Belföld

2010.06.08. 15:52

Árvíz: még legalább egy hétig érvényben maradnak az útkorlátozások

Miközben apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is, Tokajnál már 804 centiméter a Tisza vízállása és a Duna talajvízzel veszélyezteti a partközeli, régebbi építésű házak pincéjét addig a miskolci polgármester arról beszél, hogy szerint nincs szinkronban a katasztrófavédelmi szakmai munka és irányítás.

MTI



Még legalább egy hétig érvényben maradnak az árvíz miatti útzárak és korlátozások

A folyók apadása ellenére még legalább egy hétig nem használhatják az autósok az árvíz miatt fél-, vagy teljes pályán lezárt útszakaszokat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedden az MTI-vel.
A Magyar Közút Zrt. kezelésében országosan 30 ezer, Pest megyében 2300 kilométernyi útszakasz van.
Pécsi Norbert, a társaság szóvivője elmondta, hogy noha szinte az ország egész területén megkezdődött a folyók apadása, a korábban lezárt utakat körülbelül 7 napig még zárva tartják, s a jelenleg érvényben lévő egyéb forgalomkorlátozások, terelések is fennmaradnak. A szóvivő szerint egyrészt azért, mert idő kell a vízelöntések, átfolyások nyomán lerakódott iszap eltávolításához, másrészt azért, mert fel kell mérniük a keletkezett károkat, hogy megtervezhessék az egyes útszakaszokon szükséges beavatkozásokat, javításokat.
   
A kisebb volumenű munkálatok költségeit az üzemmérnökségek állják, a jelentős ráfordítást igénylő beavatkozásokhoz azonban állami segítség szükséges - tette hozzá a szóvivő. A károk nagyságrendjét érzékeltetve elmondta, hogy felméréseik szerint a 30 ezer kilométeres országos úthálózatukban az első nagy esőzések következtében bruttó 2 milliárd forint körüli kár keletkezett, amely mostanra - az áradások miatt - akár az 5 milliárdot is elérheti.
Pest megyében május végéig csaknem 100 milliós a kár a társaság kezelésében lévő úthálózatban, de hogy jelenleg mekkora a kár, csak a javában tartó helyreállítási munkálatok befejezését követően lehet  megmondani. A régióban egyébként 12 órás, váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a Magyar Közút szakemberei a vízzel és iszappal szennyezett utak szabaddá tételén, nemritkán a kritikusabb pontokra átcsoportosítva a létszám egy részét - közölte Pécsi Norbert.
A szóvivő azt tanácsolja az autósoknak, hogy mielőtt az árvíz sújtotta területekre útnak indulnának, érdeklődjenek a korlátozásokról az Útinformnál.

OLDALTÖRÉS: ÁNTSZ: általában nem szükségesek védőoltások árvíz idején



Megkezdődtek a helyreállítási munkálatok Edelényben



Megkezdődtek a helyreállítási munkálatok Edelényben



Megkezdődtek a helyreállítási munkálatok Edelényben

Megkezdődtek a helyreállítási, kárelhárítási munkálatok a Borsod megyei Edelényben, ahol néhány napja rekord vízállással tetőzött a Bódva. A folyó visszahúzódása után - azokon a részeken, ahol már lehet - azonnal nekikezdtek a feladatoknak.
   
Visszakapcsolják a közvilágítást a város nagy részén - ahol már nem áll víz az utcákban - a közbiztonság fokozása érdekében. Edelényben a rendőrség folyamatosan felügyeli a rendet, az elárasztott utcákba csak az ott lakók mehetnek be - mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere az MTI-nek kedden a helyszínen.
Mint hozzátette, az edelényi és a készenléti rendőri állomány tagjai nemcsak erre koncentrálnak, hanem a közúti forgalomra, sőt a bámészkodókra, katasztrófaturistákra is kiemelt figyelmet fordítanak. Azokat, akik nem vesznek részt a védekezésben, nem engedik be az árvíz által érintett területekre. Két tömbházban a lakossági áramot is visszakapcsolják, ez mintegy 50 lakást érint.
A polgármester arról is beszámolt, hogy az állati eredetű hulladékokat - például az elpusztult házi állatok tetemeit, az elárasztott fagyasztóládában lévő húsokat - az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő társaság bejelentés alapján összegyűjti, azok elszállításáról, megsemmisítéséről gondoskodnak.
   
Kitért arra is, hogy az önkormányzat felhívása alapján azok a lakók, akiket ki kellett költöztetni az otthonukból az áradat miatt, a helyi polgármesteri hivatalban kérhetnek fertőtlenítőszert. Emellett az érintetteket ellátják élelmiszerrel, ásványvízzel is.
Mint Molnár Oszkár elmondta, Edelényben négy hét alatt két, rekord nagyságú árhullám vonult le a Bódván. Egyes területeken áll a víz, ezért megkezdődik a szúnyogirtás, hogy a vérszívók ne fertőzzenek. A városban már három nagy teljesítményű szivattyú üzemel, hogy az elöntött területekről visszanyomják a vizet a Bódva-mederbe.
A polgármester kiemelte: a folyó már apad, de még mindig magas a víz állása. A helyi kastély melletti töltésre rakott ideiglenes védművön korábban átbukott az ár. A gát melletti utat zúzalékkal feltöltik, hogy a rakodógép be tudjon menni a sérült töltésrészhez. Ennek segítségével fogják lokalizálni a szakadást a nyúlgáton és a töltéstesten.


ÁNTSZ: általában nem szükségesek védőoltások árvíz idején

Árvíz idején csak nagyon ritkán fordulnak elő védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és járványok, ezért az ár- és belvízzel sújtott területeken speciális védőoltások általában nem szükségesek, néhány esetben azonban meghatározott csoportok védőoltása mégis ajánlott - közölte kedden közzétett lakossági tájékoztatójában az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
   
A fertőző májgyulladás "A" típusa és a hastífusz ellen létezik specifikus védőoltás, ezeket akkor ajánlják, ha széklettel terjedő fertőző betegségek veszélyeztetik a lakosokat.
A szolgálat azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs olyan védőoltás, amellyel valamennyi fertőzés teljes biztonsággal megelőzhető, az alapvető higiénés szabályok betartása a védőoltások alkalmazása mellett is szükséges.
Mint közölték, az árvízi védekezésben részt vevő hivatásos szervek dolgozóinak tetanusz, a fertőző májgyulladás "A" típusa és hastífusz elleni védelméről a munkáltatónak kell gondoskodnia. Az önkéntesek esetén mérlegelni kell az adott terület járványügyi helyzetét és a személy oltottsági állapotát, ennek ismeretében lehet dönteni a tetanusz és a fertőző májgyulladás "A" típusa elleni védőoltások szükségességéről.
   
Mint írják, különleges helyzetekben lakossági csoportok számára is szóba jöhet gamma-globulin adása, amely védőoltás akkor ajánlott, ha az ár- és belvíz árnyékszékeket önt ki, az embereket pedig nem telepítették ki, és az adott lakosságcsoport tagjaitól a személyi higiénés szabályok betartása nem várható el. Az ő beoltásukról a területileg illetékes kistérségi tiszti főorvos dönt. A védőoltások szervezése és beadása az ÁNTSZ kistérségi (vagy kerületi) intézeteinek irányításával, a háziorvosi és/vagy a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok közreműködésével történik.
Az ÁNTSZ szerint a befogadó településre áttelepítettek, tömegszálláson elhelyezettek esetén a zsúfoltság és a személyi higiénés szabályok betartása okozhat gondot, és ilyen körülmények között is kialakulhatnak járványok, legtöbbször hasmenés vagy légúti betegségek. Ilyen tünetek esetén a beteget el kell különíteni, és a kezelést meg kell kezdeni.
Az ÁNTSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a tömegszálláson elhelyezett gyermekek életkorhoz kötött kötelező oltásait ellenőrizni kell, és az esetlegesen elmaradt és az esedékes oltásokat azonnal be kell adni.

OLDALTÖRÉS: Nem halasztják el a Hegyalja Fesztivált



Nem halasztják el a Hegyalja Fesztivált



Nem halasztják el a Hegyalja Fesztivált



Nem halasztják el a Hegyalja Fesztivált

Várhatóan több ezer köbméter vizet kell majd leszivattyúzni a kelet-magyarországi régió legnagyobb zenei rendezvényének, a Hegyalja Fesztiválnak otthont adó rakamazi üdülőterületről, a július közepére meghirdetett fesztivált azonban nem halasztják el.
   
Az elmúlt hetek csapadékos időjárása a Tisza vízszintjét is megemelte, így a víz teljesen elöntötte a folyó rakamazi partján lévő kempinget, és a rendezvény helyszínéül szolgáló, önkormányzati tulajdonban álló területet. Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere szerint fesztivál mindenképpen lesz, a vízzel borított területet pedig - amint lehet - szivattyúzással mentesítik a víztől.
Ehhez azonban meg kell várni a Tisza tetőzését, s ezután kezdődhet el gőzerővel a terület előkészítése - mondta a helyhatósági vezető kedden az MTI-nek. A polgármester közlése szerint a múlt héten tartották meg a szervezőkkel közösen a helyszín bejárását, s úgy vélik, hogy az apadás kezdetétől már indulhatnak a munkálatok, így vélhetően nem lesz akadálya a július 14-i kapunyitásnak.
Farkas Ernő ugyanakkor elmondta, hogy több alternatívát is kidolgoztak arra az esetre, ha nem várt körülmény merülne fel, részleteket azonban nem árult el.
A szervezők számára nem szokatlan a helyzet, mivel minden évben el kell szivattyúzni a vizet a fesztiválterületről; a különbség idén annyi, hogy a megszokottnál nagyobb vízmennyiséget kell majd a Tiszába visszaemelni.
   
"Minden eszközünk megvan ahhoz, hogy a fesztiválterület júliusban beépíthető legyen, és a Hegyalja a szokott helyén és idejében elkezdődjön" - közölte Dankó Bence, a fesztivál kommunikációért felelős cég munkatársa az MTI kérdésére. Mint mondta, nem tervezik a tizenegyedik éve állandó helyszín módosítását, és várhatóan nem is lesz erre szükség.
A július 14. és 18. között a festői szépségű tokaji-rakamazi Tisza-parton megrendezendő zenei fesztiválra tavaly mintegy 71 ezren voltak kíváncsiak. Dankó Bence elmondta, hogy idén tíz színpadon csaknem kétszáz zenekar lép fel az ország minden tájáról, illetve a környező országokból érkező fesztiválozók előtt: elsőként lesz a Hegy' vendége a walesi Funeral for a Friend, fellép az extrém metál úttörője, a svéd Meshuggah, és koncertet ad az amerikai Texas in July is.
A fesztiválon a Groove Armada, Goldie, az Epica, a Motörhead, Roots Manuva, a Herbaliser, Krafty Kuts, a Disco Ensemble és az Illdisposed is szerepel. A hazai előadók közül többek közt a Tátrai Band, az Ektomorf, a Budapest Bár, a Csík Zenekar, a Tankcsapda, a Quimby, a Péterfy Bori & Love Band, a Kiscsillag, Ákos és a Bëlga hozza majd lázba a bulizni vágyókat.
A fesztivál területétől mindössze negyedóra gyaloglásra lévő tokaji Paulay Ede Színház Szalóki Ági estjével várja a közönséget, de napközben is érdemes betérni, hiszen rockrelikviák - többek között a Metallica egyik gitárja - és tizenegy darab, két méter magas, festett gitárszobor várja a borospincék felfedezésében elfáradt fiatalokat. A fesztivál Tisza-parti területén új csónakház, vezetett és kötetlen kenutúrák, illetve strand várja majd a fesztiválozókat.


Leállt a komp Mohácsnál

Elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget kedden Mohácsnál, a magas vízállás miatt leállt a kompforgalom - közölte Heid Petra, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-vel.
A csapadék hatására kialakult árhullám magassága a Duna magyarországi alsó szakaszán, Mohács térségében meghaladta a másodfokú készültségi szintet, a 850 centimétert. Az előrejelzések szerint csütörtökre-péntekre várható a tetőzés, 930 centiméter körüli vízállással.        
A magas vízállás miatt leállt a kompforgalom, kedd este a vízügyi igazgatóság megkezdi a kikötőfeljáró elzárását homokzsákokkal.        
Az MTI információi szerint Dunaszekcsőt mintegy 50 ezer homokzsákkal négy ponton védik az árvíz ellen. A gátakon legalább százan dolgoznak, közülük negyvenen a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.

OLDALTÖRÉS: Orbán: a kormány minden segítséget megad az árvízi védekezéshez



Orbán: a kormány minden segítséget megad az árvízi védekezéshez



Orbán: a kormány minden segítséget megad az árvízi védekezéshez



Orbán: a kormány minden segítséget megad az árvízi védekezéshez

A kormány minden segítséget meg fog adni az árvízi veszély elhárításához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben, ahol a kormány 29 pontos akciótervének ismertetése előtt először az árvízi védekezésről tájékoztatta a képviselőket.
   
A kormányfő napirend előtt azt mondta, minden korábbi ismeretüket meghaladó magas vízállás alakult ki Észak-Magyarországon, hat megyében kellett elrendelni veszélyhelyzetet.
Hozzátette: sokan kényszerültek otthonaik elhagyására.
Kijelentette, a kormány minden segítséget meg fog adni a veszély elhárításához és az emberhez méltó élet feltételeinek újbóli megteremtéséhez. "Senkit sem hagyunk az út szélén" - fogalmazott.
Emlékeztetett, az előző Fidesz-kormány már kényszerült arra, hogy a Tisza által elöntött területeket újjáépítse.
   
Orbán Viktor elmondta, az együttérzés, a szolidaritás és a segítség kinyilvánításán túl köszönetet mond mindenkinek, aki részt vett az árvízi védekezésben, akár pénzzel vagy energiával.
A miniszterelnök köszönetet mondott a helyi polgármestereknek, a vízügynél, a rendőrségnél dolgozóknak, a hadsereg katonáinak is.
Elmondta, hogy a kormány a büntetés-végrehajtás területéről is rendelt ki embereket a védekezéshez, részben a fogvatartottak őrzőit, részben pedig azokat, akik enyhébb súlyú bűncselekményeket követtek el. Kijelentette: senki sem szökött meg a rabok közül, sőt elől jártak a munkában.
Mint mondta, egy értékelő tanulmány keretében a kormánynak meg kell vizsgálnia, hogy ez a vészhelyzet az államszervezet mely pontjainál mutat rá gyengeségekre, hol kell megerősíteni az államot.

OLDALTÖRÉS: Felsőzsolca még mindig vízben



Felsőzsolca még mindig vízben

Felsőzsolca egy része továbbra is vízben áll, a Miskolchoz közeli hétezer lakosú város alacsonyabban fekvő részein méteres a víz. Van olyan utca, ahol félméteres apadást mutatnak a házak falai, de az élet egyhamar nem tér vissza a régi kerékvágásba - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.
   
A várost az elmúlt hét szombatján kezdte szorongatni a helyiek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás, és aznap éjjel, illetve vasárnapra virradóra soha nem látott vízzel rontott a településre, házak tucatjait rombolva le. Csaknem másfél ezer embert telepítettek ki.
Van, aki maradt a vízben álló házában, vagyonát féltve, és kedden már volt olyan, aki visszajött, vigyázni vagyonára, biztonságba helyezni azt, ami megmaradt, mások pedig már takarítottak.
A városban a polgármesteri hivatalnál és a Bem József Általános Iskolánál tisztítószereket és ásványvizet osztottak a helybélieknek kedden délután. A Kodály és a Sajó, illetve az Ongai és a Kazinczy utcák kereszteződésében konténereket helyeztek el, ahová az árvízben elpusztult állatok tetemeit helyezhetik el a lakók.
   
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője elmondta: több mint hetven épület dőlt romba Felsőzsolcán. Csupán a miskolci tűzoltók - több kisebb mentőcsapatra osztva - százötven embert mentettek ki otthonukból az elmúlt napokban. Most összeírják az életveszélyes, az összedőlés határán álló ingatlanokat; ezekre figyelmeztető táblákat helyeznek ki.
Részt vesznek az elzárt utcákban élelmiszer és víz kiosztásában, és segítenek a közüzemi szolgáltatást, illetve a normál életfeltételeket biztosító szakembereknek.
Az áramszolgáltató - ahol már lehet - folyamatosan kapcsolja vissza az áramot.
Felsőzsolcán még hetek kellenek ahhoz, hogy normalizálódjon az élet.



Felsőzsolca még mindig vízben

Felsőzsolca egy része továbbra is vízben áll, a Miskolchoz közeli hétezer lakosú város alacsonyabban fekvő részein méteres a víz. Van olyan utca, ahol félméteres apadást mutatnak a házak falai, de az élet egyhamar nem tér vissza a régi kerékvágásba - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.
   
A várost az elmúlt hét szombatján kezdte szorongatni a helyiek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás, és aznap éjjel, illetve vasárnapra virradóra soha nem látott vízzel rontott a településre, házak tucatjait rombolva le. Csaknem másfél ezer embert telepítettek ki.
Van, aki maradt a vízben álló házában, vagyonát féltve, és kedden már volt olyan, aki visszajött, vigyázni vagyonára, biztonságba helyezni azt, ami megmaradt, mások pedig már takarítottak.
A városban a polgármesteri hivatalnál és a Bem József Általános Iskolánál tisztítószereket és ásványvizet osztottak a helybélieknek kedden délután. A Kodály és a Sajó, illetve az Ongai és a Kazinczy utcák kereszteződésében konténereket helyeztek el, ahová az árvízben elpusztult állatok tetemeit helyezhetik el a lakók.
   
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője elmondta: több mint hetven épület dőlt romba Felsőzsolcán. Csupán a miskolci tűzoltók - több kisebb mentőcsapatra osztva - százötven embert mentettek ki otthonukból az elmúlt napokban. Most összeírják az életveszélyes, az összedőlés határán álló ingatlanokat; ezekre figyelmeztető táblákat helyeznek ki.
Részt vesznek az elzárt utcákban élelmiszer és víz kiosztásában, és segítenek a közüzemi szolgáltatást, illetve a normál életfeltételeket biztosító szakembereknek.
Az áramszolgáltató - ahol már lehet - folyamatosan kapcsolja vissza az áramot.
Felsőzsolcán még hetek kellenek ahhoz, hogy normalizálódjon az élet.



Felsőzsolca még mindig vízben

Felsőzsolca egy része továbbra is vízben áll, a Miskolchoz közeli hétezer lakosú város alacsonyabban fekvő részein méteres a víz. Van olyan utca, ahol félméteres apadást mutatnak a házak falai, de az élet egyhamar nem tér vissza a régi kerékvágásba - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.
   
A várost az elmúlt hét szombatján kezdte szorongatni a helyiek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás, és aznap éjjel, illetve vasárnapra virradóra soha nem látott vízzel rontott a településre, házak tucatjait rombolva le. Csaknem másfél ezer embert telepítettek ki.
Van, aki maradt a vízben álló házában, vagyonát féltve, és kedden már volt olyan, aki visszajött, vigyázni vagyonára, biztonságba helyezni azt, ami megmaradt, mások pedig már takarítottak.
A városban a polgármesteri hivatalnál és a Bem József Általános Iskolánál tisztítószereket és ásványvizet osztottak a helybélieknek kedden délután. A Kodály és a Sajó, illetve az Ongai és a Kazinczy utcák kereszteződésében konténereket helyeztek el, ahová az árvízben elpusztult állatok tetemeit helyezhetik el a lakók.
   
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője elmondta: több mint hetven épület dőlt romba Felsőzsolcán. Csupán a miskolci tűzoltók - több kisebb mentőcsapatra osztva - százötven embert mentettek ki otthonukból az elmúlt napokban. Most összeírják az életveszélyes, az összedőlés határán álló ingatlanokat; ezekre figyelmeztető táblákat helyeznek ki.
Részt vesznek az elzárt utcákban élelmiszer és víz kiosztásában, és segítenek a közüzemi szolgáltatást, illetve a normál életfeltételeket biztosító szakembereknek.
Az áramszolgáltató - ahol már lehet - folyamatosan kapcsolja vissza az áramot.
Felsőzsolcán még hetek kellenek ahhoz, hogy normalizálódjon az élet.


Várhatóan nem lesz szükség a Tiszaroffi vésztározó megnyitására

A Tiszán és mellékfolyóin levonuló árhullámok eddig ismert adatai alapján várhatóan nem lesz szükség az alig egy éve átadott Tiszaroffi vésztározó megnyitására – közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője kedden.
Csibrán Zoltán a sajtótájékoztatón, kérdésekre válaszolva hangsúlyozta: egyelőre úgy tűnik, a nyáriasra fordult időjárásnak köszönhetően, nincs utánpótlása az áradásoknak. Bár a Tisza tetőzését továbbra is tíz méter körüli szintre várják a szakemberek, a jelenlegi előrejelzések nem teszik szükségessé a Tiszaroffi tározó megnyitását.
A 7,6 milliárd forintból épült, 2009 júliusában átadott, a Velencei-tó méretét megközelítő, csaknem 100 millió köbméter víz befogadására alkalmas létesítményen ettől függetlenül az igazgatóság munkatársai megtették a megnyitását bármikor haladéktalanul lehetővé tevő előkészületeket – húzta alá.
   
Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva kifejtette: a tározó igénybe vételéről az igazgatóság vezetői és az Országos Műszaki Irányító Törzs javaslatára Pintér Sándor belügyminiszter jogosultak dönteni. Ez a lépés azonban nem egy konkrétan meghatározható vízálláshoz kötött – hangsúlyozta a védelemvezető-helyettes.
"Az emberélet és az érintett lakosság vagyonbiztonságát elsődleges szempontként figyelembe véve azt kell mérlegelnünk: a védekezés költsége, vagy a tározó területén gazdálkodók kártalanítása jár-e nagyobb kiadással" – magyarázta.
A Tiszaroffi tározó területén egyébként – a Zagyva-menti vésztározókkal ellentétben – sem lakott tanya, sem állattartó épület nincs – jelezte Csibrán Zoltán, aki utalt arra is, hogy a létesítmény a modellezett értékek alapján a megnyitás helyén 16, Szolnoknál 11, míg Tiszaugnál 6 centiméterrel csökkentené a tetőzés szintjét.
A tájékoztatón elhangzott: a készültségi fokozatokon és a várható tetőzési adatokon sehol sem módosított az igazgatóság az elmúlt 24 órában. Ennek megfelelően a Közép-Tisza vidékén folytatódnak az előkészületek minden idők második-harmadik legnagyobb árhullámának fogadására. Pillanatnyilag Tószeg és Lakitelek között, a magas parti településeken zajlik a legintenzívebb töltéserősítési és –magasítási munka.
   
A folyó kedden reggel Tiszabercel térségében tetőzött, Tokajnál 803 centiméteres vízállás mellett tetőzés közeli állapotú. A folyó árhulláma önmagában meg sem közelítette volna a "dobogós helyezést". Erre a szintre a Sajón és a Hernádon levonuló, eddig soha nem látott áradás emeli. Utóbbi mellékfolyóra jellemző, hogy az eddigi legmagasabb vízállások során regisztrált 500-700-zal szemben másodpercenként 909 köbméteres vízhozamot is mértek rajta a szakemberek.
Csibrán Zoltán elmondta: a védekezésbe szerdától bekapcsolódik az elmúlt napokban a Hernád mentén szolgálatot teljesítő 265 fős Szolnok megyei csapat. Visszarendelésüket az is indokolja, hogy a mértékadó árvízszint, azaz 960 centiméteres vízállás felett előreláthatólag nagyságrendekkel megnő majd a beavatkozást igénylő jelenségek száma a Közép-Tiszán.
A Zagyva most a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt Újszász, Szászberek és Zagyvarékas térségében adja a legtöbb feladatot. A Borsóhalmi és Jásztelki vésztározók feltöltődése időközben befejeződött. Utóbbi megnyitott töltését a jelenlegi vízszinttel megegyező magasságban ideiglenesen visszatöltötték, hogy a mederbe visszaáramló víz ne terhelje az alsóbb szakaszokat – mondta az osztályvezető.


Befejeződött a Velencei-tó apasztása, megteltek a Fejér megyei tározók

Befejeződött az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt a szabályozási szint maximuma fölé duzzadt Velencei-tó apasztása; a tó vízszintje elérte a 170 centiméteres szabályozási szintet, lezárták a leeresztő zsilipet - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi-és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettes főmérnöke kedden az MTI-vel.
A tó vízleeresztését május 16-án kezdték meg, s a csaknem egy hónapig tartó apasztás során 5,1 millió köbméter (21 centiméteres vízoszlopnak megfelelő mennyiségű) vizet engedtek le - mondta Tóth Sándor.
Megteltek a tó vízháztartásának szabályozására évtizedekkel ezelőtt létesített tározók is: a zámolyi tározó csurig van, az abból túlfolyó víz szinten tartó vízeresztéssel a pátkai tározó vízkészletét gyarapítja. A tározókban felfogott vizet aszályos nyár idején a Velencei -tó vízpótlására használják fel.
   
A vízeresztés eredményeként 19 centiméterrel apadt a fehérvárcsurgói tározótó, amely az áradó Gaja vizét fogta fel az elmúlt hetekben, s gyakorlatilag megmentette Székesfehérvár alacsonyabban fekvő területeit ez elöntéstől.
Az összegyűlt vizet azonban nem lehet aszályos időkre tartalékolni, mivel a tározó második üteme nem valósult meg, s a mesterséges tó csak 300 centiméter magasságig van szigetelve. Az apasztás után a jelenlegi vízállása 551 centiméter.
Az elmúlt időszakban elmaradt beruházás megvalósítása 2 milliárd forintba kerülne, de általa lehetővé válna több mint 10 millió köbméternyi vízkészlet megőrzése és öntözésre való használata. A vízügyi szakemberek szerint a tározó vizét a mezőföldi, sáréti gazdaságok, halastavak hasznosíthatnák.

OLDALTÖRÉS: Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók



Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő területeken nem esett csapadék, s a következő napokban is viszonylag száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani.
A Sajó csaknem teljes hosszán apad, a folyón érkezett árhullám tetőzése jelenleg a tiszai torkolatához közeli szakaszán tart. A Hernádon érkező árhullám miatt a Sajó-Hernád összefolyás alatti szakaszon további vízszintemelkedésre kell számítani - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek.
Közlése szerint a kesznyéteni árvízkapunál a kedd reggeli adatok szerint a vízszint már 12 centiméterrel meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, amely 656 centiméter volt. Az árvízkapu környezetében jelenleg lassú (az elmúlt 12 órában 2 centiméteres) vízszintemelkedés tapasztalható.
A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál kedden 275, Szendrőnél 269 centiméteres vízállást mértek. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már 30 centiméternyit apadt, a tetőzés nagy valószínűséggel a torkolati szakasz közelében tart. Az árhullám a Sajó folyó Hernád beömlés alatti szakaszán további vízszintemelkedést okoz majd - mondta a szakember.
   
A Takta továbbra is nagyon lassan apad, a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással. A tetőző vízállás 40 centiméterrel maradt el a szelvényben eddig észlelt legnagyobb vízszinttől. Sárospatak térségében még lassan emelkedik a folyó, a következő 24 órában a Bodrog hazai felső szakaszán stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű áradás valószínű.
A Tisza hétfőn tetőzött Dombrádnál 617 centiméteres vízállással, nagy valószínűséggel kedden dél tájban  Tiszabercelnél 711 centiméteres vízszinttel a tetőzés közelében van. Tokajnál a folyó a hajnali órákban elérte, majd meg is haladta a harmadfokú (800 centiméteres) készültségi szinthez tartozó vízszintet. Tokajnál további néhány centiméteres áradásra, valamint a következő napokban a harmadfokú készültségi szinthez közeli vízszintekre kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - mondta Csont Csaba.


Új árvízvédelmi rendszer kiépítésére készülnek Visegrádon

Új, biztonságos árvízvédelmi rendszer kiépítését tervezik Visegrádon, a rendszeres dunai áradásoktól a várost jelenleg megvédeni hivatott 11-es főút ugyanis nem felel meg az árvízvédelmi töltéssel szemben támasztott követelményeknek - közölte a település alpolgármestere kedden az MTI-vel.
A beruházás költségeit nagyrészt uniós forrásból fedeznék.
Kalotai Árpád elmondta, hogy Visegrád városa sikeresen túljutott egy, az új árvízvédelmi rendszer megvalósításával kapcsolatos uniós pályázat első fordulóján. A kiviteli tervek az elnyert 55 millió forintnak, illetve a hozzátett bő 10 milliós önrésznek köszönhetően már elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési eljárások folynak.
Az alpolgármester hozzátette: minden remény megvan arra, hogy az idén ősszel induló „második körön” túljutva további, legfeljebb másfél milliárdos támogatáshoz jussanak, így 2011. végén, vagy 2012. elején megkezdődhetne az építkezés. A tervek szerint megerősítenék, illetve speciális műszaki megoldásokkal „igazi” árvízvédelmi töltéssé alakítanák a Visegrádon átvezető 11-es főutat. A sóderágyba épített út - jelenlegi állapotában - kiugróan magas vízállásnál nem képes megvédeni a várost az ártól.
Az alpolgármester példaként hozta fel, hogy az 1965-ös nagy árvíz idején úgy ment át a 11-esen a víz, mint a szivacson, s most is jelentős erőket kellett összpontosítaniuk a város védelmére. Az út túloldalán számos, a turisták által szívesen látogatott műemléki épület, szálloda és étterem helyezkedik el, megóvásuk több szempontból is fontos, mint ahogy a település egészét biztonságban szeretnék tudni.
Az elképzelések szerint az új védelmi rendszer egy fix töltésből és egy, a frekventált részeken fél óra alatt felállítható, 70 centiméter magas mobil gátból állna. Ez utóbbi tulajdonképpen egyfajta biztonsági tartalékul szolgálna - mondta az alpolgármester.
A védelmi rendszer építésénél arra is figyelnek majd, hogy a városba érkezők, illetve azon áthaladók ugyanúgy élvezhessék a Duna látványát, mint korábban - közölte Kalotai Árpád.


Az éjszaka tetőzött a Duna Budapestnél



Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő területeken nem esett csapadék, s a következő napokban is viszonylag száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani.
A Sajó csaknem teljes hosszán apad, a folyón érkezett árhullám tetőzése jelenleg a tiszai torkolatához közeli szakaszán tart. A Hernádon érkező árhullám miatt a Sajó-Hernád összefolyás alatti szakaszon további vízszintemelkedésre kell számítani - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek.
Közlése szerint a kesznyéteni árvízkapunál a kedd reggeli adatok szerint a vízszint már 12 centiméterrel meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, amely 656 centiméter volt. Az árvízkapu környezetében jelenleg lassú (az elmúlt 12 órában 2 centiméteres) vízszintemelkedés tapasztalható.
A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál kedden 275, Szendrőnél 269 centiméteres vízállást mértek. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már 30 centiméternyit apadt, a tetőzés nagy valószínűséggel a torkolati szakasz közelében tart. Az árhullám a Sajó folyó Hernád beömlés alatti szakaszán további vízszintemelkedést okoz majd - mondta a szakember.
   
A Takta továbbra is nagyon lassan apad, a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással. A tetőző vízállás 40 centiméterrel maradt el a szelvényben eddig észlelt legnagyobb vízszinttől. Sárospatak térségében még lassan emelkedik a folyó, a következő 24 órában a Bodrog hazai felső szakaszán stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű áradás valószínű.
A Tisza hétfőn tetőzött Dombrádnál 617 centiméteres vízállással, nagy valószínűséggel kedden dél tájban  Tiszabercelnél 711 centiméteres vízszinttel a tetőzés közelében van. Tokajnál a folyó a hajnali órákban elérte, majd meg is haladta a harmadfokú (800 centiméteres) készültségi szinthez tartozó vízszintet. Tokajnál további néhány centiméteres áradásra, valamint a következő napokban a harmadfokú készültségi szinthez közeli vízszintekre kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - mondta Csont Csaba.


Új árvízvédelmi rendszer kiépítésére készülnek Visegrádon

Új, biztonságos árvízvédelmi rendszer kiépítését tervezik Visegrádon, a rendszeres dunai áradásoktól a várost jelenleg megvédeni hivatott 11-es főút ugyanis nem felel meg az árvízvédelmi töltéssel szemben támasztott követelményeknek - közölte a település alpolgármestere kedden az MTI-vel.
A beruházás költségeit nagyrészt uniós forrásból fedeznék.
Kalotai Árpád elmondta, hogy Visegrád városa sikeresen túljutott egy, az új árvízvédelmi rendszer megvalósításával kapcsolatos uniós pályázat első fordulóján. A kiviteli tervek az elnyert 55 millió forintnak, illetve a hozzátett bő 10 milliós önrésznek köszönhetően már elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési eljárások folynak.
Az alpolgármester hozzátette: minden remény megvan arra, hogy az idén ősszel induló „második körön” túljutva további, legfeljebb másfél milliárdos támogatáshoz jussanak, így 2011. végén, vagy 2012. elején megkezdődhetne az építkezés. A tervek szerint megerősítenék, illetve speciális műszaki megoldásokkal „igazi” árvízvédelmi töltéssé alakítanák a Visegrádon átvezető 11-es főutat. A sóderágyba épített út - jelenlegi állapotában - kiugróan magas vízállásnál nem képes megvédeni a várost az ártól.
Az alpolgármester példaként hozta fel, hogy az 1965-ös nagy árvíz idején úgy ment át a 11-esen a víz, mint a szivacson, s most is jelentős erőket kellett összpontosítaniuk a város védelmére. Az út túloldalán számos, a turisták által szívesen látogatott műemléki épület, szálloda és étterem helyezkedik el, megóvásuk több szempontból is fontos, mint ahogy a település egészét biztonságban szeretnék tudni.
Az elképzelések szerint az új védelmi rendszer egy fix töltésből és egy, a frekventált részeken fél óra alatt felállítható, 70 centiméter magas mobil gátból állna. Ez utóbbi tulajdonképpen egyfajta biztonsági tartalékul szolgálna - mondta az alpolgármester.
A védelmi rendszer építésénél arra is figyelnek majd, hogy a városba érkezők, illetve azon áthaladók ugyanúgy élvezhessék a Duna látványát, mint korábban - közölte Kalotai Árpád.


Az éjszaka tetőzött a Duna Budapestnél



Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő területeken nem esett csapadék, s a következő napokban is viszonylag száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani.
A Sajó csaknem teljes hosszán apad, a folyón érkezett árhullám tetőzése jelenleg a tiszai torkolatához közeli szakaszán tart. A Hernádon érkező árhullám miatt a Sajó-Hernád összefolyás alatti szakaszon további vízszintemelkedésre kell számítani - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek.
Közlése szerint a kesznyéteni árvízkapunál a kedd reggeli adatok szerint a vízszint már 12 centiméterrel meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, amely 656 centiméter volt. Az árvízkapu környezetében jelenleg lassú (az elmúlt 12 órában 2 centiméteres) vízszintemelkedés tapasztalható.
A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál kedden 275, Szendrőnél 269 centiméteres vízállást mértek. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már 30 centiméternyit apadt, a tetőzés nagy valószínűséggel a torkolati szakasz közelében tart. Az árhullám a Sajó folyó Hernád beömlés alatti szakaszán további vízszintemelkedést okoz majd - mondta a szakember.
   
A Takta továbbra is nagyon lassan apad, a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással. A tetőző vízállás 40 centiméterrel maradt el a szelvényben eddig észlelt legnagyobb vízszinttől. Sárospatak térségében még lassan emelkedik a folyó, a következő 24 órában a Bodrog hazai felső szakaszán stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű áradás valószínű.
A Tisza hétfőn tetőzött Dombrádnál 617 centiméteres vízállással, nagy valószínűséggel kedden dél tájban  Tiszabercelnél 711 centiméteres vízszinttel a tetőzés közelében van. Tokajnál a folyó a hajnali órákban elérte, majd meg is haladta a harmadfokú (800 centiméteres) készültségi szinthez tartozó vízszintet. Tokajnál további néhány centiméteres áradásra, valamint a következő napokban a harmadfokú készültségi szinthez közeli vízszintekre kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - mondta Csont Csaba.


Új árvízvédelmi rendszer kiépítésére készülnek Visegrádon

Új, biztonságos árvízvédelmi rendszer kiépítését tervezik Visegrádon, a rendszeres dunai áradásoktól a várost jelenleg megvédeni hivatott 11-es főút ugyanis nem felel meg az árvízvédelmi töltéssel szemben támasztott követelményeknek - közölte a település alpolgármestere kedden az MTI-vel.
A beruházás költségeit nagyrészt uniós forrásból fedeznék.
Kalotai Árpád elmondta, hogy Visegrád városa sikeresen túljutott egy, az új árvízvédelmi rendszer megvalósításával kapcsolatos uniós pályázat első fordulóján. A kiviteli tervek az elnyert 55 millió forintnak, illetve a hozzátett bő 10 milliós önrésznek köszönhetően már elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési eljárások folynak.
Az alpolgármester hozzátette: minden remény megvan arra, hogy az idén ősszel induló „második körön” túljutva további, legfeljebb másfél milliárdos támogatáshoz jussanak, így 2011. végén, vagy 2012. elején megkezdődhetne az építkezés. A tervek szerint megerősítenék, illetve speciális műszaki megoldásokkal „igazi” árvízvédelmi töltéssé alakítanák a Visegrádon átvezető 11-es főutat. A sóderágyba épített út - jelenlegi állapotában - kiugróan magas vízállásnál nem képes megvédeni a várost az ártól.
Az alpolgármester példaként hozta fel, hogy az 1965-ös nagy árvíz idején úgy ment át a 11-esen a víz, mint a szivacson, s most is jelentős erőket kellett összpontosítaniuk a város védelmére. Az út túloldalán számos, a turisták által szívesen látogatott műemléki épület, szálloda és étterem helyezkedik el, megóvásuk több szempontból is fontos, mint ahogy a település egészét biztonságban szeretnék tudni.
Az elképzelések szerint az új védelmi rendszer egy fix töltésből és egy, a frekventált részeken fél óra alatt felállítható, 70 centiméter magas mobil gátból állna. Ez utóbbi tulajdonképpen egyfajta biztonsági tartalékul szolgálna - mondta az alpolgármester.
A védelmi rendszer építésénél arra is figyelnek majd, hogy a városba érkezők, illetve azon áthaladók ugyanúgy élvezhessék a Duna látványát, mint korábban - közölte Kalotai Árpád.


Az éjszaka tetőzött a Duna Budapestnél

Keddre virradó éjszaka 827 centiméteres vízállással tetőzött a Duna a fővárosnál - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája az MTI-vel.
A vízszint azóta néhány centimétert apadt, de az apadás a szakemberek szerint lassú lesz.
A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint a Duna vízszintje szerdán elérheti a 800 centimétert, a hét végére pedig várhatóan 650 centiméter alá csökken.
Közölték, ez azért fontos, mert ennél a magasságnál lehet megkezdeni az alsó rakpartok takarítását. Ez azt jelenti, hogy várhatóan a jövő hét elején lehet majd megnyitni újra az autósok előtt az alsó rakpartokat.
A mostani tetőzés nem érte el a 2002-es 848 centiméteres és a 2006-os 860 centiméteres vízmagasságot.


OLDALTÖRÉS: Miskolc polgármestere szerint szakmai hiányosságok jellemzik a védekezést



Módosult a vasúti menetrend Észak-Magyarországon



Módosult a vasúti menetrend Észak-Magyarországon



Módosult a vasúti menetrend Észak-Magyarországon

Az árvíz miatt kedden módosította menetrendjét a MÁV, a változások elsősorban Észak-Magyarország vasúti közlekedését érintik.
A Mávinform tájékoztatása szerint - további intézkedésig - Miskolc-Tiszai pályaudvar és Szerencs állomás között módosított menetrenddel közlekednek a vonatok a Hernád áradása miatt.
Az említett két állomás között az Olaszliszka-Tolcsva-Szerencs-Miskolc-Tiszai pu.-Budapest-Keleti pályaudvar között közlekedő gyorsvonatok járnak mindkét irányban. A Miskolc-Tiszai állomásról minden páros óra 37 perckor indul vonat Szerencs felé.
Szerencs és Nyíregyháza állomás között a menetrend szerinti valamennyi vonat közlekedik, egyórás ütemben. A Miskolc-Tiszai és Szikszó állomások között kétóránként járnak a vonatok, így biztosítják a csatlakozást a vonatpótló autóbuszokhoz, illetve Forró-Encs-Hidasnémeti vonalszakaszon közlekedő vonatokhoz.
   
Az árvízhelyzet miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatban közlekedő "kör Intercity" vonatok - a további intézkedésig - Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig, és vissza közlekednek.
A Nyíregyháza-Miskolc oda-vissza viszonylatban az utasokat óránként közlekedő személyvonatokkal szállítja a MÁV. Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között az egyik vágányt a Hernád áradása miatt le kellett zárni.
A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között autóbuszok szállítják az utasokat.
   
A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le, de az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan.
A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.
Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonal egy részén, Balassagyarmat-Ipolytarnóc között 14 órától megindulhat a vonatközlekedés, azonban Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat még vonatpótló buszok szállítják.

A Dunántúlon a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon előreláthatólag 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell az utazóknak. A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között vonatpótló autóbusszal közlekedhetnek az utasok.
Szlovákia felé is változott a közlekedés rendje a rendkívüli helyzet miatt. Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
A Szob, valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal nem lehet közlekedni.
A vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy az utazások megkezdése előtt a Mávdirekt 06-40/49-49-49-es telefonszámán és www.mav.hu weboldalon tájékozódjanak az utazási lehetőségekről.

Miskolc polgármestere szerint szakmai hiányosságok jellemzik a védekezést

A miskolci polgármester szerint nincs szinkronban a katasztrófavédelmi szakmai munka és irányítás az árvízvédelemhez kivezényelt egységek és önkéntes védekezők helyi munkájával; Káli Sándor (MSZP) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt is megfogalmazta, hogy sok helyen a fejetlenség jellemző, a jó szándék nem képes pótolni a szakmai hiányosságokat.
  
Miskolc polgármestere szerint a katasztrófavédelmi előrejelzések lassúak, egy esetleges gátszakadás híre nem jut el időben a védőkhöz. Úgy tűnik, hogy nincsenek előre elkészített, a valós helyzetre alkalmazható forgatókönyvek, ezek elkészítése a jövőre nézve elengedhetetlenek - olvasható Káli Sándor közleményében.
   
Nincs elég és megfelelő eszköz a védekezéshez, a védekező egységek többsége - például a hősiesen dolgozó rendőrök és tűzoltók - gyakorló ruhában áll a vízben és így védekezik, a katasztrófavédelem területén hiányoznak a képzett és nagy tapasztalatú vezetők, ezért a gyakorlott szakemberek hiánya érződik a mentési feladatokban - sorolta kifogásait a polgármester.
   



Arra is felhívta a figyelmet: a vízzel elárasztott területeken és a kitelepítettek befogadó bázisokon felerősödtek az etnikai feszültségek, súlyosak az együttélési problémák, előre nem is gondolt higiénés problémák jelentek meg a bázisokon. A gyerekek egy része tetves, mások nem tudják, vagy nem akarják rendeltetésszerűen használni a tisztálkodási helyiségeket és eszközöket - írta a polgármester.
   
Káli Sándor szerint Miskolcon jól vizsgázott a közterület-felügyelet, a polgárőrség és a városőrség együttes fellépése, a helyben tartott rendvédelmi erők szerepe egy ilyen káresetben felbecsülhetetlen, ugyanakkor látszik, hogy ilyen vészhelyzetben több "jogosítvány" kell az intézkedőknek szakmai és rendvédelmi kérdésekben. A  polgármester egyúttal kérte, hogy Miskolchoz hasonlóan más nagyvárosok is fogadjanak be kitelepítetteket, mert a város nem képes egyedül megbirkózni ekkora tömeggel.
   
Az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivőjének kedd reggeli közlése szerint a kitelepítettek száma országosan 5050-re, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4502-re emelkedett.

 

OLDALTÖRÉS: Tokajnál árad, a Felső-Tisza térségében apad

 

 

 

Tokaj alatt árad a Tisza

Tokajnál már 804 centiméter a Tisza vízállása; a városnál és az alatta levő szakaszon még mindig árad a folyó - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden.
A kedd reggeli mérések szerint Tiszapalkonyánál 791 centiméter a vízmagasság, amely csak 5 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízszinttől.
   
Az igazgatósághoz tartozó területekből négy védelmi szakaszon van árvízvédelmi készültség: a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén 164 kilométeres partvonalon harmadfokú, a Berettyó folyón 35 kilométeres szakaszon elsőfokú a készültség - mondta Bara Sándor.
   
Az igazgató közlése a tiszai védvonalon végzett munkák miatt a Tisza bal partján, a Tiszafüred-Rakamaz közötti védtöltésen - a védekezésben résztvevő járműveken kívül - minden jármű közlekedését megtiltották, a töltésre kerékpárral sem lehet rámenni.


Apadnak a folyók a Felső-Tisza térségében

Folytatódott az árhullámok lassú levonulása a Felső-Tiszán és mellékfolyóin, míg a Túron már megszüntethették az árvízvédelmi készültséget - közölte a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője kedden délelőtt.
   
A Tisza az igazgatóság által felügyelt területen végig apad, Nagyhalász és Gávavencsellő között másod-, Szabolcsveresmart és Nagyhalász között elsőfokú a készültség - mondta Bodnár Gáspár. A Kraszna a teljes hazai szakaszán - az elsőfokú készültség fenntartása mellett - lassan apad, a Túr vízállása a készültségi szint alá csökkent.
   
Hozzátette: a Lónyay-főcsatornán emelkedő vízállást tapasztalnak a vízügyi szakemberek, ezért a vízfolyás teljes szakaszán még másodfok fenntartásával védekeznek. Ezzel együtt a védvonalak csaknem fele részén, 223 kilométeren van még valamilyen fokú árvízvédelmi riasztás elrendelve.
   
Bodnár Gáspár kitér arra is, hogy jelenleg 95 szabolcsi vízügyi szakember segíti az árvízi védekezést a Hernád és a Bódva mentén. A budapesti igazgatóság területén szolgálatot teljesítő 24 dolgozó a Zagyva és az Ipoly mentéről az árvízhelyzet javulása miatt még kedden hazatérhet.

 


   
A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője a megyei belvízhelyzet kapcsán elmondta, hogy az elöntött területek nagysága 25 ezer hektár alá csökkent, nyolc szakaszon van még belvízvédelmi készültség. Mind a 15 stabil szivattyútelep üzemel, az átemelt víz napi mennyisége meghaladja 3 millió köbmétert. Megemlítette, hogy a folyók csökkenő vízállása több torkolati zsilip megnyitását teszi lehetővé, így egyre nagyobb mennyiségű belvíz szabad kivezetésével csökkenteni tudják a szántóföldek elöntését.
   
Jelenleg három vízgazdálkodási társulat és húsz szabolcsi önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget. A helyhatóságok szivattyúzással próbálnak javítani a települések belvízhelyzetén - tette hozzá Bodnár Gáspár.

 

OLDALTÖRÉS: Elöntötte az ongai bányában lévő munkaterületet az ár


Elöntötte az ongai bányában lévő munkaterületet az ár


Elöntötte az ongai bányában lévő munkaterületet az ár


Elöntötte az ongai bányában lévő munkaterületet az ár


Gyakorlatilag használhatatlanná vált a munkaterület az ongai bányában, miután egyetlen éjszaka alatt elöntötte a környező tavak árvize.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek kedden azt mondta: már kitelepültek az útra, onnan védekeznek.
   
Hozzátette: az Ongánál lévő tavak esetében már egyik tó folyik át a másikba. A védekezéssel egy időben ezek köré is körtöltéseket építettek. Mindezzel körülbelül két napot tudtak nyerni, hogy a bányát ne nyelje el a víz, és meg tudják védeni azt a kis száraz területet, ahol dolgoztak.

   
A honvédségtől plusz segítséget kértek, a helikopterek megállás nélkül, folyamatosan szállítják a védekezési anyagokat a Hernádba torkolló Vadász-patakhoz. Az itt lévő gátsérüléshez zúzott követ használnak a töltés elzárásához. Ezzel próbálják megfékezni az átbukó áradatot.

 

OLDALTÖRÉS: Szúnyoginvázió Ludányhalásziban




Szúnyoginvázió Ludányhalásziban




Szúnyoginvázió Ludányhalásziban




Szúnyoginvázió Ludányhalásziban

Újabb árvíztől nem kell tartani a Nógrád megyei Ludányhalásziban, de a belvíz miatt éjjel-nappal szivattyúzni kell, és szúnyoginvázió kezdődött el a községben.

Kovács Imre polgármester az MTI-nek kedden elmondta: a falut végigszelő közút jobb oldala az árvíztől, bal oldala a belvíztől veszélyeztetett. Mivel az Ipoly apad, árvíztől nem kell tartani, de a belvíz miatt hatalmas teljesítményű szivattyút kértek kölcsön a vízügyi igazgatóságtól. A monstrummal egy mélypontról emelik át a zsilipen a belvizet az ártérre, a gép éjjel-nappal dolgozik, hogy csökkentse a vízszintet az utakon és a lakóházaknál.

Ludányhalásziban három elöntött út van még, az ár- és belvíz húsz ingatlant vett körül. Három házból kitelepítették a lakókat, és két család még nem is költözhetett haza.

Kovács Imre közölte: az általános iskola is megközelíthetetlen. Hétfőn nem volt tanítás, keddtől a művelődési ház és az óvoda fogadja a diákokat, délelőtt az alsósokat, délután a felsősöket. Az iskola csak a jövő héten lesz használható, de a falu nagyobb részéről a hét végére már lehúzódhat a víz. Kedden már elkezdték a fertőtlenítést is a házak udvarain és a közterületeken.

A polgármester arról is beszámolt, hogy nagyon zavarja a lakosokat az átható mocsárszag és a most kezdődött szúnyoginvázió. Mint fogalmazott, eddig azért jártak hozzájuk, hogy a vizet fényképezzék, most új színt vitt a katasztrófaturizmusba a szúnyoginvázió, amellyel egyelőre nem tudnak mit kezdeni.

OLDALTÖRÉS: Megjelenhet a talajvíz a budapesti Duna-parti házak pincéjében


Megjelenhet a talajvíz a budapesti Duna-parti házak pincéjében


Megjelenhet a talajvíz a budapesti Duna-parti házak pincéjében


Megjelenhet a talajvíz a budapesti Duna-parti házak pincéjében

A Duna vízszintjének emelkedésével a talajvíz is megemelkedik, ezért előfordulhat, hogy a partközeli, régebbi építésű házak pincéjében megjelenik a talajvíz - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. kedden az MTI-vel.
A cég árvízvédelmi szakemberei nem tanácsolják a víz kiszivattyúzását a pincékből, mert így az alapok alól a vízzel együtt a talajt is kiszívhatják, és az épületek megsüllyedhetnek - olvasható a közleményben.

Mint írták, az ár elvonulásával a talajvíz szintje is csökkeni fog, így magától visszahúzódik majd a víz a pincékből.
A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint Budapesten a vártnál magasabban, 827 centiméteren tetőzött a Duna a kora reggeli órákban. (2006-ban 860 centiméterrel tetőzött a Duna Budapestnél.) 

Az FCSM közlése szerint a 90 kilométernyi fővédvonal ellenáll a víz erejének, és az ideiglenes gátak is tartanak, ugyanakkor a figyelőszolgálat folyamatosan járőrözik a védvonalakon. Szivárgások és fakadó vizek esetén, ha szükséges, a cég készenlétben álló csapatai azonnal beavatkoznak - írták.

Kitértek arra is, hogy a hasonló magas vízállásnál szokásosak a talajon keresztül jelentkező árvízi jelenségek, így például fakadó vizek, szivárgások, esetleg buzgárok. Jelenleg a Margitszigeten és a Római-parton tör fel egy-két helyen a talajból kisebb vízmennyiség, de ezek egyelőre nem veszélyesek. Néhányukat már "lokalizálták" is a homokzsákokból épített kisebb, úgynevezett ellennyomó medencékkel.

A szakaszmérnökök és a gátőrök folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket, szükség esetén az éjjel-nappal készenlétben álló csapatokat riasztják az elöntések megfékezése érdekében - írták a közleményben.

OLDALTÖRÉS: Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is




Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is




Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is




Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is

Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is, mindhárom folyó rekordvízállással tetőzött. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője elmondta: a Sajó csaknem teljes hosszán apad. A belvíz és a talajvíz azonban több helyen gondot okoz.

További vízszintemelkedésre csak a Sajó-Hernád összefolyása alatt, a Sajó tiszai torkolatához közeli szakaszon kell számítani. A Tisza, a Sajó és a Hernád egyidejű, magas vízállása miatt a kesznyéteni árvízkapunál a várható vízállás akár 40 centiméterrel is meghaladhatja a korábbi legmagasabb - 656 centiméteres - értéket.

Hozzátette: a folyó vízszintje Sajópüspökinél hétfő este 327, Felsőzsolcánál 460 centiméter volt.
   
A Bódva hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál hétfő este 280, Szendrőnél 276 centiméteres vízállást mértek. Ezeken a részeken pár nappal ezelőtt 333, illetve 325 centiméteres rekord-vízszintekkel tetőzött a folyó - ismertette a szakember.
   
Arról is beszámolt, hogy a Hernád Gesztelynél hétfő hajnalban 507 centiméteres vízállással tetőzött.  Az apadás mértéke jelenleg még csak 1 centiméter, a Gesztely alatti szakaszon további stagnálás, esetleg néhány centiméteres vízszintemelkedés várható. A folyó felső szakaszán azonban már gyorsan csökkennek a vízszintek, Hidasnémetinél az 502 centiméteres tetőzés óta 154 centimétert csökkent a vízállás, jelenleg 348 centimétert mutat a vízmérce.


   
Mint mondta, a Takta lassan apad. A kesznyéteni árvízkapun belüli vízszint - az elvégzett beavatkozások következményeként - a vasárnap délutáni tetőzést követően nagyon lassan csökken.
   
A Bodrog hazai felső szakaszán - a következő 24 órában - stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű (centiméteres nagyságrendű) áradás valószínű. A Tisza Záhonynál 496 centiméteren tetőzött, jelenleg Dombrádnál 617 centiméterrel a tetőzés közelében van.
   
A következő napokban Tokajnál a harmadfokú (800 centiméter) készültségi szinthez közeli, Tiszapalkonyánál pedig a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - jegyezte meg Csont Csaba.

 

 

OLDALTÖRÉS: Telefonos árvízi keresőszolgálat





Telefonos árvízi keresőszolgálat





Telefonos árvízi keresőszolgálat





Telefonos árvízi keresőszolgálat


 "Keresem a rokonomat" elnevezéssel telefonos árvízi segítőszolgálat kezdte meg működését hétfőn - közölte Dobson Tibor.

A szóvivő elmondta, hogy a 06-46-506-442-es telefonszámon lehet érdeklődni az árvízi helyzet miatt nem fellelhető családtagokról, rokonokról ismerősökről.
A miskolci helyszínű segítőszolgálat munkáját meggyorsítja, ha az érdeklődők közlik a keresett személy nevén kívül annak életkorát és pontos lakhelyét.

 Borsod megyében eddig 4450 embert telepítettek ki otthonából az árvíz miatt - közölte korábban a szóvivő.


 

OLDALTÖRÉS: Állandó a rendőri jelenlét az árvíz miatt elöntött településeken Borsod-Abaúj-Zemplénben



Állandó a rendőri jelenlét az árvíz miatt elöntött településeken Borsod-Abaúj-Zemplénben



Állandó a rendőri jelenlét az árvíz miatt elöntött településeken Borsod-Abaúj-Zemplénben



Állandó a rendőri jelenlét az árvíz miatt elöntött településeken Borsod-Abaúj-Zemplénben


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízi veszélyhelyzetben több település csaknem teljesen víz alá került, jelentős értékű vagyontárgyakat, lakóingatlanokat árasztottak el a folyók, ezeken a részeken állandó a rendőri jelenlét - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.
Gaskó Bertalan, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: egyes településekhez, illetve településrészekhez köthetően - Felsőzsolca, Miskolc, Edelény - több olyan híresztelés láttott napvilágot, amely szerint a kilakoltatott házaknál fosztogatók jelentek meg.
   
Az elmúlt napokban a megye rendőri állományát az árvíz elleni védekezés miatt több ezer fővel megerősítették. Ezek a rendőri erők az árvízi védekezésben, a közterületi jelenlét erősítésében, a közrend-közbiztonság fenntartásában egyaránt részt vesznek. A rendőrség valamennyi rendelkezésre álló technikai eszközzel, így gépjárművekkel, csónakokkal, helikopterekkel biztosítja az elárasztott települések közrendjét és biztonságát - hangsúlyozta a szóvivő.
   
Kiemelte: "a megjelent híresztelésekkel ellentétben ez idáig sem a Miskolc keleti bevezető szakaszán lévő, víz alatt álló bevásárlóközpontokban, sem Felsőzsolcán, sem Edelényben nem kellett a közveszély színhelyén a tulajdonos felügyelete nélkül maradt lakóingatlanokkal kapcsolatban rendőri intézkedéseket bevezetni".
   
Az ár levonulása után pedig az utcákba, illetve lakóingatlanokba a rendőrség által ellenőrzött módon lehet majd bejutni, az érintett területekre csak az ott lakók mehetnek be - tette hozzá.
   
Arról is beszámolt, hogy a megyében ez idáig két esetben kellett árvízi tolvajokkal szemben intézkedni, akiket azonnal elfogtak.
   
Kifejtette: Szikszón vasárnap egy már évek óta lakatlan lakásból egy férfi szőnyeget próbált eltulajdonítani. A kiérkező rendőrök még a helyszínen elfogták, és lopás miatt indítottak eljárást ellene.
   
Abaújszántón szintén vasárnap történt egy eset - az árvízi helyszínen -, amikoris egy ingatlanból a tulajdonos által kimentett tárgyakat a ház előli utcarészről próbálták meg ellopni. A rendőrség az elfogott négy gyanúsítottat bűnügyi őrizetbe vette. Az eltulajdonított tárgyakat lefoglalták, a tolvajokkal szemben közveszély színhelyén elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A rendőrség kezdeményezi a gyanúsítottak előzetes letartóztatását - mondta Gaskó Bertalan.

 Az éjszaka folyamán semmilyen rendkívüli esemény nem történt az árvízi védekezésben, a lassú apadás lehetővé teszi a védekezésben résztvevők számának csökkentését, de hogy mennyivel, az a nap folyamán dől majd el - mondta Dobson Tibor.

Az éjszaka folyamán Borsodban mintegy 12,5 ezer ember védekezett a gátakon, az ország más részein csak megfigyelőszolgálatban dolgoztak - tette hozzá.
   
Országosan a kitelepítettek száma 5050-re emelkedett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4502-re.
   
Az áradás miatt ivóvízproblémák adódtak több településen is. Hat helységben palackos vagy zacskós vizet osztanak az embereknek - közölte a szóvivő.
   
Tájékoztatása szerint a kialakult havária-helyzet miatt az Észak-magyarországi Regionális Vízművek ZRt. által ellátott települések ivóvízellátását nem a Csúcsvízmű oldja meg saját termeléséből, hanem a MIVIZ Kft. által biztosított ivóvizet szolgáltatja tovább a településeknek. Az ÁNTSZ utasításának megfelelően több településen is csak legalább egyperces forralást követően ajánlott a víz fogyasztása. Ezek a települések Alsódobsza, Alsózsolca Ipari Zóna, Arnót, Belegrád, Berzék, Bőcs, Gesztely, Girincs, Hernádkak, Hernádnémeti, Felsőzsolca Ipari Zóna, Kesznyéten, Kiscsécs, Köröm, Muhi, Ónod, Sajóhidvég, Sajólád, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajóvámos, Sóstófalva, Újcsanálos és Újharangod. Ugyanez vonatkozik Borsodvíz Kft. által ellátott Alsózsolcára és Ongára, illetve a Szikszó Víz Kft. által ellátott Szikszóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!