Borászat

2015.01.02. 15:05

A szőlőhegy csábítása

Nagykanizsa-Cserfő - Forralt vörösbor kellemesen fűszeres illata ölelte körbe a birtokokat és házi pálinka melegítette a gazdákat. Pénteken a cserfői szőlőtermelők az első újévi pincejáráson többek között megkóstolták az újborokat, s közben igyekeztek megosztani egymással a tavalyi év során felmerült tapasztalatokat.

Benedek Bálint

- Más zalai hegyhátakon a termelők összetartó társaságot alkotnak, segítik egymást, sőt alkalomadtán még mulatozásra is lehetőség nyílik – vélekedett az egyik pincetulajdonos, Gazdag Attila. – Néhányakkal olykor koccintottunk, de ennél talán szorosabb együttműködésre lenne szükség, hiszen sok rutinos gazdálkodó tanácsa és tapasztalata, esetleges észrevétele segíthet megtervezni az évet.

Az előző szezon sok bosszúságot okozott a termelőknek, sok esővel, s aki nem cselekedett időben, annak szőlőjét bizony eléggé megtizedelték a betegségek. Cserfőn viszont szinte mindenki elégedetten nyilatkozott, a hordókban érlelődő borok ugyan savasabbak, ám ettől viszont illatosabbak és zamatosabbak. Gazda Attila szomszédjában az Antal pincét vezető, Nagy Lajos nedűi időben kitisztultak, így már most is finomak, de január végére valamint február elejére kiválóak lesznek.

- Bő 1,5 hektáron szinte minden fajtából tartunk, így a zenit, a chardonnay, az olaszrizling és a szürkebarát is megtalálható, sőt az idén egy eddig kevéssé ismert fajtával a beszédes nevű, messiás termesztésével is megpróbálkozom – mondta Nagy Lajos. – A szőlőműveléshez, majd pedig a borkészítéshez nem elég csak a szakértelem, egy kis szerelem és gondoskodás ugyancsak kell hozzá.

A gazda elárulta: a munkája után olykor még éjszaka is permetezett, a szomszédok a csodájára jártak, ám most elégedetten ízlelhetik a finom borokat, tehát megérte az extra energia.

A cserfői pincejáró csapat (balról): Ábrahám János, Nagy István, Horváth György, Nagy Lajos, Bartoly Ferenc, Kovács Tibor és Gazdag Attila. Hagyományt teremtenének az újévi rendezvénnyel. Fotó: Szakony Attila

Közben a pincejáró csapat tagjai a szervező, Gazdag Attila portájához sétáltak. Itt a gyümölcsös vörös forralt borral valamint némi test- és lélekmelegítő finom házi pálinkával koccintottak arra, hogy az égiek ezúttal kegyeikbe fogadták őket és szőlőiket. A fagyos időjárás ugyanis segít a gombák elpusztításában, így talán tavasszal már kedvezőbb feltételeket között dolgozhatnak a sorok között.

– A fagy szerencsére megcsípte a csipkebogyót, ami remek pálinka alapanyag – tette hozzá Gazdag Attila. – A szüret még nem fejeződött be, bokáig érő hóban az ízletes cserfői bogyók nyomába eredünk. Ha már a pálinkánál tartunk, nem csak a szőlő sínylette meg az időjárást, körte, szilva és kajszibarack sem termett, viszont meggyből, cseresnyéből és bodzából zamatos italokat készítettünk.

Az italok mellett a szervezők az ételről sem feledkeztek meg, egyikőjük, Nagy István tejfölös vargányás pörkölttel és natúr hússal lepte meg a 20 fős társaságot.

A cserfői gazdák a sikeren felbuzdulva tavasszal már az új borok számára borversenyt rendeznek, ezután Szent Iván éji fesztiválra már a környékbelieket is meghívnák, hiszen mint mondták: a hegyi birtokoknak minden évszakban hangulatuk van, mely könnyedén elcsábítja az arra járókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!