve nyújthatnak a munkaügyi központok újabb bérjellegű támogatásokat, valamint az egyes célcsoportokhoz kötődő speciális szolgáltatásokat.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!