Bulivan

2013.01.16. 15:39

Julia Carpenter lemezlovas Lentiben bulizott

Lenti - Bizonyos szempontból előny, hogy női diszkós vagyok, ám miután nem a külsőségekkel próbálok érvényesülni, ugyanúgy, vagy talán még jobban meg kell dolgoznom a sikerekért, mint a férfi kollégáimnak - állítja Julia Carpenter, az egyik legismertebb hazai lemezlovas.

Gyuricza Ferenc

A house zene iránt elkötelezett D.J. szerint ahhoz, hogy valaki a klubok világában világsztárrá váljon, elengedhetetlen a saját zene.

A legvagányabb magyar női lemezlovasnak tartott Julia Carpenter a teniszütőt cserélte fel a lemezjátszókra, s vált profi sportolóból a hazai klubszíntér egyik meghatározó alakjává. A nyári szezonban rendszerint Ibiza szigetén, a Club Amnesia-ban lát el rezidensi feladatokat, év közben pedig a hazai és nemzetközi klubokban bukkan fel. Az elmúlt hét végén, Lentiben, a Dallas Clubban tartott fellépését követően nyilatkozott lapunknak, amely során elsőként egy kis önazonossági vizsgálatot tartott.

- A pályafutásom egy bizonyos korszakában, 2009 környékén, úgy másfél évig nagyon sok rockzenét játszottam house feldolgozásban, ezért maradt rajtam a Rock-House D.J. jelző - jelentette ki önmagáról Julia Carpenter. - Mára azonban nagyon megritkultak a szettemben a rockdalok, többnyire csak a Nirvana marad benne, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem játszok ilyen dalokat. Az én stílusom a house, bár e pillanatban nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan mi is tartozik a house kategóriába. Keverednek a műfajok, a szettjeimben ezért progresszív tánczenék, dance és trance felvételek egyaránt helyet kapnak.

Julia Carpenter. Fotó: Gyuricza Ferenc

A fiatal lemezlovas szerint a house és a trance időtálló műfajok, szemben az elmúlt egy-másfél évben felkapott dubstep stílusával. Példaként a világ egyik legsikeresebb D.J.-jét, a holland Tiesto-t említi, mondván: bár az utóbbi időben egy kicsit ő is elmozdult a house irányába, ám mintegy másfél évtizede folyamatosan tartja magát az élmezőnyben trance zenéjével.

- A house és a trance sokkal befogadhatóbb, mint a dubstep - magyarázta. - Amikor a dubstep berobbant, engem is invitáltak, hogy álljak át arra a stílusra. Nekem azonban valamiért nem jött be, hiába volt a legmenőbb műfaj, én nem éreztem át igazán a lényegét. Számomra túl arrogáns volt, s nagyon intenzív. Mondtam is, hogy szerintem rövid távú történet lesz, s úgy tűnik, igazam lett, hiszen másfél év alatt teljesen kiégett.

Julia Carpenter szerint ahhoz, hogy valaki a klubok világából ki tudjon törni, elsősorban saját zene kell. Ezzel folyamatosan próbálkozik is, ám egyelőre még nem érzi annyira átütőnek a saját zenéit, mint azokat a remix-eket, mashup-okat, valamint szetteket, amiket rendszerint bemutat. Azt is hozzáteszi: sokan gondolják azt, hogy a női D.J-nek könnyebb az érvényesülés, ám eddigi karrierje során ennek éppen ellenkezőjét tapasztalta, legalább annyira meg kellett dolgoznia az elismerésért, mint a férfi kollégáinak.

- Bizonyos szempontból előny, hogy női diszkós vagyok, hiszen ma még kuriózum, ha egy lány pörgeti a lemezeket, ám miután nem dobom ki a melleimet, sokkal nehezebb az utam, mint azoké a pályatársaké, akik playmate-ként vagy ex-pornósztárként kerültek a pult mögé, s főleg a külsejükkel érvényesülnek - folytatta. - Nem tudom miért lettek diszkósok, valóban azért, mert szeretik a zenét, vagy csupán a pénz motiválta őket. Nem ítélkezem felettük, nem vagyok féltékeny rájuk, s nem is foglalkozom velük, de azt el kell mondanom, hogy számomra nem lenne önazonos, amit ők képviselnek. Én arra törekszem, hogy olyan zenét állítsak elő, amivel idehaza és külföldön teret nyerek magamnak. Ha sikereimnek ott a határa, amit eddig elértem, azt is el tudom fogadni. Örülök annak, hogy egy csatorna lehetek a zene és a közönség között, ennél nem is vágyom többre. A pultban állva még sosem éreztem, hogy bámulnának azért, mert nő vagyok. Nem is szeretném, ha csak a külsőmre, s nem a kisugárzásomra figyelnének.

 

 

Julia Carpenter azt mondja, a dubstep stílusa azon felül, hogy az elmúlt egy-másfél esztendőben letarolta az elektronikus zenei világot, más változásokat is hozott a klubokba. Ez a stílus gyermek közönségréteget vonzott be, a dubstep előadók zenéjére 13 és 16 év közötti fiatalok is tombolnak, akiknél a kábítószer is jelen van. Az általa képviselt house és trance közönsége ennél valamivel idősebb, ezen műfajokat a 18 és 24 év közötti korosztály kedveli igazán. Ugyanakkor Budapesten és a nagyvárosokban egyre több olyan klub is nyílik, ahol a 25 év feletti, nagyon igényes közönség adja a törzsvendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!