Állatvilág

2014.09.26. 14:00

Hogy a kuty-ból kutya legyen

Hathónapos koráig minden kutyának lakásban kellene élnie, mondja Korom Gábor, a tükör módszer megalkotója. Így alakul ki a megfelelő kötődés, és lesz a kuty-ból kutya.

Varga Lívia

Ezzel pedig megdőlni látszik a népi bölcsesség , miszerint kutyát lakásban tartani állatkínzás.

- A farkas az állatvilág talán legeredményesebb ragadozója. Kommunikációja kifinomult, szociális képessége kiemelkedő. Utódja, a kutya, innen dobbant - szögezi le Korom Gábor, a Népszigeti és Őrmezői Kutyaiskola vezetője, aki a Zalai Kutyasuli meghívására érkezett a napokban Zalaegerszegre előadást tartani. Ám, míg az ős nem beszélget más fajokkal, az utód olyat tud, amit egyetlenegy más faj sem: az állatvilág nyelvzsenije.

Későbbi személyisége 6 hetes és 6 hónapos kora közt alakul ki, emiatt fontos, hogy ez idő alatt minél több inger érje. Ezért is kell gazdájával szoros szimbiózisban élnie, igazán kifinomult szociális kapcsolat ugyanis csak így alakulhat ki a felek között.

- Először a szemkontaktust kell megtanítani a kutyának, hogy amikor beszélgetünk, ránk figyeljen - folytatja Korom Gábor, hozzátéve: a tükör módszer célja, hogy a kor kihívásainak megfelelve beillessze a kutyát a családba és családtaggá tegye.

A Zalai Kutyasuliban a Korom Gábor által megalkotott tükör módszerrel oktatják a kutyákat és rendszeresen tartanak bemutatókat is.

A módszer, ami abból indul ki, hogy a kutya viselkedése tükörként mutatja, milyen gazdák vagyunk, három részből áll: a viszony rendezése, a tanítás és az életmód.

A tudatos életmódprogram elengedhetetlen, hiszen, ha a kutya nem tudja levezetni energiáit, akkor jó eséllyel fogja szétszedni a lakást, és ez, teszi hozzá a szakember, még a legjobb eset, mert a le nem vezetett energia viselkedésproblémákhoz, agresszióhoz, félelemhez, betegséghez is vezethet. Hogy ezt elkerüljük, minél magasabb ösztönhőmérsékleten, de még a gazda irányítása alatt kell foglalkoztatni a kutyát. A különféle kutyás sportok, például treibball, agility és frizbi, valamint az őrző-védő tanfolyamok például kiválóak erre.

Ami pedig a tanítást illeti: bár sokak számára meglepő lehet, de a kutyákat a közlés során csak átlagosan 10 százalékban befolyásolja a hang, körülbelül 20 százalékban a mimika, a legnagyobb súlya számukra (mintegy 70 százalék) a testbeszédnek van.

- Át kell hidalnunk tehát a kommunikációs szakadékot - hangsúlyozza Korom Gábor. - A ma ismert leghatékonyabb technológia erre egy mesterséges nyelv, a klikker, a szöges nyakörv viszont tilos, mert azzal elveszítjük a kutya együttműködési kedvét. Sokkal hatékonyabb, ha a tanításban nincsen kényszer.

A kutya kettős lény, otthon angyal, az ajtón kilépve viszont sokszor maga az ördög. Ez utóbbi az eb ösztönlénye.

- A kutyák által okozott tragédiákért az emberek a felelősek - jelenti ki Korom Gábor. - Bármilyen nehéz is tudomásul venni, a kutyák ősei gyilkosok, egyik eb sem bír vegetáriánus felmenőkkel Ezt el kell fogadnunk, mi több, tisztelnünk kell. A kutya azonban képes alkalmazkodni, csak tudni kell kezelni ezt az ösztönlényt benne. Erre kiváló tanfolyamok vannak, ahol a kutya agresszív viselkedését felszínre hozzák, és kontroll alá helyezik, ami nem egyenlő a vadítással.

Dr. Nagy Erzsébet és kutyája Andi is egy ilyen alkalommal mutatta meg tudását

 

A legnagyobb tiszteletlenség, amit egy kutya a gazdájával szemben elkövethet, a nyílt agresszió. Rögtön ezt követi a sorban a behívás megtagadása, sorolja a szakember, aki szerint nem feltétlenül kell falkavezérnek lennünk, ám arra mindenképpen törekedni kell, hogy a rangsorban, amellett, hogy meg-előzzük a kutyát, a lehető legnagyobb távolság legyen köztünk. Szükség van tehát a viszony rendezésére.

- Azoknál, akik kölyökkutyát vittek haza, a legelején rendben volt ez a viszony, aztán következetlenségünkkel elkezdtük töltögetni a lúzer igazolványunkat. A feladat tehát, hogy ki kell radírozni a stempliket, a domináns egyed három kiváltsága révén.

Először is fel kell állítanunk privát területünk határait a kutyával szemben. Ehhez jó gyakorlat, ha lerakunk a szőnyeg közepére egy széket, és az ebet nem engedjük a szőnyegre lépni. A második az ez az én dolgom kiváltság. Az ehhez kapcsolódó viszonyrendező dominanciagyakorlat, amikor a gazda leteszi a kutya vacsoráját a földre, majd úgy tesz, mintha elkezdene falatozni belőle, a kutyát pedig nem engedi a tál közelébe. Aztán, ha jóllakott , úgy, ahogy farkaséknál szokás, otthagyja a maradékot. A harmadik kiváltság pedig, hogy a gazda joga a közös akció, például játék kezdeményezése, irányítása és befejezése.

Azt, hogy a viszony rendben van e, könnyen le tudjuk ellenőrizni: ha a parkban a többi kutyától, egy bokorból kiugró macskától, guruló labdától függetlenül be tudjuk hívni a kutyát, nem kell ilyen gyakorlatokat végezni.

A sikeres behívás érdekében három dolog tilos. Ha séta közben hívjuk és a kutya jön, sose kössük azonnal pórázra, engedjük, hogy fusson még egyet. Ha odafut hozzánk, ne nyúljunk utána, inkább lépjünk egy fél lépést hátra, és bármeddig is kellett várni, hogy a hívó szóra megérkezzen, ha ott van, kötelező megdicsérni, mert ellenkező esetben a behívást kapcsolja össze a büntetéssel.

- A kutya-ember viszonyban a kötődés kialakítása a legfontosabb: egy kutyának kutya kötelessége félni attól, hogy elveszítheti gazdáját - hangsúlyozza Korom Gábor. - Amíg ez nincs így, addig a kutya csak kuty.

A Zalai Kutyasuliban a Korom Gábor (fent) által megalkotott tükör módszerrel oktatják a kutyákat és rendszeresen tartanak bemutatókat is. Dr. Nagy Erzsébet és kutyája Andi is egy ilyen alkalommal mutatta meg tudását (balra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!