Bulivan

2010.01.21. 15:39

Elszállt a remény: A Kaméleonnak már nincs esélye az Oscarra (frissítve)

Kilenc idegen nyelvű film maradt versenyben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért. Goda Kriszta filmje nem jutott be. Örültünk volna, ha sikerül, de nem tragédia, ami történt - mondta Goda Krisztina rendező csütörtökön

MTI

A világ 65 országa nevezett egy-egy produkciót az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára; a magyar jelölt Goda Krisztina Kaméleon című vígjátéka volt, amely nincs a kilenc között.

Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) az egyes országok nevezése alapján állította össze a listát, amelyet a jelölőfolyamat során több fázisban szűkít a testület illetékes bizottsága, míg végül február 2-án kihirdetik a kategória öt Oscar-jelöltjét. Ezt követően újabb szavazással dől el, hogy végül melyik produkció nyeri az Oscar-szobrot, amelyet március 7-én adnak át Hollywoodban.

A kategóriában versenyben van még az argentin, az ausztrál, a bolgár, a francia, a német, az izraeli, a kazah, a holland és a perui versenyfilm.

Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság tavaly júniusban döntött úgy, hogy a Kaméleon képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2010-es versenyben. A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi alkotása 2008 őszén indult a magyar mozikban, és tavaly februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. Nemzetközi bemutatója tavaly júniusban, a sanghaji filmfesztiválon volt.

Örültünk volna, ha sikerül, de nem tragédia, ami történt - mondta Goda Krisztina rendező csütörtökön.

"Nem látok bele a procedúrába, amely során az Amerikai Filmakadémia kiválasztja az Oscar-díjra jelölt öt filmet. Ahhoz elég sok ember szavaz, hogy azt lehessen mondani, befolyásolható a folyamat, a nagyobb országok filmjeit persze nagyobb kampány kíséri, és így észrevehetőbbé lehet tenni egy alkotást" - fejtette ki Goda Krisztina.

Mint megjegyezte, természetesen nem csak a kampány méretén múlik a dolog, hiszen vannak filmek, amelyek eltalálják a filmakadémia tagjainak ízlésvilágát, és vannak, amelyek kevésbé. Ráadásul legutóbb több mint 20 évvel ezelőtt került magyar film (Szabó István Hanussenje) az öt jelölt közé, ezt a "falat" nagyon nehéz áttörni.

"Az nagyon jó volt, hogy a múlt heti két vetítése a Palm Springs-i nemzetközi filmfesztiválon telt házzal ment, még a reggel 9 órai is. A Kaméleon Los Angeles-i vetítésének is jó volt a híre, sok kedvező visszajelzés érkezett, szerették a filmet - fogalmazott a filmrendező.


A Kaméleonról: 


Kaméleon, a szélhámos - Goda Kriszta a filmről

Végre, nem egy édi-bédi szélesvásznú 

Ha egy intézetis srác nagyot gondol

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!