Nyert a ZTE a Videoton otthonában (frissítve)

Székesfehérvár - A labdarúgó NB I 6. fordulójában a ZTE FC péntek este a Videoton FC vendége volt. A két együttes nagy küzdelmet vívott minden labdáért. A nagy csatát hozó találkozót a Zete nyerte 2-1-re.

Kerkai Attila


Videoton FC-ZTE FC 1-2 (1-1)

Székesfehérvár
Gól:  Sitku (29.), illetve Bogunovic (34.), Balázs (81.)

Videoton: Sebők Zs. - Lázár P., Radovic, Horváth G., Présinger (Dvéri, a szünetben) - Szakály D. (Polonkai, 61.), Farkas B., Elek Á. - Nagy D., Sitku, André Alves

 ZTE: Vlaszák - Kocsárdi, Bogunovic, Todorovic, Panikvar (Miljatovic, a szünetben) - Sluka (Kovács G., 75.), Máté, Kamber, Magasföldi (Illés, 61.) - Rudnevs, Balázs




A péntekig lejátszott négy mérkőzésen (miközben a DVSC elleni találkozót elhalasztották), a ZTE FC egy győzelmet és három vereséget könyvelhet el, s így a tabella utolsó helyére csúszott vissza. A kérdés az volt a forduló előtt: el tud-e mozdulni a zalai csapat erről a holtpontról, illetve a legfontosabb számára az lehetett, hogy hosszú idő után újra pontot, illetve pontokat szerezzen. A Videoton a zalaiakkal ellentétben jól kezdte a bajnokságot, és egészen a múlt hétig százszázalékos mérleggel bírt. Így egyértelmű a Vidi volt az esélyes, bár a hazai csapatnak is volt javítani valója. A mérkőzést megelőzte egy gálameccs, abból az alkalomból, hogy a Videoton korábbi legendája Tiber László hatvanéves lett. A fehérvári öregfiúk és Tiber kortársai léptek pályára, olyan jól hangzó nevek, mint Détári Lajos, vagy Nyilasi Tibor, a végeredmény pedig az ilyenkor szokásos gólgazdag döntetlen (6-6) lett.

A ZTE összeállítása nem hozott különösebb meglepetést, hacsak az nem nevezhető annak, hogy Sluka a középpálya tengelyében foglalt helyet. Kezdetben mindkét együttes tördelte a játékot, idővel viszont a Videoton kezdeményezett többet, ám arról szó sem volt, hogy a ZTE FC beszorult volna. Utóbbi igyekezett veszélyes ellentámadásokat vezetni, kevés sikerrel. Nem volt élvezetes a találkozó, eseménydúsnak pedig még véletlenül sem lehetett nevezni, mígnem a 24. percben Szakály szöglete után Sitkunak fejelték le a labdát, aki a kapunak háttal állva három méterről próbált fordulásból betalálni, de lövése fölé szállt. Óriási helyzet volt. 

A ZTE játékából hiányoztak a váratlan megoldások, úgy tűnt, mintha túlságosan is biztonságra törekedne a csapat, amit persze meg lehetett érteni. A sikertelenség nyomot hagyott a játékosok lelkében, de kockázat nélkül a futballt nem lehet játszani. A 29. percben aztán villant a Videoton: Présinger balról ívelt a kapu elé, Sitku jó ütemben érkezett Bogunovic és Todorovic közé, majd 12 méterről a kapu bal oldalába fejelt, 1-0. 


Sitku Illés, a Videoton játékosa (jobbra) gólt fejel Nenad Todorovics, a ZTE FC játékosa mellett - a Videotonnak csak ez az egy találata volt,
Fotó: MTI - Illyés Tibor



A lehető legjobbkor jött a válasz a Zete részéről. A 34. percben Máté jobbról ívelt a hosszú oldalra, Magasföldi remekül készítette le laposan a labdát, középen pedig Bogunovic 11 méterről jobb belsővel a kapuba helyezte a labdát, 1-1. Ez valóban szép támadás volt, és erőt meríthetett belőle a zalai csapat, amely bátrabb lett a továbbiakban. Időközben Sluka kihúzódott a jobb oldalra, Magasföldi pedig középre helyezkedett.

Szünetben váltott a ZTE FC: Panikvart a hosszú sérülését kiheverő Miljatovic váltotta. Az 50. percben Rudnevs fejese ment mellé és egyértelműen bátrabb lett a zalaiak játéka. Újra Rudnevs következett, akinek lövése alig ment mellé és a kék-fehérek immár jobban futballoztak ellenfelüknél. Megfordult a szögletarány (8:3-ról 8:9-re), a Videoton pedig képtelen volt kibontakozni. A ZTE nyomás alatt tartotta ellenfelét, viszont éppen ekkor egy kényszerű csere következett, amikor Sluka egy összecsapás után rosszul esett és vállsérülést szenvedett. Mintha megtört volna a ZTE lendülete, de nem! A 82. percben egy előrevágott labdát Rudnevs fejelt le az induló Balázsnak, aki lefutotta Horváthot és a kiinduló Sebők mellett, hét méterről higgadtan helyezett a kapu jobb oldalába, 1-2. 

Megérdemelt volt a ZTE találata, mert sokat tett érte, ahogy a győzelemért is, melyet második félidei feljavult játékával megérdemelten szerzett meg. Hosszú idő után újra három pontot ünnepelhettek a kék-fehérek, ez talán megtöri a jeget és a zalaiak elindulnak felfelé.


Mezey György: Gratulálok a ZTE-nek szervezetten és tudatosan futballozott, jól záró védelmét nem tudtuk feltörni. Kinyíló csapatom ellen a ZTE élt a lehetőséggel, ezúttal nem volt bennünk elég átütőerő.

Csank János: Különleges és nehéz mérkőzés volt. Az elején még remegtünk, de szerencsére csak egy gólt kaptunk. A II. félidőben viszont nekünk jött ki a lépés, helyzetkihasználásban javultunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!