Állatvilág

2012.04.16. 10:29

Odin és Dali lányra vár

Letenye - Barátságosak, mozgékonyak, kíváncsiak, s ha minden jól megy, hamarosan egy szuka is társul hozzájuk. Odin és Dali, a két rough collie, vagyis skót juhász kan néhány hetes koruktól élnek gazdájuk, Miskovits Tamara mellett. Évente többször viszi őket kutyaszépségversenyre.

Steyer Edina

Megérkezésünkkor már a kerítésnél csaholtak, érdeklődve figyelték, vajon ki jött hozzájuk. Tamara invitált minket, menjünk nyugodtan beljebb. Ha látják, hogy gazdájuk ismeri a jövevényeket, annál inkább játszani akarnak.

- Két külön személyiség, akik, ha rosszaságról vagy játékról van szó, tökéletesen megértik egymást - mondta elöljáróban Tamara. - Dali macskalelkű, kicsit sunyi. Ha bármit előtte hagyunk az udvaron, annak vége: letördeli a virágok fejét, gödröket ás, áthelyez, elcsakliz... Odasomfordál a kiszemelt dologhoz, körbenéz, látja-e valaki, aztán a tettek mezejére lép. Odin inkább pörgős, minden fát és bokrot megnéz, megszagol, állandóan szaladgál.

A törzskönyves kutyusokaz 1991 óta létező Holliday Hill kennelből származnak, nagyapjuk, Video Star of Slatestone - akit Luxemburgból importáltak - híres fedező kan volt. Tamara reméli, az 5 éves Odin és a 4 éves Dali továbbörökítik a vonal jó tulajdonságait.

- Kíváncsian várom, hogyan viselkednek, ha érkezika lánykutya - mondta Tama-ra. - Eddig nem csajoztak. Ha megyünk valahova, megugatják a többieket, játszanak, egyelőre ennyi.


Odin és Dali szeretetreméltó, ragaszkodó kutyus. Alkalmazkodóképesek, buszon és metrón is jól viselkednek. Kedvesek az emberekkel, de az otthont védik az idegentől.

- Minden érzelem híven tükröződik arcukon - állította gazdájuk. - Látom, ha szomorúak, vagy éppen jó a kedvük, de azt is, mikor akarnak a másikkal kekeckedni, mikor féltékenyek egymásra. Egyszer, amikor Dalit vittem sétálni, Odin kapott egy préselt csontot, amit elásott, még azelőtt, hogy mi eljutottunk volna a kapuig. Egészen addig nem is foglalkozott vele, míg az egyórás sétából vissza nem értünk, akkor elővette, és úgy nézett Dali felé, mintha ezt mondaná: lehet, hogy te sétáltál, de nekem van csontom!

Odinra és Dalira barátként tekintenek a családtagok. A lány párját, Lászlót mindig körberajongják, ha megérkezik. Amikor Tamara 4 hónap után hazajött Dániából, úgy örültek, hogy hanyatt döntötték a kapuban.

- Kennelsegédként dolgoztam kint, 50 kutya vett körül, az egész napomat velük töltöttem. Mindegyiküket szerettem, de Odin és Dali nagyon hiányoztak. Jó volt újra találkozni velük, igaz, a viszontlátáskor a földön kötöttem ki, még a jutalomfalatok és az ajándékok sem érdekelték őket annyira, mint én.

A fiúk több díjat is bezsebeltek már szépségversenyeken. Tamara a 2. legszebb kannak járó Res Cacibra a legbüszkébb, amit Dali tudhat a magáénak, s kutyás körökben nagy elismerésnek számít.

- Ha nem indítanám őket versenyen, akkor is kellene gondozni őket - szögezte le Tamara. - Odafigyelek az étkezésükre. Elsősorban prémium tápot kapnak, néha adunk nekik nem túl fűszeres maradékot. Túrót a kalcium miatt adok nekik. Nagy a mozgásigényük, sokat sétálunk. A szüleim a szőlőhegyre is kiviszik őket, ott tudnak futkosni.

A skót juhász jól kijön a gyerekekkel, kiegyensúlyozott, lojális a jó gazdihoz, készséges és ügyes. Magas intelligenciájának köszönhetően jutalmazáson alapuló tréninggel könnyű nevelni. Marmagassága a kanoknál 46-53, a szukáknál 43-50 centiméter közötti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!