Belföld

2010.07.07. 17:32

UD Zrt.-ügy - Herényi gyanúsított

Herényi Károly MDF-es politikust is gyanúsítottként hallgatták ki a főügyészségen szerda délután - közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

MTI

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Herényi Károlyt társtettesként elkövetett egy rendbeli személyes adattal visszaélés miatt hallgatták ki. Herényi Károly sem élt panasszal a gyanúsításközlés miatt. A politikus annyit közölt: álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt. Ezt követően a vallomástételt megtagadta.
   
Az UD Zrt.-ügynek ezzel már négy gyanúsítottja van: Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, Herényi Károly,  valamint Tóth Károly, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának egykori MSZP-s alelnöke és Szilvásy György volt titokminiszter.
   
Az MDF-es politikusokkal közölt bűncselekmények lényege szerint "az UD Zrt. ügyvezetőit is érintő, 2008. szeptemberében tett büntetőfeljelentés mellékleteként 2 telefonbeszélgetés is szerepelt. A telefonbeszélgetéseket az NBH titkos információgyűjtés keretében rögzítette. Ezen hanganyagok CD lemezre másolva – ismeretlen körülmények között – 2008. szeptember 10-én Dávid Ibolya birtokába kerültek" - olvasható a Keresztes Imre főügyész által jegyzett közleményben.
   
Mint írta: e felvételek – amelyeken az UD Zrt. ügyvezetői és más személyek beszélgetései, személyes adatai voltak – felhasználásával 2008. szeptember 12-én Dávid Ibolya és Herényi Károly arra próbálta meg – közvetítő személyeken keresztül – Almássy Kornélt rábírni, hogy lépjen vissza a pártjukban az elnökjelöltségtől. Közölték, hogy amennyiben ezt nem teszi, nyilvánosságra hozzák a személyes adatokat tartalmazó hanganyagot. Almássy Kornél erre először nem volt hajlandó.
   
Ugyanezen a napon Dávid Ibolya az általa vezetett párt frakciója előtt lejátszotta a hangfelvételt – amelyből a beszélők személye is ismertté vált –, majd sajtótájékoztatót tartott e tárgyban. Másnap, szeptember 13-án Dávid Ibolya Almássy Kornél képviselőjével újabb feltételeket közölt, amelynek a teljesítéséhez kötötte, hogy további hangfelvételt ne hozzon nyilvánosságra. Almássy Kornél a fenyegetés hatására arra kényszerült, hogy az elnökjelöltségről lemondjon, illetve teljesítse az őt, illetve egyes támogatóit hátrányosan érintő feltételeket - tartalmazza a közlemény.
   
A gyanúsítottak cselekménye Almássy Kornél politikai előmenetelét, karrierjét, társadalmi megítélését hátrányosan érintette, ennek eredményeként Almássy Kornél, mint közszereplő társadalmi, politikai, közéleti elfogadottsága megrendült, ezzel neki jelentős érdeksérelmet okoztak. Dávid Ibolya a hangfelvételen szereplő személyeknek ugyancsak jelentős érdeksérelmet okozott, mivel közmegítélésükben azt a látszatot keltette, hogy törvényellenes adatgyűjtésben működtek közre - írta Keresztes Imre főügyész.
   
Az UD Zrt.-ügyben Laborc Sándor, az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója 2008. szeptember 10-én tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságnál számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az UD Vagyonvédelmi Zrt. telephelyén, illetve magánszemélyeknél, összesen hat helyszínen, és számítástechnikai eszközöket foglalt le.    
   
Szeptember 12-én Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere bejelentette: az ügyben hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak.
   
Az UD Zrt.-ügyben Szilvásy György ellen először 2009 májusában indult nyomozás. Ez az idén május közepén újraindult, miután Szilvásy György nem szerzett országgyűlési képviselői mandátumot az MSZP listájáról. A volt titokminisztert egy rendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg. Kihallgatásakor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.
   
Mivel sem Herényi Károly, sem Dávid Ibolya nem jutott be a 2010. évi országgyűlési választásokon a parlamentbe, a Legfőbb Ügyészség június 10-én folytatta a korábban felfüggesztett nyomozást.
   
Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselőt kedden gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke az MTI megkeresésére aznap csak annyit mondott: meggyőződése, hogy képviselői munkát végzett, bizottsági döntéseket hajtott végre.
   
Dávid Ibolyát szerda délelőtt hallgatták ki gyanúsítottként a főügyészségen. Az UD Zrt.-üggyel összefüggésben két rendbeli személyes adattal való visszaélés és egy rendbeli kényszerítés bűntette miatt hallgatták ki.
   
A főügyészség szóvivője elmondta, hogy Dávid Ibolya nem tett vallomást. A gyanúsításközlés ellen panasszal nem élt, ugyanakkor közölte, hogy álláspontja szerint semmilyen bűncselekményt nem követett el.

 

OLDALTÖRÉS: Az ügyészség szerint Tóth Károly le akarta járatni politikai ellenfeleit

 

 

 

Az ügyészség szerint Tóth Károly le akarta járatni politikai ellenfeleit

Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselőt az UD Zrt.-üggyel összefüggésben azért gyanúsítják személyes adattal visszaéléssel, mert az előző parlamenti ciklusban fideszes politikusok érintettségét bemutatni hivatott bizonyítékok megismerhetőségében működött közre, hogy lejárassa őket - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdán az MTI-vel.
   
Tóth Károlyt kedden hivatalos személy által felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés bűntettével gyanúsították meg a nyomozó ügyészek. A gyanúsítás alapját képező bűncselekményről a főügyészség szóvivője aznap - a nyomozás érdekeire hivatkozva - nem nyilatkozott.
   
Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint Tóth Károly az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának alelnökeként 2008. szeptember 25-én - miután a testület soron kívüli összehívását aznapra nem tudta elérni - arra hívta fel, illetve bírta rá Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat irányító minisztert, hogy a bizottság tagjainak bocsássa rendelkezésére a Nemzetbiztonsági Hivatal UD Zrt.-vel kapcsolatos, titkos információgyűjtésen alapuló feljelentéséhez mellékelt telefonbeszélgetésének adatait.
   
Ezeket a "feljelentés szempontjából indifferens" telefonbeszélgetéseket az UD Zrt. ügyvezetője folytatta Demeter Ervin és Kövér László fideszes honatyákkal - olvasható a Keresztes Imre főügyész által jegyzett                 
közleményben.
   
Mindezt a szocialista politikus - a gyanú szerint - azért tette, hogy "a Fidesz vezető politikusainak érintettségét" bemutató bizonyítékok megismerhetőek legyenek.
   
"A titkos információgyűjtésből származó bűnügyi személyes adatok jogtalan kezelése az ellenzéki politikusok nyilvánosság előtti lejáratását célozta, amely az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő érdekeit - közmegítélésüket tekintve - jelentős mértékben sértette, magatartásával ezt célozta" - tartalmazza a főügyész közleménye, amely kitért arra is, hogy Tóth Károly tudta, illetve tudnia kellett, hogy a bűnügyi személyes adatnak minősülő hangfelvételek ilyen kezelésére nincs törvényes joglap, illetve törvényes cél.
   
Tóth Károly kedden az ügyészségen a gyanúsítás ellen panasszal élt, majd megtagadta a vallomástételt.
   
Az UD Zrt.-ügynek jelenleg négy gyanúsítottja van: Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, Herényi Károly volt MDF-es politikus, Tóth Károly és Szilvásy György.
   
A főügyészségen szerdán hallgatták ki gyanúsítottként az UD Zrt.-üggyel összefüggésben Dávid Ibolyát két rendbeli személyes adattal való visszaélés és egy rendbeli kényszerítés bűntette miatt, Herényi Károlyt pedig egy rendbeli személyes adattal visszaélés miatt. Dávid Ibolya és Herényi Károly sem tett vallomást. A gyanúsításközlés ellen panasszal nem éltek, ugyanakkor közölték, hogy álláspontjuk szerint semmilyen bűncselekményt nem követtek el. Szilvásy Györgyöt már korábban meggyanúsították az UD Zrt.-ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!