Bulivan

2013.02.10. 18:40

A horror a központi téma

Nyugat-Európában már több, mint három évtizedes kultúrának számít a psychobilly közösség, ám itthon még csak egy szűk réteget érintett meg. A stílus vezető hazai képviselője, The Hellfreaks ezért is turnézik sokat külföldön.

Gyuricza Ferenc

A mintegy négy évvel ezelőtt alapított együttes pénteken este a zalaegerszegi Club Grabowsky-ban lépett fel, ahol a Shakey Sue énekes, Freaky Tiki gitáros, Kevin Crime nagybőgős és Sick Rick dobos alkotta formáció a psychobilly kultúrának a külsőségeiből is ízelítőt adott. Véresre maszkírozott zenészek, illetve a kissé horrorisztikus témájú dalokat nemcsak eléneklő, de metakommunikációs eszközökkel bemutató énekesnő uralta a színpadot. Mindez szokványos dolog ebben a műfajban, amit Magyarországon is egyre többen képviselnek.

- Maga a psychobilly műfaj valamikor a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején alakult ki Nagy-Britanniában a The Meteors zenekar révén - magyarázta Tiki László, alias Freaky Tiki. - Ez a stílus a rockabilly egy továbbfejlesztett változata, amibe eleinte punkot kevertek, majd később más stílusokkal is vegyítették, swinggel, vagy heavy metallal, ahogy mi is. A legnagyobb közönségbázisa Európa nyugati részén alakult ki, de Amerikában is van egy erős psychobilly közösség.

(Fotó: Gyuricza Ferenc)

A zenész hozzátette: a psychobilly szövegét tekintve is eltér a rockabilly műfajától, míg utóbbinál főleg a párkapcsolatokat helyezik előtérbe, azaz úgynevezett csajozós szövegek viszik a prímet, addig a psychobilly kultúrában a horror lett a központi téma. A The Hellfreaks legnagyobb slágere, az interneten már több, mint egymilliós nézettséget produkáló The Boogie Man egyértelműen ezek közé sorolható.

A The Hellfreaks a legsikeresebb hazai psychobilly zenekarok egyike, eddig két nagylemezük jelent meg a német Longneck Records gondozásában. A Hell Sweet Hell című album 2010-ben, a Circus Of Shame pedig tavaly készült el. Az együttes rendszeresen járja Európa országait, e hét végén Moszkvában lépnek fel, márciusban két hetes spanyolországi turné vár rájuk, ami mellé franciaországi és olaszországi koncertek is társulnak. Májusban a Chemnitz-i tetováló kiállítás, a nyáron a lengyelországi Warhead Fest következik, utóbbi helyszínre már visszatérőként megy a zenekar, szeptemberben pedig Európa egyik leghíresebb psychobilly fesztiválján, az angliai Bedlam Breakout-on játszanak.

- A psychobilly egy rétegműfaj, de egyre többen érdeklődnek már utána - tette hozzá Radnóti Zsuzsa, azaz Shakey Sue. - A nyugat-európai országokban több ember ismeri ezt a műfajt, a kelet-európaiak azonban sokkal nyitottabbak, szeretik az új dolgokat. Magyarország valahol e kettő között helyezkedik el, éppen ezért itt nagyon nehéz ezzel a zenével érvényesülni, a magyar psychobilly zenekarok számára ezért szinte a külföldi turnézás jelenti az egyedüli lehetőséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!