Belföld

2009.09.25. 11:50

Tengelici a H1N1 vírus második magyar áldozata (frissítve)

Szekszárd - A Tolna megyei Tengelicen hunyt el a H1N1 influenzavírus második magyar áldozata, akinek hozzátartozója pénteken megerősítette: a férfinek nem voltak tünetei - az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a községben nincs újabb, H1N1 vírus okozta fertőzésben szenvedő beteg.

zaol.hu


Péntek

"A fiamnak semmilyen betegsége nem volt, nem volt lázas, nem volt panasza, nem utalt semmilyen jel arra, hogy fertőzött lenne" - mondta pénteken az MTI-nek a 34 éves áldozat édesapja. Fia múlt szombat délelőtt a gyermekeivel játszott a szabadban, amikor megszédült, rosszullétről panaszkodott és segítséget kért. Ezután rögtön összeesett. Mindez másodpercek alatt játszódott le. A boncolás a halál okaként először szívmegállást állapított meg, a H1N1 vírus okozta vérzéses tüdőgyulladásra később derült fény - tette hozzá. A férfi megjegyezte: a helyi orvosi rendelőben közölték vele, hogy neki és  hozzátartozóinak fejenként 15 ezer forintot kellene fizetnie azért, hogy megvizsgálják, elkapták-e a fertőzést.
    
Schäffer Károly dél-dunántúli regionális tiszti főorvos ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: megerősíteni nem tudja, de elképzelhetőnek nevezte, hogy amennyiben indokolatlan a laboratóriumi vizsgálat, azért térítést kell fizetni. Az ÁNTSZ régiós vezetője kijelentette: a jelenlegi információk szerint a fertőzést nem adta tovább az elhunyt. A mai nap már a hetedik a haláleset bekövetkezte óta, ez azt jelenti, hogy vége a lappangási időnek. "Ma Magyarországon bármikor, bárhol, bárkinél, fiatal felnőttnél is előfordulhat ugyanilyen eset" - jegyezte meg.
Schäffer Károly közölte, a községben nincs szükség fokozott óvintézkedésre, csütörtökön ugyanakkor járványügyi vizsgálat kezdődött a településen a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.
    
Tájékoztatása szerint a haláleset óta sem a községben, sem Tolna megyében nem jelentkezett újabb fertőzés. Mint mondta, a Dél-Dunántúl három megyéjében eddig 16 esetben mutattak ki H1N1 vírus okozta fertőzést, ezen belül Tolnában négyen betegedtek meg, köztük az elhunyt férfi.
    
Gáncs István, a 2500 lakosú Tengelic független polgármestere arról számolt be, hogy bár a járványügyi hatóság nem írta elő, pénteken utasítást adott arra, hogy a helyi óvodát, iskolát, az idősek otthonát és a polgármesteri hivatal kétszeresen fertőtlenítsék.



Csütörtök

Megtörtént a második olyan haláleset Magyarországon, amely az új típusú influenza miatt következett be - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

A fiatalembernél a boncolás mutatta ki a vírust.
    
Az ÁNTSZ közlése szerint a férfi a Dél-Dunántúlon élt, egészséges volt. Nem volt lázas, beteg, és nem tartozott a rizikócsoportba sem.
    
Vérzéses tüdőgyulladása volt annak a 34 éves férfinak, aki szerdán halt meg és a boncoláskor derült ki, hogy H1N1 vírus volt a szervezetében - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki azt is elmondta, hogy a  férfi látszólag egészséges volt, utoljára három hete járt a körzeti orvosnál egy banális sérülés miatt. Az elmúlt időszakban külföldön nem járt. A Tolna megyei férfi otthonában esett össze és halt meg. A háziorvos döntött úgy, hogy igazságügyi boncolást kér - tette hozzá a miniszter. Elmondta még, hogy a férfi családját is kivizsgálják.

Hangsúlyozta: a fiatal férfi halála azért is nagyon rossz hír, mert nem tartozik a WHO által közzétett rizikócsoportok egyikébe sem.

óKérdésre válaszolva kijelentette: nincs járvány Magyarországon, 205 ismert beteg van, de a fertőzöttek száma ennél több lehet, csak nem mindenki fordul orvoshoz.

A vírus első áldozata júliusban egy 42 éves magyar férfi volt, aki az új influenzavírus okozta megbetegedésben halt meg. Falus Ferenc országos tiszti főorvos akkor elmondta, a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el Magyarországon. A boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust. A beteg korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását. 
    
A tiszti főorvos a korábbi esetet ismertetve elmondta, a férfi közterületen halt meg, azt azonban nem közölte, hogy az ország melyik részén, illetve településén. Akkor azt valószínűsítették, hogy férfi külföldön fertőződött meg.
Magyarországon először májusban mutatták ki az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál; a férfi időközben meggyógyult.


Forrás: MTI


Információ a fertőzésről ide kattintva is olvasható!


Sertésinfluenza - olvassa el ide kattintva az eddigi híreket! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!