Polgárőrök: ingyen és lélekkel dolgoznak

Zalakoppány - A polgárőrök jelenléte, járőrözése nagyban növeli a lakosság szubjektív biztonságérzetét. A szervezet nem küszködik létszámproblémákkal, s hatékonyan tudja, tudná segíteni a rendőrség munkáját.

zaol.hu

 Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség vezetője hangsúlyozta ezt hétvégi zalakoppányi látogatása alkalmával, hozzáfűzve: hazánkban 85 ezer fős polgárőrség működik, az önkéntes szolgálat népszerű, évente 4-5 ezerrel bővül a tagság.

 - A rendőrséggel való együttműködés tulajdonképpen csak koordináció kérdése - vélte. - A félelemkeltő bűncselekmények miatt bajban van a kelet-magyarországi régió, súlyosak a gondok az emberek szubjektív biztonságérzetével, ezért azt kérték tőlünk, hogy a próbáljuk megszervezni a folyamatos polgárőr szolgálatot 250-300 - elsősorban kisebb - településen. Ennek a személyi feltételei adottak, s reméljük az anyagiak is azok lesznek. A Miniszterelnöki Hivataltól van ígéretünk, hogy a néhány hónapos átmeneti tevékenységhez százmillió forintot biztosítanak. A rendőrséggel közös szolgálat a járható út. A szervezet objektív okok miatt nem tudja biztosítani a megfelelő létszámot, a polgárőrség azonban e probléma megoldásában hatékonyan segíthet. A csoportok folyamatos szolgálatot tudnak vállalni. Hangsúlyozom, nem felderítő szolgálatról van szó, s a jelenlét nem a tettesek felderítésére irányul, abszolút bűnmegelőzésről van szó. Kis túlzással abszolút biztonságot nyújtanak főként a kis településeken, ahol nincs körzeti megbízott. A panaszok a polgárőrökhöz futnak be, az emberek bíznak bennük. S persze lényeges, ha bármi baj történik, ha nem is intézkedhetnek, a polgárőrök haladéktalanul értesíteni tudják a rendőrséget.

 - Más lehetőségük nem nagyon akad, maximum megvédhetik magukat, ha atrocitásra kerül a sor…

 - Fegyveres bűnözőkkel szemben nem javasoljuk, sőt, mondhatnám, tiltjuk, hogy a polgárőr intézkedést kezdeményezzen, még akkor is, ha éppen tetten érésről van szó. A polgárőr a büntetőeljárási törvény alapján arra jogosult, mint mindenki más. Vagyis arra, hogy a bűncselekmény tetten ért elkövetőjét visszatartsa, majd átadja a hatóságnak. Kérdés, hogy adott esetben ennek megvannak-e a feltételei? Ha csoportos szolgálatot látnak el, akkor igen, egyébként nem. Évente 10-12 kollégát támadnak meg, sajnos van már hősi halottunk, s több súlyos sebesültünk is. Szerencse, s nem kis biztonságot jelent, hogy a közelmúltbeli törvénymódosítás új lehetőséget adott a polgárőrök számára, vagyis ha támadás éri őket, használhatják a rendőrség számára rendszeresített gázspray-t. A polgárőrségnek az önkéntességben, a lelkesedésben és az összefogásban rejlik az ereje. Sajnos megjelent a konkurencia, ami hosszú távon nem kedvez számunkra.

 - Konkrétan mire gondol?

 - A városőrségre, faluőrségre, de a vagyonőr szervezetek is megjelentek a közterületeken. A közbiztonság védelmének szerintem ez nem jó iránya. Erre a világ minden országában van egy profi szervezet, a rendőrség, melynek munkáját civil szervezetek egészítik ki. A polgárőrséget megzavarja, ha egy faluban vagy városban pénzért felügyelik a közbiztonságot. A polgárőrök ingyen és lélekkel dolgoznak, szabadidejüket energiájukat nem kímélve végzik a feladataikat. E kettősség ellentmondásokat szülhet, hosszú távon egyfajta tudathasadáshoz vezethet. Arról nem is beszélve, hogy az említett őrségeket pénz hiányában leépíthetik, s vége.

 - A polgárőrségeknél is akadnak különbségek. Míg a gazdag önkormányzatok szép pénzzel támogatják a csoportokat, addig vannak települések, melynek egyesületei hónapról-hónapra maguk dobják össze a szükséges összeget. 

 - Az állam évente 4-500 millió forint támogatást ad a polgárőrségnek, mely Magyarországon egyedüli olyan civil szervezet, melyre külön törvény vonatkozik. Úgy gondolom, az anyagi segítség mértékét rövid időn belül 1-2 milliárdra kellene emelni, s akkor az összes szervezet működési gondjai megoldódnának. Amúgy - bár hangsúlyozom, a kérdés nincs napirenden - szakmai körökben volt már szó róla, hogy ha rendőrség leadná a megelőző szolgálatot, s csak reagáló erővé válna, akkor a polgárőrség rendészeti szervvé válhatna, átvehetné a közterületi szerepet, jelenlétet. 
 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!