Gül baba a Hevesi Sándor Színházban

<b>Zalaegerszeg</b> - Darumadár fenn az égen, Borban az igazság, borban a vigasz: ismerős dalok ismerős sorai, a Gül baba című operett örökzöldjei. Az előadást pénteken mutatják be a Hevesi Sándor Színházban.

Szalabán Attila

Gábor diák barátjával, Mujkóval beszökik Gül baba rózsakertjébe és leszakít egy szál virágot, hogy  szerelmének,  Leilának  adja. A lány nem más, mint a ház urának gyermeke, a rózsa pedig szent. Mindez bizony  alaposan megbonyolítja  a rózsatolvajok életét...

A történettel pénteken találkozhat  először a megyeszékhelyi teátrum közönsége.  Martos Ferenc, Kardos György, Huszka Jenő Gül baba című operettjét  Farkas Ignác állítja színpadra. A színművészt elsősorban  drámai szerepekben láthatta, láthatja a nagyérdemű, rendezőként mégis újra  egy vidám, zenés mű találta meg. Korábban, 1996-ban is találkozhatott már operett-rendezésével a közönség, akkor Kálmán Imre Zsuzsi kisasszony című művét  vitte színre. 

Szeretem a humort, ebből a produkcióból is szeretnék kihozni mindent, amit csak lehet, természetesen úgy, hogy  a jó ízlés határain belül maradjunk. A mű amúgy is magas szintű zenét képvisel, operai képességeket kíván a színészektől  mondta elöljáróban Farkas Ignác.  Biztos vagyok benne,  hogy előadás után, amikor a közönség a ruhatár felé indul, dúdolja majd az elhangzott slágereket. Mindenki számára ismerős dallamok ezek, legfeljebb az nem egyértelmű, melyik műből  valók.

Gül baba nevéhez meganynyi mendemonda kapcsolódik, egy az operett-irodalomhoz is utat talált.

Ez a történet 1590-ben játszódik, akkor, amikor a törökök Budán voltak. Állítólag élt is egy Gül baba nevű török méltóság, aki vallási elöljáró lehetett a budai helytartóságban. Az persze, hogy valóban volt-e lánya vagy tényleg ő volt-e a rózsák atyja, már a legendák homályába vész, de minden történetnek van valamiféle igazságmagva  folytatta a rendező.

Az operett ősbemutatóját 1905. december 9-én tartották, 1940-ben Nádasdy Kálmán forgatott filmet a meséből. A fekete-fehér moziban, miként az eredeti történet szerint is, Gábor diák és Mujkó kincsek és titkos alagút után kutatva lopódzik be a rózsakertbe. E szálat, árulta el Farkas Ignác, kissé megnyeste és a szerelmi szálra fókuszált.

Az örökzöldek, humoros jelenetek és a szereposztás kellemes szórakozást ígér. Gül baba szerepében Wellmann Györgyöt láthatjuk, Leila Benedekffy Katalin, Gábor diák Bot Gábor lesz. Mujkóként Hertelendy Attilát üdvözölheti a közönség, Rózsit, a feleségét Tisza Anita vagy Lőrincz Nikolett játssza. Kücsük Ali figuráját Szakály Aurél kelti életre, Gül baba feleségeit Czegő Teréz, Foki Veronika, Pap Lujza, Lőrincz Nikolett vagy Tisza Anita,

Pete Zsuzsanna és Magyar Cecília. Zülfikárt, a főeunuchot Andics Tibor, a budai bírót György János alakítja. További szerepekben Spisák István, Deák Gábor és Balázs László lép színpadra. A díszlet Mészáros Tibor, a jelmez Szőke Julianna, a koreográfia pedig Stefán Gábor nevéhez fűződik. A karmester Cser Ádám, illetve Flórián Gergely lesz.

 

Bot Gábor (középen) Gábor diák szerepében, még a próbák egyikén  Fotó: Pezzetta Umberto

"Kultúr-balhé" a színházban. Részletekért klikk ide!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!